Hlavní obsah

Největší i nejdražší. Oktagon se žene s rekordní akcí, musí ale zaplatit i pokutu

Aktualizováno

Historicky největší MMA akce se blíží. Přibližně 60 tisíc fanoušků bude během sobotního večera sledovat dvaadvacet bojovníků v kleci na fotbalovém stadionu Eintrachtu Frankfurt, kam s turnajem přijíždí česko-slovenská organizace Oktagon MMA. „Uvidí to obrovské množství lidí, vše musí šlapat perfektně. Je to velká zodpovědnost,“ uvědomuje si v rozhovoru pro Sport.cz Pavol Neruda, spoluzakladatel Oktagonu. Jednat se bude nejen o nejnavštěvovanější akci, ale rovněž i nejdražší.

Foto: Oktagon MMA

Patrik Kincl a majitelé organizace Oktagon MMA Ondřej Novotný (vlevo) a Pavol Neruda (vpravo).

Článek

Organizace Oktagon MMA v předchozích dnech oznámila, že trhla světový divácký rekord, když překonala například i sedm let starý počin konkurenční KSW. Ve Frankfurtu se dá očekávat až 60 tisíc lidí, kteří budou především sledovat místní bojovníky. „Očekávám tak trochu fotbalovou atmosféru,“ usmívá se Neruda.

Podařilo se vám překonat světový divácký rekord, co to pro vás znamená?

Je to neuvěřitelné. (smích). Pecka. Vždycky si říkám, že teď budeme dělat turnaj, který nedělalo ani UFC. Nedělal to ani nikdo jiný. Je to brutální a jsem pyšný na náš tým, který se na tom podílel. Je to zásluha všech, i fanoušků, kteří jsou od začátku s námi. Na tom to stojí. Je to motor toho, kde teď jsme a kam se posouváme. Tohle je ten moment, kdy Češi a Slováci zase můžeme být na něco hrdí. Dva národy jsme společně něco dokázaly. Nikde v historii totiž Češi a Slováci nebavili někde v zahraničí 60 tisíc lidí. V tomhle je to unikátní nejen z hlediska sportu, ale i byznysu. To mě na tom extrémně těší, fascinuje a baví.

Jak s tím budete těžit do budoucna?

Ukazuje se, že se to dá vylepšit. V Německu, kde jsme jednička na trhu a rosteme, je tu stále potenciál. Jsou tu třeba i 80tisícové stadiony. Překonat se to dá, ale myslím si, že ta výzva nespočívá v tom, udělat turnaj v co největší aréně, ale člověk se snaží dělat zápasy většími ve smyslu společenského významu. Teď se například v Německu bude dívat milion lidí, pak se to dá zvednout třeba na deset milionů. K tomu celá Evropa.

Cítíte i větší zodpovědnost?

Jednoznačně. Je to dvojnásobný turnaj než v Edenu, nikdo z nás takhle velkou akci nedělal. Můžeme jednoduše udělat chybu, která divákům pokazí zážitek v hale či přenosu. Uvidí to obrovské množství lidi a musí vše šlapat perfektně. Je to velká zodpovědnost.

Jaké byly přípravy stadionu?

Hodně náročné. Vzali jsme do týmu víc lidí, což nebylo jen kvůli tomuto turnaji, ale přidali se k nám lidi do produkce, které nabíráme. Přišli ve správný čas. Stadion chce nejprve přeměnit v MMA arénu, dále je potřeba zařídit i ticketing, za nějž musím dát velký kredit Ondrovi (Novotnému), a tak dále. Navíc komunikace s halou byla strašná. Člověk na druhé straně neodpovídal, což trvalo zhruba dva měsíce. Až v září, kdy jsme měli velký mítink, se to rozlousklo. Prý o ničem nevěděli. Zaměstnanec dostával od nás e-maily, ale neposílal to dále. Šílené, měli jsme kvůli tomu daleko méně času.

Není škoda, že takové stadiony nejsou v Česku a na Slovensku?

Asi to odpovídá počtu obyvatel. Spíš je blbé, že ty haly nejsou extra moderně vybavené. Nejsou například kryté, nemají vyměnitelný trávník a přichází tím o velké možnosti příjmů. Dají se totiž využít i na jiné akce kromě fotbalu. Chápu, že jsou to obrovské miliony na investicích, ale tohle by mohla být budoucnost sportu. Mám pocit, že teď Sparta chystá nový stadion a já být na místě Daniela Křetínského, tak to určitě udělám tak, aby se dala zatáhnout střecha a vyměnit i trávník. Rázem má člověk místo na světové akce.

