Hlavní obsah

Procházkův konkurent volá po bitvě se šampionem. UFC ho chrání, nechápe

Neustále se snaží vymodlit si titulovou šanci v polotěžké váze slavné organizace UFC, další podstatný krok k tomuto cíli udělal ruský bojovník Magomed Ankalaev během akce UFC 308 v Abú Dhabí, kde si poradil s Rakušanem Aleksandarem Rakičem. O dalším soupeři v bitvě o pás je – zdá se – jasno, nicméně to, zda skutečně dojde k souboji proti šampionovi Alexu Pereirovi, záleží jen na organizaci. „Myslím si, že ho UFC přede mnou chrání,“ spustil Dagestánec na tiskové konferenci.

Foto: Altaf Qadri, ČTK/AP

Magomed Ankalaev (vpravo) během souboje s Aleksandarem Rakičem

Článek

Přes šest let neporažen, Ankalaev navíc svou pozici žebříčkové jedničky polotěžké divize potvrdil zmíněným skalpem Rakušana Rakiče. Duel to sice nebyl nejatraktivnější, nicméně Rus si byl moc dobře vědom, co je v sázce. Těsné bodové vítězství by ho nyní mělo katapultovat do té nejdůležitější bitvy.

„Myslím, že jsem udělal maximum, abych si zasloužil další titulovou šanci. Chci Alexovi vzkázat, aby přede mnou přestal utíkat,“ prohlásil po duelu, načež z mluveného ruského jazyka přešel do angličtiny. „Alexi, přestaň přede mnou utíkat,“ vykřikl směrem k současnému vládci, jenž má za sebou už tři obhajoby. Dvakrát vyzrál i na českého soka Jiřího Procházku.

Spekulovalo se také, zda šampion Pereira nepřejde do těžké váhy, čímž by zaútočil na historicky třetí titul v UFC. Brazilec ale podle nejnovějších informací zůstane v současné divizi, kde by mělo dojít právě k bitvě s nenasytným rodákem z Dagestánu, který se ovšem cítí být slavnou ligou přehlížen. Už v minulosti několikrát doplatil na ne zrovna vřelé vztahy s vedením a musel se spokojit alespoň se souboji bez možnosti zabojovat o pás.

„Myslím si, že ho (Pereiru) UFC chrání. Nejsem si ale jistý, proč by to dělali. Vím, že je to skvělý bojovník, dobrý v postoji a v úderech, ale mám pocit, že má kolem sebe ochranu od UFC,“ kroutí hlavou Ankalaev, jenž v kariéře prohrál jedinkrát. V roce 2018 nestačil na Paula Craiga. S odstupem několika let ale zaznamenal jiné důležité skalpy – Thiaga Santose, Volkana Oezdemira, Anthonyho Smitha či Johnnyho Walkera.

Proti Pereirovi se skutečně moc variant nenabízí, Ankalaev je v tuto chvíli nejžhavějším adeptem. „Je mi jedno, s kým v této divizi budu bojovat. Už jsem bojoval se všemi nejlepšími. Pokud Pereira půjde do těžké váhy, je mi to jedno. Budu bojovat s každým, koho UFC přede mě postaví do titulové bitvy,“ tvrdí.

Řada odborníků proto dává velký kredit právě 32letému rodákovi z Machačkaly, který by v případném střetu proti Pereirovi mohl uspět. Brazilce by například mohl eliminovat na zemi, což je podle mnohých nejjednodušší cesta k vítězství. „Opravdu si nemyslím, že by to měl být nějak těžký zápas. Mám za sebou i náročnější souboje,“ uvedl stručně.

V dohledné době by mělo dojít také k oznámení dalšího souboje Rusova konkurenta v divizi Jiřího Procházky. Ten už před více než dvěma týdny potvrdil, že podepsal smlouvu na další zápas, organizace UFC ale s oficialitou zatím vyčkává. Nejreálnějším soupeřem by mohl být Američan Jamahal Hill, s nímž se měl Čech popasovat už loni.