Hlavní obsah

Procházka žádanou atrakcí v Austrálii, sílí spekulace o jeho dalším duelu

Po červnové drtivé porážce od Brazilce Alexe Pereiry na několik týdnů zcela vypnul bojový režim, aby se nyní naladil na původní frekvenci. I proto český bijec Jiří Procházka v těchto dnech budí pozornost v australském Perthu, kde se již tento víkend 18. srpna koná číslovaná akce UFC 305, na níž dojde i k titulové bitvě ve střední váze. A kdo ví, zda to u Procházky coby pozorovatele nemá i postranní úmysly.

Foto: se svolením Jiřího Procházky

Český bijec Jiří Procházka odletěl do Austrálie na akci UFC 305. Ilustrační foto

Článek

Jednatřicetiletý Procházka sice v Austrálii nefiguruje za největší hvězdu, nicméně podle záběrů ze sociálních sítí je patrné, že se rozradostněnému davu jen tak nevyhne. Rozdává autogramy i společné fotografie, stejně tak neunikne pozornosti ani zvídavým novinářům. Trip po Oceánii má rovněž sloužit pro budování PR, patrně dojde i k několika důležitým setkáním s představiteli UFC.

„Pojďme se podívat na australské fighty,“ okomentoval český bijec některé záběry ze sociálních sítí. A má na mysli především titulový zápas ve střední váze, kde se o titulové žezlo bude znovu pokoušet kolega ze stejné manažerské stáje Israel Adesanya. Čelit bude jihoafrickému šampionovi Dricusu Du Plessisovi, který shodou okolností v minulosti do Procházky rýpal s ohledem na to, že jeho tělesná stavba není pro polotěžkou divizi.

A tak se nabízí varianta, že Procházkův výlet na akci UFC 305 může mít i postranní úmysly. Sám často veřejně hovoří o tom, že mu přechod do střední váhy nevadil. „Potřebuji to trochu zvolnit, abych mohl s čerstvým pohledem na věc a s trochou odstupu pohlédnout na přístup a zápasení,“ povídal zklamaný Procházka po červnové odvetné bitvě proti Pereirovi, který jej drtivě ukončil v úvodu druhé pětiminutovky.

Je jasné, že by s přechodem do divize do 84 kilogramů nedostal okamžitou příležitost zabojovat o titul, stejná štreka by jej ovšem čekala i v současné váhové kategorii. Populární vousáč původem z Hostěradic u Znojma by potřeboval vyhrát minimálně dva duely, v obou předchozích titulových soubojích se totiž zrovna moc neosvědčil.

Ze zámoří proto přicházejí první indicie o možném dalším souboji. Nejčastěji se skloňuje turnaj UFC 310, k němuž dojde 14. prosince v Las Vegas. Zahraniční zdroje dále informují o pokročilých jednáních o zápasu mezi Procházkou a někdejším šampionem Jamahalem Hillem, přičemž k tomuto střetu mělo dojít už loni. Američan si ovšem tehdy přivodil zranění Achillovy šlachy a raději se vzdal titulu. „Duel Jiřího Procházky s Jamahalem Hillem je cílem pro turnaj UFC 310,“ zní na několika profilech platformy X.

Je zřejmé, že střet se sebevědomým Američanem Hillem by se v tuto chvíli skutečně nabízel. Svůj duel totiž má naplánovaný i dvojka žebříčku Rus Magomed Ankalajev, který nevydržel čekat na možnou titulovou řežbu a svede riskantní souboj s pětkou Rakušanem Aleksandarem Rakičem. A jelikož je Procházka nadále jedničkou své váhy, pohybují se kolem jeho osoby jen dvě jména – Jan Blachowicz a právě Jamahal Hill. Tedy s ohledem na to, že by sám Čech chtěl do klece vstoupit ještě letos.

Nejlepší tuzemský bojovník navíc teprve v předchozích dnech započal přípravu poté, co si užíval krásy světa. Podstoupil například výšlap do Santiaga de Compostela, který sloužil především pro utřídění myšlenek a odpojení mysli od nezadržitelného trénování. „Je čas se posunout na lepší úroveň,“ říká odhodlaně Procházka, jehož si kamery zajisté všimnou i během zmíněné očekávané akce v Austrálii.