Co očekáváte od fanoušků?

Myslím si, že tam bude obrovský kotel, sám jsem na to zvědavý. Můžeme to například přirovnat k nějakému fotbalovému zápasu, kde hraje tým v lize proti někomu, ale pak narazí na někoho světového a dojdou zase jiní lidé. V ten moment to není úplně ono a vznikne jiná atmosféra. To se může stát i tady. Může přijít tolik nových fanoušků, kteří nikdy nebyli na Oktagonu, a bude těžké přemýšlet nad tím, jak se budou chovat a fandit. Osobně si myslím, že to bude dobré. Ve Frankfurtu jsme známí, čekám super atmosféru. Bude to hodně i o fotbalových klubech. Přijdou fanoušci Eintrachtu, kteří tam jsou doma, a zároveň třeba příznivci Stuttgartu, kteří dorazí podpořit Christiana Jungwirtha. Očekávám tak trochu fotbalovou atmosféru.

Říkáte, že to bude dlouhý turnaj. Máte výjimku, abyste mohli přesáhnout i 23. hodinu (čas se řídí podle rozhodnutí vlastníků stadionu)?

Už teď víme, že to bude trvat minimálně do půlnoci. Musí to ale skončit do půlnoci, protože pak ta pokuta je vážně bolestivá. Samozřejmě budeme něco platit za to, že půjdeme po jedenácté, protože je tu limit do 23 h. Museli bychom to jinak strašně krátit, na všem ubrat. To ale nechceme.

Na turnaji bude i Halftime Show, kterou obstará zpěvák John Newman. Proč zrovna on?

Chtěli jsme, aby to byla mezinárodně známá hvězda. Půjde to do světa, tak aby lidi věděli, o koho jde. Při místní hvězdě by to fanoušci tolik cítit nemuseli. Ideální bylo vybrat multigeneračního člověka, aby se bavila nějaká starší dáma i mladý pár. Z toho všeho nám vyšel právě John Newman. Dokonce jsme jednali i se Snoop Doggem, což by byla fakt pecka. Na začátku měli dobrou cenovku, která byla pro nás snesitelná, ale pak to vzrostlo trojnásobně. Patrně to bylo i kvůli tomu, že v té době měli domluvu s olympiádou, a pak si uvědomili, že jejich cena je vyšší. Rovněž jsme jednali s Fatboy Slimem.

Co kapela Rammstein?

Zkoušeli jsme je, ale teď už nevím, kvůli čemu to nevyšlo. Ke konkrétnímu jednání ale nedošlo.

Můžete zmínit, jaká je cenovka Johna Newmana?

(smích). Dost, za dvacet minut je to hodné drahé. Člověk by si za to koupil byt v Praze.

Pojďme k zápasům. Na který se těšíte nejvíc?

Asi na bitvu o krále Německa mezi Christianem Jungwirthem a Christianem Eckerlinem. Kvůli tomu jsme nechali vyrobit i speciální pás. Bude jiný. Zároveň tam bude trůn, který bude čekat na svého krále. Myslím si, že kolem tohoto zápasu je největší hype. I proto jsem zvědavý, jak to ti kluci zvládnou v hlavě. Jsou to podobné typy, opravdoví válečníci, ale asi tu bude rozhodovat hlava, protože je na nich velký tlak. Celé Německo se o tom baví, jejich okolí musí být vystřelené ze cviček.

Proti nepřátelskému kotli bude nastupovat jediný Čech na turnaji Patrik Kincl. Co čekáte tady?

Patrik zažije negativní přivítání, protože jeho soupeř Kerim Engizek bude mít velký kotel. Pokud se ale někdo dokáže od toho tlaku fanoušků oprostit, tak je to právě Kincl. Je to velký profík, myslím si, že by to paradoxně pro něj mohla být výhoda.

Pokud by Kincl zvládl duel vítězně a bez šrámů, je podle vás možnost trilogie s Karlosem Vémolou, o níž se v poslední době hodně mluví?

Existuje možnost, že by takový scénář mohl nastat, ale není to něco, na co všichni čekáme a že to tak bude. Je to reálné, ale cesta k tomu je ještě hodně složitá. Nemožné to ale není. Patrik si na Karlose věří. Už ho jednou porazil a teď si určitě říká, že to zvládne i podruhé.

Bojovat bude i obrovitý Slovák Pavol Langer, který narazí na horkokrevného Willa Fleuryho. Dostane vítěz zápasu titulovou šanci?

Oba jsou mezi nejlepší trojicí v polotěžké váze, ale těžko říct. Smysl by to dávalo, teď ale nechci předbíhat.