Hlavní obsah

Odveta se blíží. Procházka s Pereirou tváří v tvář. Ukážu, že jsem šampion, věří si Čech

Sluncem rozpálené Las Vegas znovu ožilo během oficiální tiskové konference před akcí nejslavnější bojové ligy světa UFC, která turnaj s pořadovým číslem 303, na němž bude stěžejní roli hrát český bijec Jiří Procházka, chystá již na tento víkend 29. června do T-Mobile Areny. Napětí tryskalo v samotném závěru mediální akce, během nějž rodák z Hostěradic poprvé před odvetným soubojem pohlédl brazilskému šampionovi polotěžké divize Alexu Pereirovi do očí. Znovu se řešilo také téma spiritualit, které v předchozích hodinách vzbudilo v zámoří značnou pozornost.

Foto: Steve Marcus, ČTK/AP

Staredown mezi Alexem Pereirou (vlevo) a Jiřím Procházkou.

Článek
Fotogalerie

Po mediálním dnu přišla v odpoledních hodinách lasvegaského času na řadu očekávaná oficiální tisková konference, která do jedné místnosti přivedla hned deset bojovníků, kteří se zhruba na třicet minut posadili za stoly a odpovídali zvídavým novinářům na leckdy nepříjemné otázky. To vše s diváckou kulisou, která byla v některých sekvencích skutečně dost slyšet. Velkou podporu měl například Pereira, jemuž hraje do karet to, že se v posledních letech připravuje právě v zámoří.

A kdo by si myslel, že největší prostor dostane dvojice bojovníků, jež uspořádá hlavní zápas turnaje, tedy výše zmíněný šampion polotěžké divize Alex Pereira a český vyzyvatel Jiří Procházka, ten se šeredně mýlil. Největší pozornost kupodivu sebrala dvojice zástupců veltrové váhy, Ian Machado Garry a Michael Page, kteří si hned několikrát vyměnili své názory a řádně rozpálili také přihlížející publikum.

Na nažhaveného Procházku pochopitelně také došlo, otázky se ale spíše řadily do kategorie těch stereotypních. „Na tento zápas jsem trénoval zhruba tři týdny, přičemž v posledních dvou jsem přípravu finišoval. Ale na tom nezáleží, protože se prostě naskytla příležitost. Teď jsem tady, abych ze sebe vydal to nejlepší. Jdu si pro to,“ věří si před klíčovou bitvou Procházka, jednička polotěžké divize.

Připomínal se také první střet, během nějž vousáč z Česka padl ve druhém kole a zůstal bez titulu. „Během prvního zápasu jsem nebyl v nejlepším rozpoložení, měl jsem celou řadu zdravotních problémů a celkově to nebylo dobré. Na tom ale teď nesejde, protože se momentálně cítím výborně, za což jsem velmi šťastný. Ukážu, že jsem šampion,“ povídá s přesvědčením bijec.

Co ale vyvolalo pořádné reakce, to bylo znovu téma ohledně spiritualit a magie, k nimž má blízko právě Pereira. Populární Jihoameričan se totiž netají tím, že mu na cestě bojovníka pomáhají šamani z rodného kmene a rovněž fakt, že věří na duchy. „Myslím si, že každý máme svého ducha, nejsme jen z masa a kostí. Pokud si ty (Procházko) svého ducha ještě nenašel, za to už já nemohu,“ rýpl si Pereira do soupeře, kterého chladná odpověď viditelně nadzvedla.

„Tohle není otázka typu, na co věřím a jestli věřím sám sobě, nebo ne. Já sobě věřím na sto procent, ale teď mluvím o „špinavých“ praktikách a všech těchto věcech okolo. Jen chci udržet to, aby zápas proběhl čistým způsobem. To je vše. To je to, o čem mluvím,“ odvětil jednatřicetiletý bývalý král UFC, který už před tiskovou konferencí Brazilce vyzval k tomu, aby duel proběhl bez „vedlejší“ pomoci.

Došlo také na staredowny, které se ve všech případech obešly bez konfliktů. Napětí tryskalo zejména během toho závěrečného mezi Pereirou a Procházkou, kteří si stejnou scénku zopakují také během pátečního dne, kdy je nejprve na programu oficiální a následně i ceremoniálního vážení. O den později dojde na boj. „Vím, že to bude těžké, ale já jsem připraven stejně tak, jako je připraven Jiří. Bude to skvělý zápas,“ láká diváky Pereira.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.