Hlavní obsah

Nejistá Procházkova budoucnost. Dvakrát narazil, nabízí se změna váhovky

Klíčovou odvetu o vytoužený titul organizace UFC nezvládl, logicky tak má o čem přemýšlet. Čáru přes rozpočet českému bojovníkovi Jiřímu Procházkovi znovu uštědřil obávaný Brazilec Alex Pereira, šampion polotěžké divize, který si s ním poradil podruhé během sedmi měsíců. Tentokráte v Las Vegas. I proto se v současné době řeší další kariérní krok v podání bojovníka z Moravy, který si patrně bude zahrávat i s myšlenkou o přechodu do jiné váhové kategorie.

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

Jiří Procházka (na snímku dole) v souboji s Alexem Pereirou na UFC 303

Článek
Fotogalerie

Zdá se, že polotěžká váha má v současné době natolik dominantního šampiona, že se jeho pozice na trůnu jen tak měnit nebude. Leda, že by jihoamerický kat přesedlal do jiné váhové kategorie a titul uvolnil. „Ukazuje se, že v polotěžké váze nemá konkurenci. Předvedl skvělý výkon a práci,“ hodnotí pro Sport.cz Pereirův výkon elitní český trenér André Reinders, který dále poukazuje na to, že to v podání Procházky nebyl úplně ideální zápas.

„Přišlo mi, že Jirkovi ten zápas úplně nesedl, nedokázal se dostat do tempa. Pereira dobře trefoval a v závěru kola si Jiří naběhl na hák současně se závěrečným gongem. Do druhého kola to dostatečně nerozdýchal, byť říkal, že je v pohodě, což bojovník říká vždy. Následná reakce na kop už nebyla dostatečně dobrá,“ komentuje Reinders výstavní výstřel na hlavu, k němuž došlo v úvodu druhého kola. Tvrdá rána Procházku uzemnila, Čech měl následně velké problémy se vůbec postavit na nohy.

A zatímco Brazilec po druhé úspěšné obhajobě projevil přání přejít do těžké váhy, kde by patrně útočil na třetí titulový opasek, což se v historii žádnému jinému bojovníkovi nepovedlo, o čem přemýšlet má také poražený Procházka. „Myslím si, že s Jirkovou kariérou to neudělá vůbec nic. Dostane další obrovský zápas, opět někoho z nejlepší pětky. Je jenom otázka, koho mu dají,“ líčil ve studiu Nova Sport legendární Karlos Vémola. „To, co Jiří udělal v šesti zápasech, dokazuje, že je to obrovská persona. Další zápas bude minimálně co-main event či hlavní zápas,“ přemítá Terminátor.

Zajímavou volbou by mohl být přesun do střední váhy, což by znamenalo, že jednatřicetiletý samuraj musí shodit minimálně devět kilogramů. „Díky tomu, jak cítím svůj metabolismus a jak pracuje tělo v přípravě, vím, že kdybych stravu upravil do bodu, kdy se cítím opravdu skvěle a čistě, tak bych 84 s nějakou lehčí dietou zvládl,“ uvedl Procházka po dubnovém triumfu nad Rakušanem Aleksandarem Rakičem.

„V první řadě musí sám vědět, co ho bude nadále motivovat. Za mě si myslím, že přesun do střední váhy by mohl být novou motivací, dostal by nový drajv a soupeře. Teď by cesta k titulu v polotěžké divizi byla pro něj asi delší, potřeboval by si dát třeba dva tři zápasy se soupeři z nejlepší pětky, aby případně dostal třetí šanci. Otázka je, jestli má motivaci. Novou výzvou by mohla být právě střední váha,“ souhlasí Reinders.

Procházka přitom sám přiznal, že střední divizi vidí jako lukrativní příležitost, nicméně o ní mluvil spíše s ohledem na to, že nejprve získá titul v polotěžké váze. Rovněž zmínil, že ho nejprve zajímá, jak dopadne titulová řežba mezi současným šampionem Dricusem Du Plessisem a někdejším vládcem Israelem Adesanyou, jehož s Procházkou pojí přátelské pouto i stejný manažer.

„Spíše si myslím, že zůstane v polotěžké divizi, ale možnost střední váhy tu podle všeho je. My dva nejsme od sebe zas tak daleko váhově, ale já to dělám celou kariéru. Od šestnácti jsem ve stejné váze a vím, že tělo to zvládne, a do zápasu se dokážu zregenerovat,“ uvádí Matěj Peňáz, Procházkův tréninkový parťák, dle nějž se příprava i nálada u bojovníka mění právě s ohledem na rapidní úbytek váhy.

A pokud by došlo k setrvání v současné váhové kategorii, znamenalo by to pro Procházku nejprve boj bez možnosti získat titul. Nabízí se například bývalý šampion Jamahal Hill nebo velezkušený rival z Evropy původem z Polska. „Mně osobně by se nejvíc líbil Jan Blachowicz. Je to legenda, hodně se o jejich zápase spekulovalo, ale nikdy k němu nedošlo. Za mě by to byl zajímavý match up, především pokud by byl nějaký turnaj třeba v Anglii. Pro Evropany by to byl obrovský zápas,“ září nadšením David Dvořák, další Čech bojující v UFC.

Tak či tak český samuraj v krátkosti po zápase promluvil o tom, že musí do příště něco zlepšit, jinak by mohl přijít další malér. Poslední dvě titulové bitvy, shodně proti Pereirovi, totiž nedopadly. Ta další je zatím daleko…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.