Hlavní obsah

Procházka jako náplast za McGregora. Cítíme úlevu, ale přijde velký nápor, povídá trenér

Starosti opadly, ty další ale na sebe nenechají dlouho čekat. Tým kolem českého Jiřího Procházky se konečně dočkal oficiality ohledně souboje pro turnaj UFC 303, k němuž nečekaně dojde již 29. června v Las Vegas. Rodák z Hostěradic se zde představí v hlavním zápase proti brazilskému šampionovi divize Alexu Pereirovi. Půjde o titul a také nahrazení zraněného Conora McGregora, jehož návrat se znovu rozplynul. „Na tuhle možnost jsme se připravovali a nabídka nakonec přišla,“ říká pro Sport.cz Martin Karaivanov, Procházkův trenér a manažer.

Foto: se souhlasem Jiřího Procházky

Jiří Procházka se na konci června znovu postaví do klece UFC.

Článek

Procházkův odvetný boj s Pereirou přitom byl původně směřován na srpnovou akci UFC 305 v australském Perthu, jenomže okolnosti z posledních dnů to zařídily jinak. Došlo totiž k potvrzení zranění irského bijce Conora McGregora, který se měl na turnaji s pořadovým číslem 303 popasovat s Američanem Michaelem Chandlerem. UFC tak narychlo hledala záložní variantu, kterou našla.

Je jí právě druhé měření sil v polotěžké divizi, kde o titul zabojuje brazilský šampion s vyzyvatelem z České republiky. „V podstatě jsme se rozhodli hned, nebylo potřeba to nějak extrémně dlouho probírat. Nebylo to spontánní rozhodnutí, ale určitě jsme se rozhodli v krátkém časovém úseku,“ přibližuje průběh jednání trenér Karaivanov. „Cítíme úlevu, protože po tom všem čekání je to konečně venku.“

McGregorův návrat do klece po bezmála tříleté pauze měl být jednou z nejočekávanějších událostí letošního roku, diváci kvůli ní dokonce za vstupenky utráceli velké peníze. A pokud by se nedomluvila Procházkova bitva, byla by UFC krůček od pohromy. „Čekalo se na něj dlouho, od tiskové konference jsme byli neustále v očekávání. Ale na možnost, že tato nabídka přijde, jsme se připravovali,“ ubezpečuje brněnský kouč, který rovněž zmiňuje, že jeho tým měl ohledně přijetí boje rozhodnuto ještě před stanoviskem z Brazilcova táboru.

Oba protagonisté hlavní řežby v Las Vegas se do bojiště vrátí poprvé od 13. dubna. Tehdy na jubilejní akci UFC 300 uspěl jak Procházka, tak Pereira. A jelikož od té doby neuteklo zrovna moc času, nejsou přípravy této dvojice zrovna stoprocentní. „Nerad bych to dopodrobna zmiňoval, ale příprava probíhá a budeme připraveni,“ ujišťuje Karaivanov. „V tuto chvíli se koncentrujeme na to, abychom doladili přípravu a dovezli titul zpátky. A na to, zda máme hlavní zápas nebo hlavní předzápas, neklademe takový důraz. Pro nás je stěžejní duel, příběh a hloubka samotného zápasu.“

Podle mnohých se s ohledem na krátkou přípravu jedná o zbytečně riskantní záležitost. „Buď člověk může říkat, že je to risk, a pak sedět doma a říkat si, sakra, proč jsme to nevzali, nebo se k tomu postaví čelem a vezme to. V tuto chvíli asi není lepší nabídka než jít znovu do boje o titul,“ poukazuje Karaivanov na jedinečnost výzvy.

Zapnout do bojového módu bude muset i šestatřicetiletý Brazilec, který se v posledních dnech vydal na tour po Austrálii. „Víme o tom, že je v Austrálii, ale člověk neví, jestli ty vydané příspěvky jsou aktuální či dva týdny staré. Úplně jsme se na to nezaměřovali. Víme, že si tam projíždí nějaké turné, ale nevěnujeme tomu nějak obzvlášť pozornost. Bereme to tak, jako by Alex měl za sebou plnohodnotnou přípravu,“ nezlehčuje situaci Karaivanov.

Procházka se na konci června tedy bude pokoušet odčinit nezdar z listopadového boje, v němž v newyorské Madison Square Garden padl ve druhém kole. Tehdy se jednalo o jeho první porážku po dlouhých devíti letech, navíc premiérovou v zámořské UFC. „Od té doby se změnilo hodně věcí, posunuli jsme se v přípravě a celkově pohledu na boj. Jsme zase o krůček dál,“ zní z Procházkova táboru.

Tým kolem populárního českého bojovníka odletí do zámoří již zkraje příštího týdne. „V pondělí zamíříme letadlem z Vídně do Las Vegas, následně se aklimatizujeme a doladíme některé věci. Poté proběhne fightweek, u nějž očekáváme, že to znovu bude velký nápor. My se ale soustředíme na to, abychom to zvládli,“ říká Karaivanov, který má na oblíbené město hazardu dobré vzpomínky.

„Vzpomínky mám jenom pozitivní, naposledy jsme tam bojovali s Rakičem, takže za mě dobrý. A počasí? Mně to vyhovuje, mám rád teplo. Uvidíme, jak se s tím popereme,“ zmiňuje trenér i horké počasí v místě konání akce UFC 303. Uvádí se, že teploty dosahují zhruba 40 stupňů.