Hlavní obsah

Diváci trnuli hrůzou. Bojovnice přišla na vážení v otřesném stavu

Aktualizováno

Vyčerpání, tělo na hranici kolapsu. Hrůzné hodiny má za sebou argentinská bojovnice Ailin Pérezová, jež se již tuto sobotu porve na turnaji nejslavnější bojové ligy světa v UFC, která nachystala turnaj do Paříže. Diváci museli trnout hrůzou už jen během pátečního oficiálního vážení, na němž zmíněná Jihoameričanka div nezkolabovala. Po hubnutí byla v takovém stavu, že se jí dokonce rozklepaly nohy.

Foto: Profimedia.cz

Argentinská bojovnice Ailin Pérezová na archivním snímku.

Článek

Měla toho evidentně dost. Pérezová před bojem proti ruské protivnici Darje Železňakovové zažila perné chvíle, za něž mohlo předchozí drastické hubnutí, které si div nevyžádalo svou daň. Argentince to navíc nebylo nic platné, neboť ani tak nezvládla navážit do váhového limitu pro bantamovou váhu a duel se nakonec uskuteční v domluvené váze s tím, že 20 % výplaty odevzdá rivalce.

Další hubnutí totiž už nepřipustili lékaři, důvod byl jednoznačný. Pérezová k váhovému pultíku přistoupila ve značně zuboženém stavu, následně se jí dokonce rozklepaly dolní končetiny. Pohled na její vyčerpaný organismus skutečně nevěstil nic dobrého, a tak ji směrem do zákulisí doprovodil jeden z přítomných komisařů.

Argentinka přesto hraje hlavní roli na sociálních sítích, kde se okamžitě rozjela nekončící diskuse na téma hubnutí v bojových sportech. Nepříjemných záběrů si všimly i francouzské servery, které rázem zpozorněly i s ohledem na to, že na jejich území dojde ke zmíněnému galavečeru UFC Fight Night 243, kde se představí i slovenský zástupce Ľudovít Klein.

„Ailin Pérezová se chvěla na váze, navážit přesto nedokázala,“ píše jeden z profilů na platformě X. „Pérezová byla v kritickém stavu, přesto se postavila na váhu,“ smekají další.

Byl to však náboj pro kritiky, kteří rázem navrhovali možné řešení tak, aby se předešlo dalším podobným momentům. „Tohle je slabina bojových sportů. Proč se neváží v den turnaje? Bojovníci by alespoň zápasili v dané váhové kategorii,“ naráží diskutující na fakt, že aktéři galavečerů mnohdy po vážení naberou většinu ztracené hmotnosti zpět. V den zápasu by proto leckdy mohli bojovat i v jiné váhové kategorii.

Před časem k tomuto tématu promluvil i Karlos Vémola, šampion polotěžké váhy domácí organizace Oktagon MMA. „Když to urvu v hlavě a shodím 10 kg za noc a pak to zase za noc přiberu, tak to tělo se z šoku vzpamatuje a nestihne zaregistrovat, že bylo tak mučené. Kdybych ho mučil dlouho, tak zeslábne. Za jednu noc tělo nezeslábne, je moc silné, je to jen o hlavě,“ povídal Terminátor pro slovenskou televizi TA3, načež se do něj opřelo několik bojovníků. Například i Slovenka Monika Chochlíková, která uvedla několik případů, které důsledkem drastického hubnutí stály bojovníky život.

Devětadvacetiletou Argentinku si pamatují i fanoušci na českém území. Loni v listopadu změřila síly s domácí zástupkyní Lucií Pudilovou, která prohrála jednoznačně na body. Příbramská rodačka si bezprostředně po zápase stěžovala, že soupeřce byla po vážení podána nitrožilní infuze, což mělo její fyzický stav po vážení výrazně zlepšit. Češka však se stížností nepochodila, a tak její porážka zůstala nadále v platnosti.

Související témata: