Hlavní obsah

Naváženo. Procházka zapózoval před bitvou s Pereirou, dojde ke staredownu

Závěrečné povinnosti před akcí UFC 303 jsou takřka minulostí. Aktéři blížícího se turnaje zámořské bojové ligy se před sobotním galavečerem lasvegaského času postavili na váhový pultík, aby zvládli zdolat předepsané limity pro příslušné kategorie. Pozornost se stáčela zejména na dvojici v polotěžké divizi, a sice vyzyvatele Jiřího Procházku a šampiona Alexe Pereiru. Oba si počínali naprosto jednoznačně.

Foto: se souhlasem Jiřího Procházky

Jiří Procházka na vážení před turnajem UFC 303.

Článek

Nenechte se zaskočit časem oficiálního vážení, které v Evropě sice probíhá k večeru, nicméně v americkém Las Vegas bylo v době jeho zahájení tradičně devět ráno. Bojovníci následně měli dvě hodiny na to, aby se pouze ve spodním prádle (v drtivé většině) jeden po druhém postavili na váhový pultík, který měl jednotlivé souboje definitivně stvrdit, nebo v případě opravných pokusů třeba i oddálit.

Skutečně to šlo jako po másle, což se týkalo také jednatřicetiletého českého bijce Jiřího Procházky, který na pódium přikráčel jako jeden z posledních. Napětí a drama? Kdepak. Kompetentní zaměstnanec vyslovil váhu 92,7 kg, což znamená splnění váhového limitu pro polotěžkou divizi, který je stanoven na 93 kilo. Následovala tradiční póza zaťatých bicepsů pro přítomné fotografy.

Ve stylu a s velkým přehledem si počínal také úřadující šampion druhé hmotnostně nejtěžší váhové kategorie. Alex Pereira, který je před duelem v roli papírového favorita, si nemohl dovolit sebemenší klopýtnutí, k němuž nakonec nedošlo. 92,7 kilo pro krále polotěžké divize, který znovu ukázal dokonalou souhru se svým tělem, jež ještě před několika dny dosahovalo o deset kilogramů více. Právě na obtížnější shazování u Brazilce upozorňoval i tým kolem bijce Procházky.

Suma sumárum, bitvě o titul polotěžké divize, který je aktuálně v moci Jihoameričana, tak v tuto chvíli už nic nebrání. Bojovníci se ještě o několik hodin později znovu postaví na pódium, tentokráte v rámci ceremoniálního vážení, na němž nebudou chybět i nažhavení fanoušci. Dojde zde i k závěrečným staredownům, u nichž se dá očekávat, že Pereira znovu vyrukuje s tradiční indiánskou vizáží. Turnaj vypukne ze soboty na neděli evropského času.

„Cítím se skvěle připravený, byť to byla nabídka short notice, takže byla krátká příprava, ale zato velmi kvalitní. Za tuhle možnost jsem šťastný, protože normálně mám přípravu zhruba dva měsíce, teď to byl snad jeden týden. Dal jsem všechno do jednoho týdne, možná do týdne a půl, ale jsem připravený. Takové šance totiž nepřijdou v momentě, kdy člověk není připravený. Je to jenom o odvaze,“ říká s přesvědčením Procházka, pro nějž se bude v UFC jednat již o třetí titulovou šanci. První byla úspěšná, druhá nikoliv.

Český bijec během tiskové konference rovněž sdělil, že oproti prvnímu duelu nehodlá nic měnit. „Nezměním svůj styl, nezměním nic. V sobotu nastoupím úplně stejně. Vše ale zároveň budu dělat lépe, přesněji,“ povídal, aby následně dodal. „Možná si jen trošku pohlídám ty jeho kopy na holeň.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.