Hlavní obsah

Největší zápas historie, rozplývá se Pereirův tým. Má políčeno na třetí titul

Zvládl ukořistit titul ve střední i polotěžké divize, nyní se může nesmazatelně zapsat do historie bojových sportů dalším velkým krokem. Brazilský šampion slavné organizace UFC Alex Pereira, který si před několika dny podruhé vyšlápl na českého vyzyvatele Jiřího Procházku, by mohl v dohledné době přejít do těžké váhy, kde se nabízí jeden z nejočekávanějších zápasů historie - proti legendárnímu Jonu Jonesovi. „Byl by to největší boj mezi dvěma velkými šampiony,“ žasne nad představou Pereirův tábor.

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

Jiří Procházka (v červeném na zemi) po porážce s Alexem Pereirou v UFC 303

Článek

Vlastně ani není divu, proč se v tuto chvíli možnost přechodu do těžké váhy nabízí. A byť Pereira teprve předloni zvládl ukořistit šampionský pás ve střední váze, následně rychlostí blesku vystřílel i polotěžkou divizi, kde nejenže získal titul, ale dokonce ho zvládl dvakrát obhájit. Moc adekvátních soupeřů pro další bitvy se v tuto chvíli nenabízí, snad jen urputně číhající Rus Magomed Ankalajev.

Pokud by Pereira skutečně přesedlal do těžké váhy, o níž po zdárném duelu s Jiřím Procházkou, kterého znovu drtivě ukončil ve druhém kole, často mluvil, zapsal by se do historie. Žádný bojovník nikdy nezískal titul ve třech různých váhových kategorií UFC. „Tenhle nápad se mi zamlouvá. Myslím si, že je to tah, který se do budoucna stane,“ řekl pro The MMA Hour Pereirův trenér Plinio Cruz, který přesto krotí optimismus.

„Nemyslím si, že k tomuto kroku dojde teď, protože buďme upřímní, těžká divize je zastavena. Nejprve si to mezi sebou musí rozdat Jones s Aspinallem. Abychom honili něco, co se ještě nehýbe, nemá smysl,“ tvrdí. „Alex už dříve projevil zájem v těžké váze bojovat, od UFC jsme ale nedostali odpověď. Teď se budeme soustředit na to, abychom uhájili pás v polotěžké váze, dokud se těžká váha nepohne a něco se pro nás nenaskytne.“

Nabízí se otázka, zda by Pereiru mezi těžkotonážníky skutečně rovnou čekal zápas o titul. „Lidé mluví o rozehřívacích zápasech, ale o ten my nestojíme. Chceme na vrchol, Alex chce být šampion. Tohle je jeho cesta. Teď si myslím, že ještě několikrát obhájíme titul v polotěžké divizi, a kdykoli bude pro nás připravena možnost jít nahoru, tak to uděláme,“ zopakoval uznávaný brazilský kouč.

Šéf UFC Dana White se této myšlence zatím bránil a po sobotní tiskové konferenci znovu tak učinil s důrazem na to, že Pereira zatím zaznamenal „pouze“ dvě obhajoby titulu v polotěžké váze. Těžkou divizi navíc v červenci čeká střet mezi dočasným šampionem Tomem Aspinallem a Curtisem Blaydesem. Rovněž se vyhlíží souboj mezi právoplatným králem Jonem Jonesem a legendárním Stipem Miocicem. Pravděpodobným termínem je listopad.

„Myslím si, že by to byl mega zápas,“ rozplývá se Cruz nad představou o souboji mezi Pereirou a Jonesem. „Byl by to největší zápas, jaký kdy tento sport viděl. Jona všichni respektujeme, proto nebudu říkat, kdo vyhraje a prohraje. Boj je boj, ale myslím si, že to bude nejlepší zápas mezi dvěma velkými šampiony,“ poukazuje na kvality duelu brazilský trenér.

Proti uspořádat jeden z nejtřaskavějších zápasů UFC by nebyl ani věhlasný Američan, který nebojoval od loňského března, kdy hned při debutu mezi těžkotonážníky vybojoval titul. „Až porazím Miocice, možná mu dám šanci, ale pouze pokud porazí Aspinalla. V každém případě by to pro mě byla snadná noc, uškrtil bych ho stejně jako Ganea. Jsem král džungle,“ věří si Jones.

Tábor kolem jihoamerického kata proto bude čekat, jaké nabídky přistanou na stole. „Věříme, že vyberou tu nejlepší možnost a podle toho, jaké nabídky nám dají, tak se podle toho zachováme. Ale upřímně, Alex je blázen. Chtěl dokonce zápasit v srpnu na turnaji UFC 305 v Perthu, ale řekl jsem mu, že teď musí trochu přibrzdit,“ usmívá se Cruz, jehož svěřence patrně ještě letos by mohl čekat střet s žebříčkovou dvojkou Rusem Magomedem Ankalajevem, což nezamítl ani White.

„Alex je přeceňovaný, nemůže jen tak odejít do těžké váhy, aniž by se postavil mně. Měl štěstí, že nečelil nikomu, komu to jde na zemi. Jsem ale připraven s ním bojovat i v postoji a ozkoušet si ho,“ tvrdí Ankalajev, jemuž by se zamlouval turnaj UFC 308 26. října v Abú Dhabí. „Nemám problémy s vízy, takže pokud by to bylo v Americe, i to je jedna z možností,“ nezavrhuje další varianty.

Zatím bez dalšího potvrzeného zápasu je trojka divize Jamahal Hill i čtyřka Jan Blachowicz. Právě jeden z těchto bijců by mohl být nadcházejícím sokem pro Jiřího Procházku, který má v plánu se do klece vrátit ještě letos.