Hlavní obsah

Nažhavený Procházka nekončí. Vybírá ze dvou variant

V posledních dvou titulových duelech zrovna dvakrát nezazářil, a tak se nejlepší český bojovník Jiří Procházka v současné době potýká s nejasnou budoucností ve slavné bojové organizaci UFC, kde se mu v tuto chvíli nabízí hned dvě varianty. Vyvrátil však předčasný konec kariéry, který přitom krátce po červnovém nezdaru sám zcela nevyloučil.

Foto: se souhlasem Jiřího Procházky

Jiří Procházka na archivním snímku

Článek

Když jednatřicetiletý Procházka krátce po polovině srpna vyrazil do Austrálie na akci UFC 305, byl jednou z hlavních hvězd v mediálním prostoru, kde na něj směřovaly také otázky ohledně jeho budoucnosti pod zámořskou značkou. On sám jasno zatím nemá, přesto se mu do hlavy vkradlo několik myšlenek, které musí správně ukočírovat.

„Hodně jsem mluvil o změnách. Hlavně je třeba si uvědomit realitu, jaká je, a nemalovat si nic růžově. Já jsem takový, že si rád dokreslím a vidím svět tak, jak chci, protože věřím v dobro. Věřím, že je dobro v každém z nás. Věřím v ten nejlepší záměr, který do toho vkládáme, i když někdo to naše ego chce až moc,“ rozpovídal se na svém youtubovém kanálu, kde promluvil i o vlastní kariéře bojovníka.

Nabízí se dvě cesty. Rodák z Hostěradic u Znojma by například mohl hledat novou výzvu ve střední váze, což by znamenalo velkou neznámou. „Dost jsem uvažoval nad tím, že pokud vyhraje Adesanya (zvítězil Du Plessis – pozn. red.), tak zůstanu v polotěžké váze, a pokud vyhraje Du Plessis, tak tam půjdu, trochu to tam vymetu a vezmu si pás,“ přiznal. „Ale v polotěžké váze se cítím opravdu dobře – silný a rychlý. Ostatní kluci jsou tam o něco těžší, ale musím říct, že nemám problém s nimi zametat silově. Určitě by pro mě však byla výzva jít do té střední váhy pro pás. Nechám to ale vyplynout.“

V tuto chvíli se sice nachází v nejistotě, spekulace ale sílí ze zahraničí. Na stole by například mohl být souboj s Američanem Jamahalem Hillem, proti by nebyl ani Procházka. Tento krok by navíc znamenal jeho setrvání v polotěžké váze. „Napsal jsem jednu informativní zprávu ohledně Hilla a nevím, jestli se něco pohnulo dál, ale zatím to jsou všechno jen spekulace. Až bude zápas potvrzený s kýmkoliv, tak se to lidi dozvědí. Pak se půjde do boje, pro vítězství,“ věří v lepší zítřky Procházka.

Rovněž se touží poučit z posledního boje s Brazilcem Alexem Pereirou, s nímž jen pár desítek hodin před odvetným bojem řešil přítomnost magie a temných sil, které údajně měly Jihoameričanovi dopomáhat. „Sám jsem se tímhle nařknutím chytil do pasti, stejně jako to udělal Rakič před naším zápasem. Nikdy jsem to nedělal, nebral jsem ohledy na řeči kolem. Už to dělat nebudu. Je to jen projev nejistoty a slabosti,“ ví dobře.

Český vousáč se nachází v psychicky nejtěžším období během několika posledních let, přesto nevzdává víru v sebe sama. „Nemám vůbec žádné záporné emoce, jen mi to ukazuje, že jsem se vzdálil své cestě. Nejde o nic jiného než se do toho ponořit a najít zdroj, pramen a sílu a s tím jako vždy jít naplno do boje. Už žádné fantazírování. Beru to jako svůj přerod. Je potřeba plně dospět ve všech ohledech.“

Upustil však od myšlenky, že by s bojováním zcela skončil. Sám si ale uvědomuje, že ke kýženému cíli je potřeba se podstatně zlepšit. „Nechám to především na pocitu z připravenosti – těla, ducha a mysli. Ať je to nabroušené jako meč; a pak jít naplno do boje.“

Procházka naposledy bojoval 29. června, další duel by mohl přijít ještě letos. Mluví se například o prosincovém turnaji UFC 310, který se koná v Las Vegas.