Hlavní obsah

Procházka se rozloučil s Českem. Zamířil za mistry, pak razí na další cestu

Vyrazil tam, kde se před lety stal šampionem. Nejlepší český bojovník Jiří Procházka v těchto dnech tráví čas v Japonsku, kde započala jeho pouť, a zároveň absolvuje přípravu na další duel v kleci, k němuž pravděpodobně dojde až začátkem příštího roku. „Náš úkol je jasný - trénovat jak spolu, tak s mistry bojových umění, zdokonalovat se a nasát bojovou atmosféru,“ objasňuje Jan Soukup, Procházkův spolucestující a jeden z nejslavnějších českých karatistů, jenž v minulosti závodil v těžké váze.

Foto: Profimedia.cz

Český bojovník Jiří Procházka podniká před dalším duelem v UFC zahraniční kempy.

Článek

Soukup je jedním z nejlepších domácích karatistů nejen u nás, ale i ve světě. V minulosti si vydobyl respekt asijského ostrovního národa, rovněž dosáhl řady úspěchů. A jelikož se Procházka před lety stal šampionem japonské organizace Rizin a v poslední době znovu holduje i karate, je toto spojení vítanou příležitostí. Oba podnikli první společnou cestu.

„S Jirkou Procházkou jedeme na kemp do země vycházejícího slunce, Japonska. Nazval bych to ‚po stopách starých mistrů‘. Náš úkol je jasný – trénovat jak spolu, tak s mistry bojových umění, zdokonalovat se a nasát bojovou atmosféru,“ popisuje Soukup na sociálních sítích, kam přidal už i záběry z místního prostředí. Společně se vrhli do práce, absolvovali několik tréninků a ochutnali i místní proslulé jídlo.

Procházka má po boku člověka, který byl dlouhé roky ztotožněn s asijskou kulturou. Několikrát bojoval právě v Japonsku, své umění následně předvedl i v Česku či Rusku. Dohromady má za sebou více než dvě desítky profesionálních duelů s tím, že získal i několik cenných medailí.

„Začínáme na Okinawě, pokračujeme přes Kagoshimu a končíme v Tokiu. Budeme trénovat okinawské karate, kyokushin karate a klasické MMA v nejznámějších gymech. To, co jsem si vždycky přál, se opět splnilo a tím jsem zase nejšťastnější bojovník,“ má radost dnes již 45letý Soukup, bývalý karatista v těžké váze.

Oba měli například možnost setkat se s legendárním Minoruem Higo, jedním z nejproslulejších karatistů, kterému je dnes již 83 let. „Naprosto parádní atmosféra s legendou, který je 10. dan (označuje mistrovský technický stupeň v tradičních japonských bojových uměních),“ má radost Soukup, jenž je v těchto dnech plný zážitků z Asie. S českým parťákem například pózují v kimonu s tím, že Procházka má kolem pasu žlutý opasek, Soukup je pro změnu vyznamenán černým.

Právě karate začal Procházka znovu trénovat před dubnovým střetem s Rakušanem Aleksandarem Rakičem. Naplňovalo jej ještě před fyzickými střety v mládí. „Projedou si tam tradiční karate gymy, Kyokushin, Okinawu a další. Po návratu se Jiří chystá do Mexika, které je známé tím, že je položeno trochu výš. Bude se tam soustředit na kondici se zaměřením na vysokohorský trénink,“ upřesňuje pro Sport.cz Martin Karaivanov, Procházkův trenér a manažer.

Zatím není jasno, kdy dojde k Procházkově dalšímu duelu pod slavnou hlavičkou UFC, nabízí se však pouze dvě varianty. „Zatím nevíme, zda to bude tento rok, či začátkem příštího. Momentálně čekáme a řešíme to,“ tají to Karaivanov.

A tak nezbývá než doufat, že příprava proběhne bez komplikací. Český bijec tentokráte zvolil zahraniční cestu, tedy opak toho, kam se vydal před posledními boji. Změna to může být ku prospěchu věci, neboť Procházka hned dvakrát z posledních tří duelů neuspěl v titulové bitvě a momentálně panují nejasnosti, zda bude nadále působit v polotěžké váze.