Hlavní obsah

Pro titul jdu za celou zemi, říká Procházka. Bojovat bude takřka bez ostrých sparingů

Přesně týden tráví v horkém Las Vegas, kde již 29. června znovu vstoupí do bojiště slavné bojové ligy UFC, pod jejíž taktovkou si to český bijec Jiří Procházka již potřetí rozdá o titul. Ani s ubývajícími dny do klíčového duelu s šampionem polotěžké divize Brazilcem Alexem Pereirou neopouští rodáka z Hostěradic dobrá nálada. Zároveň ale dobře ví, jak důležitý boj ho čeká. „Věřím, že do České republiky znovu přivezu pás. Nejdu tam totiž jen za sebe, ale i za naši zemi,“ burcoval Procházka během tiskové konference s českými novináři přímo z Las Vegas, dějiště galavečera.

Foto: se souhlasem Jiřího Procházky

Český bijec Jiří Procházka se chystá znovu do akce na turnaji UFC 303 v Las Vegas.

Článek
Fotogalerie

Procházka s Pereirou přitom na nabídku odvetné bitvy kývli pouhých patnáct dnů do akce UFC 303, z níž nečekaně kvůli zdravotním problémům odstoupil populární irský ranař Conor McGregor, jehož návrat po tříleté pauze se tak znovu protáhl. Místo toho se šance chopil právě nejpopulárnější český bojovník, který chce po dvou letech znovu vystoupat na šampionský trůn. Brazilsko-česká bitva bude i tentokrát hlavní atrakcí turnaje v turisticky hojně navštěvovaném Las Vegas, kde se Procházka bude Jihoameričanovi snažit oplatit porážku z New Yorku.

Jiří, jak to u vás vypadá necelý týden do zápasu?

Všechno je připravené, ale takhle bych odpověděl asi vždycky (smích)… Upřímně, nebylo to úplně ideální, mám na mysli přípravu a short notice, ale v rámci možností a toho, jak jsem naladěný, tak všechno hraje a vše je připravené. Musím říct, že mi to sedí víc než nějaká dlouhá příprava, byť za tak krátkou dobu se nedá najet něco extra nového. Důležité je to, že pokud člověk něco chce a ví, že to musí udělat, tak je zapotřebí disciplína, kterou musí držet. Jak v zápase, tak ve finálních trénincích.

Co potřebujete, abyste v tenhle moment byl v hlavě spokojený a klidný?

Vždycky je to otázka kondice. Pakliže je dobrá kondice, tak je tam prostor vnímat, co se děje, a je tu i přirozeně sebedůvěra. Člověk musí důvěřovat své cestě, kariéře a tomu, že je připravený a všechno nepřichází jen tak, ale že to takhle má být.

Stihl jste za tak krátkou dobu vůbec nějaké ostré sparingy?

Snad dva nebo tři, ale to bylo tak dva tři týdny zpátky. Ani si nemyslím, že je to pro mě samotného extra nutné. Sparing je strojený, ale vždycky mě nabudí nejvíc až konkrétní situace. Jak ale říkám, je to o sebedůvěře. Pokud ji člověk má, tak udělá cokoliv.

Co jste za týden příprav ve Vegas stihli?

Víceméně jsme jeli fyzičku a do toho lehčí spárování. Chytnout oko, sebejistotu, pohyb a neustále opakovat dokola stejné věci. Především neudělat chybu, na kterou jsem doplatil minule.

Jak trávíte čas mezi tréninky?

U bazénu, chodíme se projít do města, na dobrou večeři. Většinou jsme ale na baráku a odpočíváme. Maximálně se potulujeme v blízkém okolí.

Máte s sebou i sparing partnera Jana Gottvalda, proč jste se rozhodli právě pro něj?

Je to týmový člověk a jsem na něj zvyklý. Víme, co od něj čekat a není to někdo cizí. Je to i kvůli pohodě, trávíme tu spolu nějaký čas a je potřeba, aby to byl někdo, kdo je v pohodě. Vybrali jsme si ho i proto, abychom to mohli celé odkontrolovat společně.

Před prvním zápasem s Pereirou jste zmiňoval, že jste příliš netrénoval a měl jste různé zdravotní problémy. Jak tomu bylo nyní?

Je pravda, že tam tehdy něco bylo, nebylo to ideální, spíš tedy úplně na ho*no, ale ani nyní to nebylo výborné. Já ale vždycky dělám to nejlepší, co můžu, a tělu se snažím dát potřebný relax. Bylo to sice narychlo, ale vše je připravené.

Necítíte na sobě, že byste potřeboval ještě nějaký čas, aby to bylo ještě lepší?

Lepší to může být vždycky, ale to i ze strany Pereiry… Ale tak, jak přišla zpráva a nabídka na zápas, tak jsem hned odpověděl, že to beru, a za tím si stojím.

Byl jste překvapený, že na nabídku kývl i Pereira?

Ze startu s tím trochu otálel, tak mě to ve finále trochu udivilo. Myslel jsem si, že nakonec padne srpen v Austrálii (UFC 305), protože přece jen tam Alex nedávno byl. A tím, že měl zlomené prsty na noze, tak jsem myslel, že bude chtít větší čas na přípravu.

Jak jste na tom aktuálně s váhou?

Mám 97-98 kilo, bude to v úplně v pohodě. Na váhu se ale soustředím až poslední den, až během pátku. Je to otázka třeba jednoho dne s tím, že dva dny budu držet stravu. Do té doby se budu věnovat doladění detailů do zápasu a být v pohodě. I proto jsme zvolili možnost být až do samotného duelu na pronajatém baráku a nejet na UFC hotel. Chceme si udržet pohodu, pak do toho vlétneme.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.