Hlavní obsah

Pereira zdemoloval Procházku, píše se v zahraničí. Reaguje i Vémola

Jeden tábor slaví, ten druhý smutní. Negativní emoce po turnaji UFC 303 zůstávají také v českém bijci Jiřím Procházkovi, který ani napodruhé nedokázal porazit šampiona polotěžké divize Brazilce Alexe Pereiru. Koncovka duelu, v níž byl jednatřicetiletý rodák z Hostěradic nekompromisně sestřelen, doslova zaplavila nejen sociální sítě, ale také prestižní bojové servery, které mají jasno – byla to demolice.

Foto: Steve Marcus, ČTK/AP

Alex Pereira (vpravo) zkraje druhého kola poslal k zemi brutálním kopem Jiřího Procházku na UFC 303

Článek
Fotogalerie

„Pereira zdemoval Jiřího Procházku brutálním kopem na hlavu v rámci hlavního zápasu UFC 303,“ píše na svých stránkách uznávaný server MMA Junkie, který jako titulní fotografii k článku zvolil právě sekvenci, v níž Pereirova levá dolní končetina dosedla přesně na soupeřovu nekrytou hlavu. V tu dobu uplynulo pouhých pět vteřin druhého kola.

Pozadu nezůstali ani Britové. „Pereira předvedl nádherný knokaut na UFC 303, ve druhém kole doslova zničil Jiřího Procházku a stylově obhájil titul šampiona v polotěžké váze,“ stojí na webu hojně navštěvovaného Daily Mail, který dále zmiňuje, že se Brazilec podle svých slov patrně přesune do těžké váhy, kde by jej mohl čekat souboj například s aktuálním vládcem divize, legendárním Jonem Jonesem. Tuhle možnost pro Pereiru připouští i šéf UFC Dana White, který Brazilce označil za monstrum.

Reakce se dostavily i od zahraničních bojovníků, kteří si zlatý hřeb číslované akce v rušném Las Vegas pochopitelně nenechali ujít. „Levý kop na hlavu,“ naťukal na platformu X populární bijec Conor McGregor, který přitom měl na téže akci figurovat jako hlavní „atrakce“. Vinou zlomeného prstu na noze však na poslední chvíli naskočili v pozicích náhradníků právě Procházka s Pereirou.

„Respekt oběma válečníkům. Skvělý způsob, jak zakončit tuhle kartu,“ rozplýval se nad senzačním ukončením i bývalý dvojnásobný UFC šampion Henry Cejudo, pod jehož taktovkou český ranař v minulosti trénoval. „Ukončím příštího soupeře a pak si to dáme znovu. Skvělá výhra, ale my spolu nekončíme,“ pustil se do Pereiry jeho dubnový titulový vyzyvatel Jamahal Hill, který před dvěma měsíci dopadl takřka podobně.

Fatální byly závěrečné vteřiny prvního kola, kdy Procházka narazil na soupeřův levý hák. Samuraj sice přežil, nicméně pád na zem jednoznačně umocnil jeho otřesenost, která se přenesla i do druhé pětiminutovky. „Jiřina se zvedl, ale nestačilo to na to, aby to rozdýchal. Pak přišel kop na hlavu. Tohle je prostě fight life,“ pokrčil rameny ve studiu Nova Sport elitní domácí těžkotonážník Michal Martínek.

„Pokud se na zápas budeme dívat bez posledních deseti vteřin, tak byl do té doby skvěle zvládnutý. Líbila se mi práce Jiřího týmu. Trenéři mu skvěle radili, aby dělal to, co fungovalo v prvním zápase. Jiří to dělal a měl přehled, kde je v zápase,“ probíral se ve studiu zápasem legendární Karlos Vémola. „První kolo bylo velice vyrovnané a bylo vidět, jak tihle frajeři jsou úplně odskočení od zbytku kluků v divizi. Takový zápas může rozhodnout jakýkoli úder,“ ví historicky první český zástupce v nejslavnější bojové lize světa.

„Poslední úder prvního kola byl pár vteřin do konce a myslím si, že byl rozhodující. Jiří byl tak otřesený, že se za minutu pauzy nedokázal zregenerovat. Když jde člověk po takovém otřesu dál do zápasu, tak má pomalejší reakce a nedokáže adekvátně zareagovat na údery,“ povídal Vémola, který vyzdvihl velikost zápasu. „Nesmíme zapomínat, že to byl titulový zápas na obrovské kartě. Oba kluci jsou extra třída, velký respekt k výkonu, jaký předvedli,“ našel pozitiva 38letý Terminátor, který si před třemi týdny připsal triumf nad rivalem Attilou Véghem.

Souboj pro Sport.cz okomentoval i uzbecký bijec Machmud Muradov. „Bohužel je to MMA, takové konce k tomu patří. Jiří to vzal dva týdny do zápasu a ukázal, že má charakter a touhu chtít bojovat. Bohužel to nevyšlo. Jak ale říkám, je to MMA, a věřím, že se Jiří po této zkušenosti vrátí silnější. Každá prohra člověka posune a věřím, že tomu tak bude i v tomto případě,“ přeje si navrátilec na domácí scénu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.