Hlavní obsah

Neuvěřitelná příležitost, žasne šampion Pereira a rýpl si i do Procházky

Narazili na sebe loni v listopadu, znovu si to rozdají na konci letošního června. Šampiona polotěžké divize nejprestižnější bojové ligy světa UFC Alexe Pereiru znovu čeká tuhý boj s českým vyzyvatelem Jiřím Procházkou, k němuž dojde již 29. června na akci UFC 303. A jelikož Brazilec v prvním duelu exceloval a soupeři ukázal zrcadlo v podobě porážky, sám proto nečeká, že přijde jeho dramaticky lepší verze. „Nemyslím si, že se Jiří nějak zvlášť změnil. Jestli ano, tak jedině v obraně proti takedownům,“ povídá brzo sedmatřicetiletý bijec, který rovněž na nabídku odvetného zápasu kývl zhruba dva týdny do galavečera.

Foto: UFC

Jiří Procházka před loňským prvním duelem s Alexem Pereirou. Archivní foto.

Článek

Mnozí si v Pereirově případě klepou na čelo. Brazilec totiž stejně jako Procházka naposledy zápasil v polovině dubna, kdy na jubilejní akci UFC 300 v rámci titulové obhajoby doslova zdemoloval bývalého šampiona Jamahala Hilla. Výkon to byl bezchybný, jenomže šestatřicetiletý rodák ze Sao Paula následně laboroval se dvěma zlomenými prsty na nohou, které ho na nějakou dobu vyřadily z plnohodnotné dřiny v gymu.

„Netrénoval jsem zhruba dva týdny, odpočíval jsem tak dlouho, jak bylo potřeba. Když už jsem se vrátil, tak jsem makal na fyzické kondici, posilování těla, protože jsem věděl, že budu v dohledné době bojovat, jen jsem ale nečekal, že to bude až takhle brzo. Naprogramoval jsem sebe i tělo tak, že do toho půjdu už teď,“ přibližuje myšlenkové pochody v rozhovoru pro The Mac Life.

Bylo by nasnadě, že Pereira by i kvůli svému pohodlí volil pozdější termín, nicméně z dohodnutého srpna právě proti Procházkovi se nakonec vyklubala nabídka short notice na akci UFC 303, která se koná již na konci června. Příprava se tedy oproti původním plánům musela zkrátit o měsíc a půl. „První kontakt s UFC proběhl 13. června… Dali mi nabídku, přičemž já jsem měl v hlavě jasno, co chci. Zavolali jsme si a další den si to potvrdili. Všechno si sedlo. Pro mě je to vzrušující a neuvěřitelná příležitost pobít se na takové kartě,“ rozplýval se jindy se přísně tvářící Pereira.

Na výzvu kývl jako správný šampion. „V červenci mi bude 37 a nevím, jak dlouho budu ještě bojovat. Je to pro mě dobrá příležitost, jak zůstat aktivní a neustále trénovat. Připravuji se pořád, a když přijdou takové příležitosti, tak je člověk musí využít bez ohledu na to, kdy přijdou. Rád jsem na tuhle nabídku kývl, chci si to užít na maximum,“ povídá s jasnými představami.

Jak pro srpnový termín, tak pro červnový galavečer bylo bráno v potaz jediné jméno – Jiří Procházka. „Těžko říct, jestli bych přijal souboj s někým jiným, ale v tomto případě se ukázalo na Jiřího. Není to nutně kvůli tomu, že jsem s ním už bojoval a porazil ho, ale kvůli tomu, že to byla záruka brzkého zápasu. Čekali jsme, že se spolu znovu utkáme a mám pocit, že jsme v této fázi na tom skoro stejně. Pokud bychom ale bojovali v srpnu, znamenalo by to, že by teprve teď přišla tvrdá příprava,“ povídá.

Pereira loni v New Yorku českého ranaře ukončil ve druhém kole a vybojoval tak titul šampiona polotěžké váhy, který bude v Las Vegas podruhé v řadě obhajovat. „Nemyslím si, že se Jiří od našeho prvního zápasu nějak extra změnil, bylo na to málo času. Zrovna nedávno jsem se díval na jeho souboj s Rakičem, což samozřejmě nejde srovnávat, protože je to jiný zápas s jiným soupeřem, ale nemyslím si, že se nějak zvlášť změnil. Jestli ale něco mohl zlepšit, tak obranu proti takedownům,“ připouští případné změny na soupeřově straně.

Zkušený Brazilec půjde v UFC již popáté o titul, přičemž dvakrát zápolil o pás ve střední váze, v odvetě proti Procházkovi bude po získání titulu v divizi do 93 kilogramů podruhé hájit trůn. „Jdu krok po kroku, nijak to neplánuju. Nedívám se příliš do budoucna, soustředím se pouze na svého příštího soupeře,“ uzavřel debatu pro zámořský server.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.