Hlavní obsah

Nekoukalo se na to hezky, říká Procházkův parťák o tvrdém konci

Byl hlavním tréninkovým parťákem pro českého bijce Jiřího Procházku, byť na závěrečné dny musel z rozpáleného Las Vegas přeletět zpět do rodného Brna. Domácí bojovník Jan Gottvald si přesto nenechal ujít počínání dlouholetého kamaráda, který v hlavním duelu turnaje UFC 303 ani napodruhé nevyzrál na brazilského šampiona polotěžké divize Alexe Pereiru. Konec přišel ve druhém kole, kdy Procházka schytal kop do hlavy, po němž se mu doslova roztancovaly nohy. „Nekoukalo se na to vůbec hezky,“ mrzí Gottvalda, který o nevydařené odvetné řežbě promluvil v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

Zklamaný Jiří Procházka po porážce s Alexem Pereirou v UFC 303

Článek
Fotogalerie

Jednatřicetiletý skromný Čech z Hostěradic u Znojma prožívá obrovské zklamání. Jihoamerickému sokovi podlehl podruhé během sedmi měsíců, v obou případech se jednalo o nevydařenou titulovou bitvu. A byť Procházka před bojem sdělil, že oproti prvnímu duelu nehodlá nic měnit (prohra ve druhém kole), stejně tak se zachoval i Pereira, který si na své konto připsal další skvostné ukončení. Navíc zvládl druhou obhajobu titulu.

Honzo, jaké jsou aktuálně vaše pocity?

Hrozně mě to štve, ale je vidět, že Pereira má v postoji neskutečný přehled. Bál jsem se toho, že přijde nějaký takový hák, což nakonec také přišel. Jiří to schytal a po první ráně, kdy šel k zemi, si myslím, že reakce těla už nejsou tak dobré. Alex je zkušený a ze začátku druhého kola si to pohlídal. Hodil mu tam kop na hlavu, který Jirka sežral. Pak už to bylo jasné.

Největší chyba tedy byla poslední vteřina prvního kola, v níž Procházka zaspal?

Mohlo to být úplně jinak, ale teď už je pozdě nad tím spekulovat. Myslím si, že posledních pět vteřin se tam Jiří zbytečně pokoušel o nějaký otevřenější střet. Mohl si to odskákat, ale podle mě asi nevěděl, že je konec kola. Těžko teď hodnotit co by kdyby.

Pereira nakonec rozhodl ve druhém kole, soupeře tak nachytal s nulovou obranou.

Je to tak. Říkal jsem, že se Jiří dokáže vždy z čehokoli dostat, ale schopnosti Pereiry jsou pro něho tak strašně nebezpečné a nevyzpytatelné… Alex má hrozně dobrý levý hák, který může přijít kdykoliv. Bohužel také přišel.

Bylo ukončení duelu správné?

Sudí to ukončil správně. V prvním kole to bylo zároveň s koncem kola, po němž Jiří říkal, že je v pohodě, ale věřím, že to jím určitě otřáslo. Byl to tvrdý a schovaný úder. Ve druhém kole to bylo dobře ukončené. Teď spekulovat, zda to měl ukončit o půl vteřinu dřív, nebo později, je asi jedno.

Jiří měl po konci duelu velké problémy s chůzí, podlamovaly se mu nohy. Nepříjemný pohled, viďte?

Nekoukalo se na to vůbec hezky, to je pravda.

Jaká byla taktika do zápasu?

Tu si v týmu ladili až poslední dny… Taktika může být jakákoli, ale v průběhu zápasu si člověk musí soupeře načítat a podle toho, co on udělá, tak musí být na vše adekvátně nachystaný. Možností tam byla spousta, víc cest. Jiří byl připravený na vše, ale že by byla nějaká speciální taktika a jeden konkrétní cíl, to tam nebylo.

Pro Procházku to byl třetí zápas během sedmi měsíců, co byste mu teď doporučoval?

Teď toho měl docela dost. Já být na jeho místě, tak bych na chvíli zapomněl na trénink a vyčistil bych si hlavu. Chce to si chvíli užívat života. Ale je to na každém, co komu vyhovuje. Uvidíme, jak to pojme Jiří a jak bude fungovat. Ale nemyslím si, že by tahle porážka měla mít nějaký zásadní vliv. A že by to ho v UFC nějak dehonestovalo, to si rovněž nemyslím, jen cesta k titulu teď bude o něco delší a trnitější. Nic to nemění na tom, že tu šanci může znovu dostat.

Pereira po zápase naznačil přechod do těžké váhy. Je to logická cesta?

Má víc cest, může jít klidně do střední váhy. Záleží, co mu UFC předhodí za nabídky a jak se domluví. Určitě je tu pro něj víc možností.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.