Hlavní obsah

Vémolovi to chce spočítat. Udělal ze mě toho zlého, říká Slovák před bitvou

Necelé dva měsíce vydržel český bojovník Karlos Vémola ve sportovním důchodu, načež přijal nabídku na druhé měření sil se slovenským bojovníkem Samuelem „Pirátem“ Krištofičem. „To já kývl na jeho výzvu,“ upřesňuje v rozhovoru pro Sport.cz 34letý rodák z Bratislavy, který soupeře loni drtivě sestřelil v pražské O2 areně. Terminátor se však dokázal oklepat a následně do rivala začal hustit sebevědomá slova. „Říkal, že mě porazí devětkrát z deseti a přece není tak naivní, že si myslel, že ode mě nepřijde odezva,“ kroutí hlavou Krištofič, který si to s Vémolou podruhé rozdá již 9. listopadu v Bratislavě.

Foto: Oktagon MMA

Samuel „Pirát“ Krištofič během loňské řežby v O2 areně drtivě knokautoval Karlose Vémolu.

Článek

Spokojenost, že Vémola kývl na vaši výzvu?

Spokojenost je, jen bych ale řekl, že jsem kývl já na jeho výzvu.

Jak to? Na turnaji v Bratislavě jste vyzval vy jeho.

To je pravda, ale bylo to na základě jeho řečí. Říkal, že mě porazí devětkrát z deseti, a přece není tak naivní, že si myslel, že ode mě nepřijde odezva. Velmi dobře věděl, co dělá a co přijde. Věděl, že se ozvu. Já naopak věděl, že to neříká jen tak. Karlos dostal, co chtěl.

Proč tedy odcházel do důchodu, když věděl, že může přijít zápas s vámi?

Možná proto, že sám nevěděl, jak dopadne zápas s Attilou. Pokud by prohrál, tak věřím tomu, že by opravdu skončil. Výhra mu dodala entuziasmus do žil.

Po prvním duelu s Vémolou jste říkal, že jste si vydělal největší peníze v kariéře. Platí to i nyní?

Když jsem Karlose vyzval, tak jsem nebyl tolik agresivní po penězích, ale hlavní důvod, proč jsem souhlasil s polotěžkou váhou, byl ten, že je to zápas o titul. Ten je pro zápasníka nejhodnotnější. Je navíc potřeba říct, že poprvé jsem měl bonus za vítězství a dostal jsem i bonus za výkon večera, ale teď to bude zhruba podobně. Téměř na chlup stejně.

Není to risk, že to bude právě v polotěžké váze? Poprvé jste bojovali v 88,5 kg.

Risk to asi je, ale život je jeden velký risk a je potřeba v něm riskovat, aby člověk na něco dosáhl. A pokud nemáme jít střední váhu, tak pojďme polotěžkou, protože já nemám rád domluvené váhy, nedává to smysl. Žebříčkově se člověk neposune.

Ještě před několika lety jste ale chodil veltrovou váhu do 77 kilo.

Veltr byl pro mě vždycky náročný, i když jsem ho vždycky udělal. Ale hodně to ovlivnilo můj zápas s Alexem Lohorém (prohra na body), protože si myslím, že kvůli tomu jsem to tehdy nezvládl. Raději jsem si poté řekl, že 77 už dělat nebudu, bylo to drastické. Teď to bude pohodlnější.

Bez ohledu na to, jak zápas s Vémolou dopadne, budete chtít v polotěžké váze pokračovat?

Sám jsem zvědavý, jak se budu cítit. Když jsme s Karlosem šli první zápas, tak jsem se cítil velmi dobře a nemusel jsem tolik odvodňovat. Jen jsem shodil pár kil. Jinak jsem se cítil při síle i svěží. Energicky jsem na tom byl dobře, teď to třeba bude ještě lepší. Tenhle zápas ukáže, zda pro mě bude cestou do polotíhy.

V polotěžké váze nastoupí vůbec poprvé, ale hned půjdete o titul. Objevují se názory, že si to nezasloužíte. Vaše reakce?

Samozřejmě na to lidi mohou cokoli říkat, ale nemyslím si, že je to něco, co je špatně nastavené. V polotěžké váze teď není nikdo, kdo by měl jednoznačně jít o titul. Není tam nikdo, kdo si to zaslouží. Svým způsobem si to zasloužím já, protože jsem po výhře nad Vémolou v žebříčku vysoce postavený. Jsem jediný, kdo ho porazil. Je to šampion.

Foto: Oktagon MMA

Karlos Vémola (vpravo) po loňském prohraném duelu se Samuelem Krištofičem.

Poprvé jste ho knokautoval během 108 vteřin. Co od něj čekáte tentokráte?

Čekám od něj to, co jsem od něj čekal v prvním zápase. Samozřejmě je jen na mně, abych se na to připravil, ale myslím si, že se bude ještě víc snažit tlačit v takedownech a nebude zůstávat stát v postoji, neboť jsem mu ukázal, že ho tady dokážu potrestat. Čekám od něj tlak, svazování a snahu přejít na zem.

Co chystáte vy?

Taktika bude podobná jako v prvním zápase, ale zas na druhou stranu Karlos poprvé tolik nešel po takedownech jako teď s Attilou. Teď tu byl tlak od první vteřiny, tlačil se přes údery. Se mnou zkoušel něco zaboxovat. Myslím si, že právě tohle změní a bude se to přes údery snažit zkracovat a tlačit se na mě.

Dá se očekávat i nějaký trashtalk?

Je to možné, že se něco rozběhne. Já nemám nic v plánu, ale budeme se setkávat na různých akcích, stejně tak vím, že Karlos umí rýpat. Na jedné straně říká věci, které směřovaly k tomu, abych ho vyzval a vyjádřil se k tomu. Pak pokračoval a udělal ze mě toho zlého, že ho já vyzývám do důchodu. To jsou věci, které se mi nelíbí, a určitě k tomu přihlédnu. Uvidíme, jak na to bude reagovat.

Do zápasu půjdete po jedenácti měsících, zkraje roku jste podstoupil reality show Survivor. Jak jste na tom aktuálně s váhou?

Mám nějakých 96-97 kilo. Už jsem navíc poměrně dlouho v tréninku, ale samozřejmě že první tréninky byly takové poznávací. Teď jsem zpět při síle a cítím se velmi dobře. Věřím, že forma bude gradovat.

Kolik jste na ostrově shodil kilogramů?

Přijel jsem tam s 98, po návratu 83. Takže patnáct kilogramů.