Hlavní obsah

Je to neštěstí, ale Růžička si za všechno může sám, říká promotér

O sto osmdesát stupňů se otočil život teprve šestadvacetiletému domácímu zápasníkovi Tadeáši Růžičkovi, který po středečním verdiktu soudu zamíří v dohledné době minimálně na půl roku do vězení. A pokud se k tomu přičtou i další trestné činy, které má Růžička na svědomí, může za mřížemi klidně strávit i několik let. „Je to sportovní neštěstí, za které si může on sám,“ povídá pro Sport.cz spoluzakladatel bojové organizace RFA Boris Marhanský, pod jehož stájí Růžička působil a měl ještě před vyhazovem domluvené i další zápasy.

Foto: RFA

Talentovaný Tadeáš Růžička byl odsouzen.

Článek

Soud ve středu dopoledne zatím projednával pouze kauzu spojenou s napadením neznámého muže na pražském koupališti v Břevnově, za což Růžička společně s kamarádem Tomášem Burešem, profesionálním boxerem, vyfasoval trest odnětí svobody na půl roku (mohli vyfasovat až tři roky). Oba byli v podmínce, před soudkyní zpytovali svědomí a za své chování se omlouvali.

„Myslím si, že to ani jinak dopadnout nemohlo. Už jsem nad tím zlomil hůl i kvůli tomu, že není u Spejbla (Ondřej Hutník), což byl pro mě garant toho, že by se mohl převychovat. Když už tam ale není, tak si nedokážu představit, co by se muselo stát, aby se dal do normálu. Každému přeju, ať se z té zlé cesty dostane na tu správnou, ale za všechny věci, které udělal, musí pykat. Teď musí přijmout trest,“ přemítá se vší vážností Marhanský.

Foto: RFA

Tadeáš Růžička měl na příští únor naplánovaný milionový souboj s Václavem Sivákem, z něj však sešlo.

Růžička má ve svém výčtu daleko více trestných činů, ty další se budou projednávat v nejbližších měsících či týdnech. Soud bude rozhodovat také o případné přeměně podmíněného trestu za loňský skutek na trest nepodmíněný. Za mřížemi tak může pykat mnohem déle.

„Je to hrozné. Vždycky mi říkal, jak si všeho váží, jak bude do sebe investovat a trénovat a zápasit s nejlepšími. Pak lusknutím prstu je odsouzený a sedí v base. Všechno je pryč jeho blbostí. Je to sportovní neštěstí, za které si může především on sám,“ povídá jasně slovenský promotér, v jehož stáji se měl Růžička znovu představit již tuto sobotu. Po všech incidentech ovšem od něj dala ruce pryč nejen organizace RFA, ale také další konkurence včetně domovského Spejbl gymu.

Šestadvacetiletý rodák z Prahy strávil více než měsíc ve vazební věznici, kam ho v polovině srpna poslal Obvodní soud pro Prahu 6. Růžička byl totiž vyšetřován v souvislosti s nebezpečným vyhrožováním, loupeží a výtržnictvím. „Hodně lidí se změnilo, i on má šanci se změnit. Ale jestli na to má povahu, to nevím. Věci, které udělal, jsou pro mě nepochopitelné, protože měl takové možnosti, že nevím, co by ho tam mohlo změnit. Snad ale ano, přeju mu to,“ povídá upřímně Marhanský.

Světlo svobodného světa Růžička v dohledné době jen tak neuvidí. Zatím je tedy předčasné mluvit o tom, zda jeho kariéra bojovníka bude pokračovat i po uplynutí trestu odnětí svobody. „Netuším, co s ním bude, ale určitě my nebudeme první, co bychom mu dávali šanci a rvali se o něj. Neříkám, že když za dva tři roky vyjde, půjde do zahraničí a ukáže, že na to má a chová se normálně, tak si nezaslouží šanci, ale momentálně to není na pořadu dne. Zatím si absolutně nedokážu představit, že by u nás zápasil,“ uzavírá spoluzakladatel organizace RFA.

Před časem k Růžičkovi promluvil také šampion organizace Oktagon MMA Patrik Kincl, který v minulosti strávil ve vězení dva roky. Až MMA ho přivedlo na správnou kolej. „Člověk je tam úplný idiot, protože tam sedí se samými idioty. Vezme ti to kus života, jsi úplná nula. Tadeáši, není to ten americký film. Pořád budeš ten idiot, co sedí v base. Ti lidé jsou schopný si tě povodit jako loutku a zatáhnou tě do prů*erů, z kterých se už nevymotáš,“ rozhovořil se Kincl na svém youtubovém kanálu.