Hlavní obsah

Obavy o Tysona. Pomáhali mu lékaři, před jeho návratem panuje strach

Nešlo sice o nic dramatického, přesto svět bojových sportů pořádně zvážněl poté, co měl během letu z Miami do Las Angeles zdravotní problémy legendární boxer Mike Tyson, jehož za necelé dva měsíce čeká velkolepý návrat do ringu. Bývalý šampion v těžké váze dokonce musel vyhledat lékařskou pomoc, což vyvolalo zděšení u fanoušků právě před jeho avizovaným comebackem mezi provazy. V době zápasu mu totiž bude 58 let.

Foto: Profimedia.cz

Americký boxer Mike Tyson chystá v červenci návrat do ringu.

Článek

57letému uznávanému rohovníkovi se během letu udělalo nevolno a točila se mu hlava, což přinutilo letecký personál, aby se ostatních cestujících zeptal, zda je na palubě lékař, který mu poskytne pomoc. Pátrání bylo bezúspěšné, i proto se pomoc dostavila až po přistání v Los Angeles, kde si Tysona vzali do péče ti nejzkušenější v oboru.

„Naštěstí si pan Tyson vede skvěle,“ řekli zástupci amerického boxera pro The Post. „Pocítil nevolnost a závratě zhruba třicet minut před přistáním. Je vděčný lékařskému personálu, který mu pomohl,“ doplňuje zdroj s tím, že k zpoždění letu došlo kvůli problémům s klimatizací, nikoli z důvodů lékařské péče pro Tysona.

Zpráva o špatném zdravotních problémech se rychlostí blesku rozšířila po celém internetu, který je před Tysonovým návratem do ringu pořádně zděšen. „Mike měl v letadle lékařskou pohotovost, pak nastoupili záchranáři. Než dorazili, letadlo vydalo hlášení s žádostí o lékaře. Zpráva se dokonce objevila na všech obrazovkách,“ uvádí server In Touch Weekly.

Americká legenda se již 20. července po čtyřech letech ve sportovním důchodu vrátí pod světla reflektorů. Na fotbalovém stadionu v americkém Arlingtonu, který pojme až 80 tisíc fanoušků, vyzve o třicet let mladšího influencera Jakea Paula, přičemž výsledek souboje se zapíše do oficiálních boxerských statistik. Nepůjde tedy o exhibici, po níž se volalo. „Dělal jsem to před lety, takže to není pro mě nic nového,“ řekl Tyson, který před odchodem z profesionální scény v roce 2005 vyhrál čtyřiačtyřicet z celkových padesáti duelů.

A že jeden z nejlepších boxerů všech dob bere přípravu na trhák letošního roku vážně, to dokazuje jeho „nový život“. Američan totiž zcela zanevřel na sexuální radovánky a užívání konopí, které ho provází pěknou řádkou let. „Žiju teď maximálně disciplinovaný život. Dělám to, co nenávidím, jako bych to miloval. Nenávidím, když nemohu kouřit marihuanu, a snažím se to brát tak, jako bych to miloval. Nenávidím, když nemohu spát se svojí ženou, ale přistupuji k tomu tak, jako by se mi to líbilo,“ vysvětloval pro Forbes.

Příznivci ovšem často narážejí právě na Tysonův vysoký věk, přičemž v době zápasu mu bude úctyhodných 58 let. Pozitiva nepřinesly ani zmíněné zdravotní trable z letu do Los Angeles. I proto se najde část lidí, která si nepřeje, aby Američan vstupoval do ringu, neboť to může pošramotit nejen jeho zdraví, ale i jinak fantastickou kariéru.

Není to přitom dávno, co si Tysonovu píli a dřinu v posilovně vzal pod drobnohled uznávaný lékař Stephen Hughes. „Extrémní cvičení může vést k srdeční fibróze, což může časem vést k srdečnímu selhání nebo někdy k náhlé smrti. Zúžení srdeční tepny je ve středním věku běžná, dokonce i u zdánlivě zdravých lidí. Může však vést k náhlé smrti během cvičení,“ povídá s tím, že případné užívání kokainu, s nímž má Tyson rovněž zkušenosti, toto riziko zvyšuje.

Související témata: