Hlavní obsah

Procházka bude znovu dobývat Vegas. Žádné spekulace, jdeme si pro titul! říká tým

Obrovská výzva čeká na nejúspěšnějšího českého bojovníka Jiřího Procházku. Za pár dnů s trenérským týmem odletí do Las Vegas, kde již 29. června na číslované akci UFC 303 podruhé během jediného roku narazí na brazilského šampiona divize Alexe Pereiru. Znovu v titulové bitvě. Naskytla se totiž jedinečná šance zaskočit za zraněného Conora McGregora, který měl na téže akci platit za největší hvězdu. „Jsme bojovníci a jsme stvořeni pro to, abychom bojovali. Nějaké spekulace z naší strany nikdy nebyly, jdeme do toho,“ říká jasně v rozhovoru pro Sport.cz Jaroslav Hovězák, Procházkův trenér.

Foto: se souhlasem Jiřího Procházky

Jiří Procházka s trenéry Jaroslavem Hovězákem (vpravo) a Martinem Karaivanovem.

Článek

Česká výprava přitom původně směřovala pozornost na 18. srpen, kdy se v australském Perthu koná akce UFC 305. Jelikož ale v posledních dnech nastal poplach kolem legendárního Conora McGregora, který nakonec z červnové akce kvůli zranění odstoupil, dostal náhradní laso Jiří Procházka. Váhání? Kdepak. Stejně tak se zachoval současný šampion divize Alex Pereira, jenž loni v listopadu nad hostěradickým bijcem zvítězil ve druhém kole. Nyní je tu odveta. V Las Vegas. „Řekli jsme, že je to titulová šance, kterou chceme,“ líčí trenér Hovězák.

Jak o zápasu víte dlouho?

Spekulovalo se o tom, dostávali jsme nějaké informace, ale pořád jsme počítali s naší účastí na turnaji v Perthu 18. srpna. Po turnaji UFC 302, na němž byl Islam Machačev, se čekalo, že by náš zápas měli vyhlásit, nicméně se otálelo kvůli tomu, jak to dopadne ohledně Conora McGregora, u nějž to bylo zamotané. UFC se ho snažilo nahánět, mezitím se nás zeptali, zdali v případě, že by on nemohl jít, bychom my byli ochotni. Řekli jsme, že je to titulová šance, kterou chceme.

Chápu správně, že byl dohodnutý srpen, z nějž nakonec sešlo?

Dohodnutý nebyl, jen nahozený termín. Smlouva nebyla podepsána, i proto jsme čekali. Na srpen jsme řekli, že ho bereme, ale nebylo to nic oficiálního. To se mělo stát po turnaji UFC 302, po němž se nic nedělo. Čekali jsme, zhruba čtrnáct dnů se jednalo. Dana White snad dokonce letěl za Conorem do Irska, ale nevím, co mu přesně je. Ten zápas měl být do poslední chvíle a taky jsme počítali, že bude.

Byli jste v napětí, jak to všechno bude?

Jasně. Nevěděli jsme, co bude. Pořád jsme pokračovali v přípravě, ale spíš jsme počítali s Austrálií. Když to řeknu takhle, u června byla zhruba pětiprocentní šance, že to dopadne. Do poslední chvíle jsme nevěděli, jak to bude. Neustále se jednalo a čekali jsme. Bylo to nepříjemné, ale včera se to oznámilo. Řekli jsme, že do toho jdeme. Mám husinu, když jsme se včera domlouvali. Nahecovali jsme se, máme teď zdravý drajv.

Měli jste v průběhu jednání informace, jak je na tom Pereira?

Věděli jsme, že je na nějakém media tripu v Austrálii a že i pro něj je to složité. Čekali jsme, co na tuhle nabídku řekne jeho tým. Když jsme my řekli oukej, čekali jsme na něj. Trochu jsme se obávali toho, že to nevezme a počká na Austrálii, měl by víc času. UFC ale je takový moloch, že zápas takového rozměru se neodmítá. Pereira to potvrdil, sedlo si to na všech stranách.

Překvapilo vás, že na nabídku nakonec kývl?

Počítali jsme s oběma variantami, spíš jsme ale mysleli, že to teď v červnu nevezmou. Jelikož ale UFC nemělo na turnaj tahák, tak ho nějak přesvědčili. Totéž bylo s námi, jinak by neměli hlavní zápas. Víme, v jaké jsme organizaci a proč jim nevyjít vstříc.

Připadalo v úvahu, že byste zápas nevzali?

Jsme bojovníci a jsme stvořeni pro to, abychom bojovali. Nějaké spekulace z naší strany nikdy nebyly, jdeme do toho. Pro to to děláme.

Ptám se spíše na to, že příprava patrně nebyla stoprocentní.

Měli jsme v dubnu zápas na turnaji UFC 300, po němž jsme pokračovali v tréninku. Nebylo žádné volno, pořád jsme byli aktivní. Spekulace vyšla najevo před třemi týdny, furt jsme se ale připravovali. Musíme to samozřejmě doladit, ale když jsme si to dali dohromady, tak jsme na tom všichni stejně. Jiří je na tom trochu lépe, protože jsme neměli povinnosti jako Alex v Austrálii, ale my jsme neustále v tréninkovém módu. Pereira také trénoval, furt šlape. Co se týče data, tak víme, že soupeř to bude mít s horší s váhou. Nechci říct, že je to pro nás úplně výhodou, ale přeci jen je zápas za čtrnáct dnů…

Pokračujte.

Je potřeba říct, že stoprocentní příprava není ani na jedné straně. Oba mají stejné podmínky, jsou to profesionálové. Je důležité být zdravý, Jiří je totiž permanentně připravený a natrénovaný. Má i dobrou váhu, nějakých 98 kilo, takže nebude tolik hubnout. Co jsem se koukal na počasí ve Vegas, je tam nějakých 44 stupňů. Je to vyprahlá poušť, strašné sucho. Pro oba borce bude náročné doladit přípravu. Člověk si tam dá sklenici vody a za půl hodiny ji má vyschlou. Bereme to ale komplexně. Není to jen o zápase, ale o celkovém nastavení, fyzické kondici a připravenosti. Jiří je bojovník, jdeme pro to.

K zápasu dojde v Las Vegas, s nímž máte bohaté zkušenosti. Naposledy jste tam zápasili v dubnu proti Aleksandaru Rakičovi.

Nebudeme tam poprvé, jsme tam jako doma. Máme tam UFC Performance Institut či známé gymy. Jdeme makat, abychom vyladili přípravu.

K odvetě proti Pereirovi dojde po sedmi měsících. Co čekáte, že bude oproti listopadu jinak?

Alex je profík, borec. Z naší strany má největší respekt. Je soustředěný a cílevědomý, ale my ho jdeme porazit. Nesmíme dělat chyby a musíme si dávat pozor. Když jsme si promítli zápas z New Yorku, tak Jiří na tom v té době nebyl stoprocentně zdravotně v pořádku, přesto jsme první kolo vyhráli. Ve druhém to rozhodčí Marc Goddard ukončil, což se nám nelíbilo. To, že Alex je nebezpečný, ukázal teď proti Jamahalu Hillovi (KO v prvním kole). Ze soupeře nespustil oči a prokázal instinkt lovce. My jdeme do zápasu se vším respektem a úctou k němu. Zároveň víme, do čeho jdeme a na co se máme připravit. Cílem je titulem, jdeme bojovat.