Hlavní obsah

Musíme bojovat za to, že MMA je normální sport, nechápe šéf Oktagonu

Rozporuplné pocity panují po víkendovém turnaji Oktagon 60 v německém Oberhausenu, kam sice dorazily tisíce diváků, nicméně i další galavečer česko-slovenské organizaci ukázal, že se v Německu na MMA stále dívají skrze prsty. Mohou za to různá omezení, která následně ubírají na sledovanosti a nestaví MMA do stejné roviny s ostatními sporty. „Musíme bojovat o to, že MMA je normální sport, a dávat mu stejnou péči jako třeba fotbalu,“ přemítá Ondřej Novotný, spoluzakladatel organizace.

Foto: Oktagon MMA

Spoluzakladatel organizace Oktagon MMA Ondřej Novotný

Článek

Zavedené pořádky na českém či slovenském území zdaleka neplatí v Německu, kde se Oktagon angažoval v posledních letech. Tamní fanoušci sice boje v klecích hltají klidně několik dlouhých hodin a takřka na každém turnaji je vyprodáno, přesto má situace daleko od ideálu. Jsou tu například různá věková omezení a také strach z velkého násilí. I proto v aréně i kolem ní figuruje velký počet zástupců ozbrojených sil, kteří dohlížejí na plnění podmínek.

„S MMA v Německu je stále trochu problém, vidíme to v televizi (časové i věkové omezení - pozn. red.) i jinde. Třeba tady, v Oberhausenu, mohou lidi přijít na turnaj od šestnácti let, v některých jiných spolkových zemích dokonce až od osmnácti. Musíme bojovat za to, že MMA je sport. Co to má jako znamenat?“ podivoval se Novotný na tiskové konferenci.

Matouš Kohout inkasoval v Oberhausenu tvrdé KO od Niklase StolzehoVideo: OKTAGON TV

A navrhoval změny. „Měli bychom tu úroveň snížit alespoň o čtyři roky, protože to je něco, co mladí lidé mají sledovat, a potřebujeme, aby to sledovali. Měli by se dívat na tyhle zápasy, protože věřím, že je to normální sport jako box či kickbox. Nechápu, proč bychom to měli vysílat až po 11. hodině večerní,“ pokračoval šéf největší domácí organizace a našel srovnání i s dalšími sporty.

„Musíme bojovat za to, že MMA je normální sport. Tihle zápasníci jsou skvělí a mladým lidem by to umožnilo najít si své idoly, aby večer nemuseli sledovat sociální sítě. Musíme to změnit. Je potřeba tomuto sportu dávat stejný prostor jako třeba fotbalu a dalším velkým sportům,“ uzavřel Novotný.

Německé publikum přesto je zárukou kvality, která přivádí do úžasu celou arénu. Fanoušci bouří především při zápasech jejich domácích bojovníků. Umí ale ocenit i „nepřátelského“ bijce, kterému se zrovna vyvedl duel. Je dobré zmínit i případ slovenského bijce Milana Ďatelinky, který právě na sobotním turnaji inkasoval loktem do zátylku a v bolestech opouštěl klec. V tu chvíli Rudolf Weber Arena tleskala jako jeden muž.

Slovenská legenda prohrála už v prvním kole. Cenný skalp Ivana Buchingera získal Lom-Ali EskievVideo: OKTAGON TV

„Je důležité říct, že jsme v Německu rozjeli jednu velkou misi. Spolu s vámi novináři tu propagujeme MMA. Chci tím říct, že kdykoliv sem přijedeme, na naši akci přijdou fantastičtí fanoušci, jako byli ti dneska. Je vážně skvělé mít takové příznivce na tribunách. Naše mise se evidentně daří,“ pousmívá se Pavol Neruda, druhý ze zakladatelů organizace.

Tak či tak si Oktagon v Německu našel pevnou půdu pod nohama. Již 12. října má navíc před sebou svůj historicky největší turnaj, k němuž dojde na stadionu bundesligového Eintrachtu Frankfurt, kam by se v době turnaje mohlo podívat až 58 tisíc fanoušků. Oktagon tak útočí na překonání diváckého rekordu, který od roku 2022 drží polská KSW, na jejíž turnaj se přišlo podívat 57 776 fanoušků.