Hlavní obsah

Nehlídaná hrozba českého MMA. Testy na doping nebudou, je tu několik problémů

Doping je v rámci bojových sportů jedním z diskutovaných témat, která se hojně řeší také na domácí bojové scéně, kde kontroly na zakázané látky u zápasníků zatím chybí. A byť mnozí volají po zavedení testování před jednotlivými turnaji, minimálně na další roky tomu tak nebude. „Je to záhada, u níž si myslím, že se v nejbližší době nedočkáme nějakého rozuzlení,“ říká pro Sport.cz Pavol Neruda, spoluzakladatel Oktagonu, a uvádí úskalí, která brání zavedení zmíněných kontrol.

Foto: Oktagon MMA

Attila Végh byl před odvetou s Karlosem Vémolou hojně spojován s užitím dopingu. Tyto spekulace však rezolutně odmítl.

Článek

Zatímco v zámoří jsou pravidelné testy pro bojovníky běžnou součástí, což pociťují také čeští či slovenští zástupci v UFC, na domácí scéně je k této realizaci zatím hodně daleko. MMA je sice silně svazováno dopingovými kauzami, po nichž musely organizace jednat a hříšníkům napařit stopky, jenomže evropské organizace kontroly zatím odmítají. Jinak tomu není ani u česko-slovenského giganta Oktagonu.

„V tuto chvíli dopingové kontroly neplánujeme, je to nemožné hned ze dvou důvodů. Jednak je to hodně drahý proces, neboť jeden turnaj v Česku vychází téměř na půl milionu korun, v zahraničí to navíc vychází na ještě větší peníze,“ popisuje slovenský šéf Oktagonu Pavol Neruda, který dále zmiňuje trable, jež se se zavedením kontrol pojí.

Foto: Oktagon MMA

Dvojice zakladatelů organizace Oktagon MMA – Pavol Neruda (vlevo) a Ondřej Novotný.

„Jeden problém je ten, že ani tak se nezkontrolují všechny látky, tudíž se to dá obejít. Ten druhý je ten, že pokud někoho chytíme a dáme mu stopku třeba na rok či dva, tak o minutu později podepíše smlouvu u naší konkurence. My bychom ztratili bojovníka, kterého jsme dlouhé roky budovali, a někdo jiný by si ho vzal. Je to nevymahatelné,“ kroutí hlavou nad situací Neruda.

Nabízí se tak varianta spolupráce všech velkých organizací, které by jednotně testovaly bojovníky a případný trest by se přenášel i ke konkurenci. Tato možnost je však hodně nepravděpodobná. „V případě součinnosti všech organizací, mám na mysli ty velké, by to teoreticky šlo. Pokud se na tom ale všichni neshodneme a nějakého ,sypače‘ nepotrestáme, tak do té doby to nejde udělat,“ zmiňuje jeden ze dvou zakladatelů domácího giganta.

Spekulace se hemžily například před nedávnou odvetou mezi Karlosem Vémolou a Attilou Véghem. Pod drobnohled fanoušků i médií se dostal slovenský bijec, který během několika měsíců udělal obrovský tělesný progres. „To, co jsem dokázal s tělem, je jen tvrdá dřina, strava a mentální nastavení,“ hájil se Végh v rozhovoru pro Sport.cz. Sám navíc zmínil, jak velké měřítko bojovníků Oktagonu by kontrolami neprošlo. „Možná až devadesát procent,“ vypálil bez výraznějšího přemýšlení.

V minulosti se směrem k dopingovým testům veřejně projevili i někteří bojovníci. „Přeju si, aby Oktagon dělal dopingové testy, pak by se ukázali skuteční šampioni. V životě však vždy nedostanete, co chcete, přesto se můžete vždy snažit o tu správnou věc pro svůj život,“ nechal se slyšet Francouz Alex Lohoré. „Pokud se to stane, budu stát jako první v řadě na testování,“ odvětil belgický šampion pérové váhy Losene Keita.

Na víkendovém turnaji Oktagon 59 v Bratislavě se představí například i obávaný Rakušan Daniel Torres, jenž byl v minulosti v zámořské PFL pozitivně testován na anabolický steroid, v žilách mu údajně koloval i amfetamin. Bijec se sice hájil tím, že jej užíval jako lék na ADHD, u arbitráže ale nepochodil a vyfasoval stopku. Zcela logicky tak vyhledal jinou adresu, kterou je zmíněný Oktagon, kde zápolí v populární milionové pyramidě Tipsport Gamechanger.

Jisté je to, že dokud se testy na zakázané látky v tělech bojovníků v Česku a na Slovensku skutečně nezavedou, jedná se o nepodložené spekulace.

Související témata: