Hlavní obsah

Procházka dře na bitvu v UFC. Bojuje s velkými vedry, brzo narazí na Pereiru

Bude to téměř už týden od doby, co česká výprava i s bojovníkem Jiřím Procházkou přistála v americkém Las Vegas, kde se blíží boj o titul polotěžké divize s Brazilcem Alexem Pereirou. A jelikož příprava nebyla kvůli krátké době do zápasu zrovna ideální, je v těchto dnech na programu závěrečná dřina, která má rodáka z Hostěradic připravit na odvetnou řežbu, k níž dojde již 29. června na turnaji UFC 303. „Vůbec není znát, že příprava nebyla stoprocentní. Jiří je vždycky připravený a jen se dolaďují ty správné věci, aby to zapadlo do sebe,“ povídá přímo z Las Vegas Jan Gottvald, Procházkův tréninkový parťák.

Foto: se souhlasem Jiřího Procházky

Jiří Procházka vyhlíží další boj v UFC

Článek
Fotogalerie

Gottvaldova pomoc se v těchto chvílích skutečně hodí. Vždyť od doby, co se oficiálně oznámila bitva mezi Procházkou a Pereirou, zbývalo do akce UFC 303 pouze patnáct dnů. Výrazně se proto zkrátila příprava, kterou se oba protagonisté hlavního zápasu pokoušejí alespoň částečně dohnat v horkém Las Vegas, kde teploty v těchto dnech sahají jen ve stínu něco málo přes čtyřicítku. „Je to náročné. Ale jak se říká: těžko na cvičišti, lehko na bojišti,“ usmívá se zápasník Gottvald, který Procházkovi vypomáhá navzdory poraněnému kotníku.

Honzo, jaká panuje atmosféra v týmu zhruba týden do zápasu?

Super, nálada v týmu je pecková, makáme, jak se dá. Teď před víkendem jsme jeli nějaké výbušné věci a zaměřovali jsme se na plyometrii, o víkendu doděláme zbytek. Zkraje příštího týdne to už necháme pomaličku dojíždět do závěrečného „peaku“.

Jak náročné bylo si zvyknout na místní podmínky? Ve Vegas panuje velké teplo a časový posun -9 hodin.

Už celkem jo, ale první tři dny byly nic moc, za noc jsem naspal třeba jen tři čtyři hodiny, ale teď už je to lepší a lepší. Počasí je ale šílené, přes den je pětačtyřicet stupňů a na sluníčku snad šedesát. Vlhkost je tuším deset či jedenáct procent, při běhu venku to je hrozně cítit. Člověku rychle proschne hrdlo, popraskají rty. Je to náročné. Ale jak se říká: těžko na cvičišti, lehko na bojišti.

Program máte daný, nebo ho chystáte „za pochodu“?

Vždycky to plánujeme den dopředu i podle toho, jak se Jiří cítí – a aby všechno do sebe krásně zapadalo. Už to pomaličku táhneme do cíle, začátek příštího týdne bude vyvrcholením přípravy. Teď trénujeme dvakrát denně, většinou je to dopoledne fyzička či síla a během druhého tréninku se zaměřujeme na techniku, lapování, zdokonalení pohybu apod.

Jiřímu děláte hlavního sparingpartnera, jak se vám líbí jeho forma?

Vůbec není znát, že příprava nebyla stoprocentní. Jiří je vždycky připravený a jen se dolaďují ty správné věci, aby to zapadlo do sebe. Pokračujeme v přípravě, byť mám zraněný pravý kotník.

Jak je na tom Jiří s váhou?

Řekl bych mírně pod sto kilo, zhruba 98. Problém to nebude, Jiří to dá s prstem v nosu. (smích)

Co jste zvládli navštívit mimo okruh trénování?

Zatím toho moc nebylo, protože jsme dál od centra a trénujeme v UFC Performance Institutu, kvůli čemuž jsme vybírali naše přechodné ubytování. Ale na fight week se stěhujeme přímo do centra dění, takže bude víc času. Já jsem se byl podívat akorát v centru, casinu a možná, když bude nějaký volný den na regeneraci, dáme nějaký společný výlet do přírody.

Zmiňujete UFC Performance Institute, jak vás zaujal?

Ty jo, jsem z toho fakt nadšený. Navštívil jsem hodně míst, ale z tohohle jsem unesený. Bojovníci tu mají podmínky úplně z jiného světa. Je tu vybavení za miliony dolarů, jídlo přesně vyladěné potřebám bojovníků. Člověk si jenom řekne, co chce, a dostane to. Šílené. Kdo to nezažije, nepochopí.

Potkal jste tam někoho známého?

Seznámil jsem se zde s pár sparingpartnery, tak jsme si říkali, že bychom mohli společně potrénovat. Jsou tu super borci. Trénoval tady například Michel Pereira (třináctka střední váhy), byl tu i Cody Garbrandt (bývalý šampion bantamu) a potkal jsem se tady i s Martinem Budayem, který bude také zápasit na UFC 303. Je to skvělá zkušenost, potkávám zde spousta lidí s inspirativním příběhem. I pro mě je to velká motivace.

Co vás čeká v nejbližších dnech?

Jen dotáhneme přípravu, a jakmile začne fightweek, tak nastanou mediální povinnosti před turnajem a podobně. Počítám, že toho Jiří bude mít hodně.