Hlavní obsah

Poklona Vémolovi. Lidem zavřel ústa, říká Végh. Trilogie s Kinclem? Patrik má rozum

Skvostný finiš bratislavského turnaje Oktagon 47 pohltil celou domácí bojovou scénu. Ústřední postavou byl populární bojovník Karlos Vémola, jehož sedmivteřinový vítězný boj proti titulovému vyzyvateli Pavolu Langerovi překvapil snad všechny přítomné. Rychlou bitvu si zpoza klece nenechal ujít ani slovenský velikán Attila Végh, který má pro soupeře z roku 2019 jen slova chvály. „Pro mě je to před naším druhým zápasem ještě větší motivace,“ říká v rozhovoru pro Sport.cz osmatřicetiletý slovenský bojovník, jenž smekl před Vémolou i za jeho gesto, kdy věnoval bonus za výkon večera ve výši 5 tisíc eur (v přepočtu přes 120 tisíc korun) právě jeho slovenskému protějšku ze sobotní noci.

Video: OKTAGON TV

Článek

Vémolův triumf dává pro blížící se odvetu Zápasu století s Véghem ještě větší náboj. Terminátor si totiž připsal druhý úspěšný zářez v řadě a před plánovaným koncem kariéry, ke kterému by mělo dojít v příštím roce právě po duelu se slovenským rivalem, prožil další radostné chvíle. Terminátor ale stále nemá dost. Bezprostředně po duelu vyzval k završení trilogie Patrika Kincla, zpozornět tak musel i již zmíněný Végh.

Co jste říkal na Karlosovo bleskové KO?

Myslím si, že to šokovalo celou česko-slovenskou scénu, stejně tak i mě. Hala byla překvapená, nikdo nečekal, že se Karlosovi povede soupeře knokautovat už po sedmi vteřinách. Byl jsem z toho rovněž mimořádně překvapený. Zároveň nemůžu říct, že dospěl k něčemu novému, protože to byl krátký zápas a jeho taktika je taková, že po úderech přenáší soupeře na zem. Teď mu ten úder vyšel a klobouk dolů před ním. Velká gratulace na jeho adresu. Pro mě je to před naším druhým zápasem ještě větší motivace. Viděl jsem, že Karlos je stále silný a jede jako blázen. Je to pomoc do přípravy, nemůžu ho podcenit a musím do toho dát vše.

Byla to Langerova chyba?

Těžko říct, v čem byla chyba, či nebyla. Byl to zkrátka moment, během kterého to přišlo. Takový je náš sport, úder přistál přesně na bradu a bylo po zápase. A nemůžeme přemýšlet nad tím, co by bylo, kdyby bylo. Už to vlastně ani nikoho nezajímá. Je to jedno, je po zápase, Karlos vyhrál a jede se dál. Nemusí se dívat za sebe, ale dopředu. Udělal svojí práci a mě víc namotivoval, abych šel za ním a dokázal, že ho dokážu porazit i podruhé.

Stačilo pouhých sedm vteřin. Panebože, křičeli komentátoři, když viděli bleskové KO Karlose Vémoly.Video: OKTAGON TV

Hodně se řešilo, že se Karlosovi dlouhou dobu nepovedlo nikoho porazit KO. Nyní má nejrychlejší ukončení v historii organizace (7 vteřin). Umlčel tím všechny své kritiky?

Ano, Karlos umí stále překvapovat a právě proto je to jedna z nejzajímavějších tváří Oktagonu. Lidi ho před zápasem kritizovali, že je starý a co ještě v kariéře chce. Najednou vytáhl takový úder, který nikdo nečekal. A to je na tom sportu hezké. Karlos navíc ukázal, že se dokáže probudit z období, kdy nemá vítěznou vlnu, a najednou jsme viděli jeho novou verzi. Těším se, že budu bojovat právě s takovým Karlosem. Je čipernější než nikdy předtím.

Ještě před vaším duelem může dojít k trilogii mezi Vémolou a Kinclem. Myslíte si, že se Patrik rozhodne výzvu na třetí střet přijmout?

Myslím si, že ne. Patrik má rozum a tenhle zápas nepotřebuje. Má svojí cestu. Je to 84, kde má titul a čekají ho jiné výzvy. Podle mého názoru je jejich rivalita uzavřená, ale nevím, jak to budou řešit. Já osobně bych byl moc rád, kdyby k zápasu nedošlo, protože by se tím pádem zase odkládal náš zápas a já už potřebuju vědět finální datum, abych se dokázal v hlavě připravit. Chci vědět, kdy to bude. Mám to sice stále v hlavě, ale to nestačí. Potřebuji impuls, abych přepnul na stoprocentní přípravu a dal do toho vše.

Co říkáte na Karlosovo sympatické gesto, kdy věnoval bonus za výkon večera právě soupeři a jeho rodině?

Výborný čin. Ukázal, že není jen takový, jak si většina myslí , že hlavně zbytečně mluví. Ukázal skvělé gesto a myslím si, že to nikdo nečekal. Někdo by to na jeho místě neudělal, on ale ano. Je vidět, že ten chlapec má srdce na pravém místě, i když je nějakým způsobem trashtalker. Asi pocítil, co všechno Langer dal do přípravy a jakou měl proti němu šanci. Karlos mu tím bonusem prokázal vděčnost, za mě je to výborné gesto.

Fronta na Patrika Kincla. O zápas s ním si v Bratislavě řekli Karlos Vémola i Vlasto ČepoVideo: Sport.cz

Jaké doporučení máte nyní pro Langera? Psychicky na tom asi nebude nejlépe.

Aby stále šel po své cestě, stále makal a nevzdával to. Je to sport a tohle k tomu patří. Někde bylo napsané, že to takhle mělo dopadnout a musí se z toho oklepat, postavit a jít dál. Každý zápasník v kariéře pocítí dno a je potřeba se od něj odrazit. Je teď na něm a jeho povaze, jak to vezme. Pokud má v životě nějaký cíl a chce něčeho dosáhnout, tak se musí otřepat a jít dál. Z prohry si může vzít i to pozitivní a pokračovat ve své cestě.

V hale se na Karlose znovu bučelo, opakovala se tak červencová Štvanice. Překvapilo vás to?

Tady se musím Karlose trochu zastat, protože lidi jsou takoví. Jak já ale říkám, když člověk vyhrává, tak je největší král, a když prohrává, tak největší kár. Karlos teď dokázal, že stále v sobě něco má. Tohle bučení tímto přesekl a lidem, co ho kritizovali, zase zavřel ústa. Zkrátka je takový. Jedna polovina lidí ho miluje, druhá nenávidí. I přesto je každý na jeho zápas zvědavý. A ten kdo bučí, tak bučí. Ale i tak ti, co bučí, tak ho sledují.