Hlavní obsah

Bijec Peňáz v prekérní situaci. Oktagonu hrozí odchodem, je ale v začarovaném kruhu

Cítí rozčarování z toho, co se v posledních dnech kolem jeho osoby strhlo za poprask. Vytáhlý český bijec Matěj Peňáz nejenže přišel o životní bitvu na fotbalovém stadionu v pražském Edenu, kde si to o titul měl rozdat se současným vládcem střední divize Patrikem Kinclem, rovněž po nezvyklých neshodách s organizací Oktagon MMA hrozí předčasným útěkem. Zde ale naráží na platný kontrakt, který ho za jiným angažmá jen tak nepustí. Ledaže by se obě strany domluvily. A pokud ne, hrozí pro Čecha pěkně nepříjemný scénář.

Foto: Oktagon MMA

Matěj Peňáz má spor s Oktagonem a hrozí předčasným odchodem.

Článek

Peňáze naštvalo jednání s organizací, pod níž už čtyři roky zápasí a stal se jedním z nejlepších domácích bojovníků. V hlavě totiž pracoval s variantou, že místo zraněného šampiona Patrika Kincla si to na zeleném pažitu před 27 tisíci diváky rozdá s věčným rivalem Vlastem Čepem alespoň o prozatímní titul, k čemuž nakonec nedojde. Organizace i slovenská strana tvrdí, že se duel má odehrát pouze jako klasický zápas, druhá strana povídá opak a také to, že o „změnách“ podmínek boje značnou dobu nevěděla.

A tak jednoduše ze zápasu i na pátý pokus sešlo, což v konečném důsledku není vše. K rezolutnímu kroku se odvážil právě Peňáz, který kvůli sílícímu napětí mezi ním a Oktagonem a rovněž kvůli neshodám chce hledat působiště někde jinde. Veřejně prohlásil, že si přeje s domácím gigantem rozvázat smlouvu, což ve finále nemusí být zas tak jednoduché.

Ptáte se proč? Sedmadvacetiletý bývalý uchazeč o smlouvu s prestižní UFC podepsal nový kontrakt teprve nedávno, a pokud platí, že standardní smlouva vyprší až za dva roky, může se Peňáz ocitnout v začarovaném kruhu. „Má dlouhodobý kontrakt, ale nevím úplné detaily smlouvy,“ uvedl bojovníkův trenér André Reinders. Pokud všechny tábory nenajdou společné řešení, může tedy Peňáze čekat krušná budoucnost.

„Doufám, že opadnou emoce a dá se najít nějaká shoda,“ prozradil otevřeně i Kincl, jenž zároveň dodává, že by případné Peňázovo loučení byla škoda. Postrach bijců ve střední divizi totiž drží v Oktagonu neporazitelnost, má na kontě devět výher, přičemž pouze jediná přišla až po limitu. I díky těmto skvělým výkonům nyní pomýšlel na životní šanci, jež se nemusí jen tak opakovat. Peňáz ale v tuto chvíli nemá nic.

K rozvázání kontraktu zatím nedošlo, což během úterního dne potvrdila také sama organizace. Pokud zlost na Peňázově straně bude pokračovat a nebude chtít pod Oktagonem zápasit, může se na dlouhé měsíce ocitnout mimo bojovou atmosféru. Ledaže by došlo k až nečekaně rychlému usmíření, což se ale nyní nezdá. Hodí se připomenout i fakt, že patrně za odchod bez ukončeného kontraktu hrozí zápasníkům finanční postih, případně i soudní spor.

Foto: Oktagon MMA

Matěj Peňáz a jeho bezprostřední radost po nedávném vítězství v Oktagonu.

Odchodem obávaného muže, jenž se možná až nečekaně rychle přeměnil z role kickboxera na zápasníka MMA, by domácí bojová scéna schytala pořádný direkt. Nahlas slavit by ale mohla například konkurenční organizace KSW, která jistě celou situaci bedlivě sleduje. „Určitě by to byla jedna z možností. Také mám nabídku ze Švédska, kde trénuji a mohl bych tam i zápasit,“ naznačil Peňáz možné budoucí kroky.

Východiskem by například mohlo být laso od UFC, byť většina zápasníků už v poslední době má ve smlouvě zakotvenou klauzuli, která brání odchodu právě do zámoří. Peňáz přitom o vysněnou štaci za oceánem přišel před dvěma lety, kdy neúspěšně zápolil v populární show Dana White’s Contender Series. „Cíl a směr jsou jasné, a to je UFC, což je největší organizace na světě. Teď nebudu předbíhat, žádnou takovou nabídku nemám,“ říká pro Sport.cz.

A tak bude v nadcházejících dnech i týdnech jistě zajímavé sledovat, jak se celá situace vyvrbí. Scénářů je hned několik.