Hlavní obsah

Odchod nevyjde, Oktagon je proti. Nic takového se dít nebude, zamítá Peňázovu žádost

Matěj Peňáz. V posledních dnech suverénně nejprobíranější jméno na česko-slovenské bojové scéně. Sedmadvacetiletý ranař po neshodách s organizací Oktagon MMA, pod níž měl mít již 8. června zápas na fotbalovém stadionu v pražském Edenu, vyjádřil přání rozvázat s domácím gigantem kontrakt. A jelikož je smlouva stále v platnosti, k ničemu takovému patrně nedojde. „Žádný konec se z naší strany dít nebude,“ říká pro Sport.cz spoluzakladatel organizace Pavol Neruda.

Foto: Oktagon MMA

Bojovník organizace Oktagon MMA Matěj Peňáz

Článek

Mnozí by přitom čekali, že se v těchto dnech bude pozornost stáčet spíše na Odvetu století mezi Karlosem Vémolou a Attilou Véghem, která bude hlavní ozdobou blížícího se historicky největšího MMA turnaje na tuzemském území. Na fotbalovém stadionu v Edenu měl zápolit také populární Matěj Peňáz, z jeho účasti však nečekaně sešlo.

Nejprve souboj s ním o titulový opasek vinou zranění zrušil šampion střední váhy Patrik Kincl, posléze nepochodil ani v pozadí čekající náhradník Vlasto Čepo, který pořádně zuří. Připravoval se totiž na klasický zápas třikrát pět minut, s čímž protistrana nepočítala, a začaly tak hádky o to, kdo má pravdu. Do situace se vložila také organizace, na jejíž kroky a vyjádření reagoval Peňáz rezolutním stanoviskem: Chci odejít.

Zkrátka mu došla trpělivost, podle mnohých ale nepropočítal, jaké důsledky jeho otevřenost může mít. Tím spíš, že v Oktagonu má nadále platnou smlouvu, kterou nedávno stvrdil svým podpisem. Útěk do jiné organizace mu ale k jeho přání nevyjde. „V žádném případě neplánujeme s Matějem rozvázat kontrakt, neplánujeme to ještě na poměrně dlouhou dobu. Tohle je naše jasné stanovisko, žádný konec se z naší strany dít nebude,“ ubezpečuje fanoušky Pavol Neruda, slovenský šéf organizace.

O konkrétní podobě kontraktu ale nechtěl sdělit více. „Podrobnosti nechceme zveřejňovat, o čemž vypovídá smlouva samotná, neboť se v ní píše, že je potřeba držet mlčenlivost,“ řekl kolega Ondřeje Novotného. Pokud by se ale dalo vycházet z faktů, je pravděpodobné, že se patrně jedná o dvouletý kontrakt.

Peňáz se cítí být dotčen, podle jeho slov není chování směrem k jeho osobě ideální. „Už se ze mě udělal kretén dvakrát a teď se v tom Oktagon snaží pokračovat. Já na to nemám co říct. Jen to, že stačilo. Uvidíme se někde jinde na jiné platformě. Budu své výkony dělat dál. Moje práce je zápasit, a ne točit videa a někomu se zalíbit,“ vzkazovala trojka žebříčku střední váhy začátkem týdne.

A pokud tedy nedojde k usmíření, hrozí pro Peňáze malér. Špatné vztahy by ho mohly stát i zápasovou stopku, než dojde k vypršení smlouvy. To však může být za hodně dlouhou dobu. „Myslím si, že to teď musí celé vychladnout. Poslední kontakt s Matějem proběhl v den jeho žádaného odchodu, v té fázi už to ale ničemu nepomohlo. Od té doby prakticky nebyla žádná komunikace,“ přiznává Neruda.

Teď je primárním cílem akce v Edenu, kam by si cestu mohlo najít až 28 tisíc diváků. I proto jde kauza kolem Peňáze stranou. „Soustředíme se pouze na Eden a na zápasy, bojovníky, show a vše okolo. Tohle je teď za námi, bude na to dost času po turnaji. Určitě chceme dát veškerou pozornost těmto skvělým deseti zápasům a ne něčemu, co nedopadlo, jak bychom si všichni přáli,“ doplňuje pro Sport.cz Novotný.