Hlavní obsah

Muradov si jde v Oktagonu pro titul. Kincl? Chci jeho pás, vypálí

Když před několika měsíci skončil svou pouť prestižní organizací UFC, okamžitě zpozorněli čeští i slovenští fanoušci. Důvod byl evidentní. Uzbecký bijec Machmud Muradov se totiž po pětileté štaci v zámoří vrátil zpět na domácí bojovou scénu, kde podepsal smlouvu s Oktagonem, pod nímž bude bojovat již v září. „Nastavili mi podmínky s tím, že je mi jedno, s kým budu zápasit,“ říká 34letý populární Uzbek, jenž si mne ruce i na případnou bitvu o titul se současným šampionem Patrikem Kinclem. Ještě předtím ale musí zdolat překážku v podobě Brita Scotta Askhama.

Mach Muradov zná termín zápasu i jméno soupeře v Oktagonu. Návrat do UFC vylučuje. Video: Sport.cz

Článek

Poslední souboj Muradova v Oktagonu se datuje do roku 2019, nyní po zhruba pěti letech znovu nakoukne do žlutočerné organizace, kde se divákům předvede již 21. září na turnaji v Brně. „Doma je doma,“ má po návratu radost uzbecko-český bojovník, který by v případě triumfu mohl v dalším duelu naskočit do bitvy o pás.

Znáte jméno soupeře, spokojenost?

Jasně. Scott Askham byl v KSW, kde se stal šampionem. Hodně lidí si plete jeho výslovnost, neboť v UFC je ještě Ben Askren. (smích)

Jak moc je pro vás podstatné, že k návratu dojde před českým publikem?

Je to super, protože mě před měsícem představili na turnaji v Edenu. Zažil jsem to, bylo to super. Teď už poctivě trénuji, připravoval jsem na zápas i Karlose, ale i během té doby jsem se udržoval. Chtěl jsem původně zápasit už tady v Bratislavě, ale bohužel to nevyšlo, což nevadí.

Neměl jste zájem jít hned do titulového zápasu?

Mně je to jedno. Když jsme si s Ondrou (Novotným) sedli, tak jsme si řekli nějaké věci a řešili jsme finance. Nastavili mi jasné podmínky s tím, že je mi jedno, s kým budu zápasit. Nemachruji, ale já si nikdy nevybírám soupeře. Beru, co mi dají. Je to moje práce. Bylo tam sice ještě více jmen, ale nebudu zmiňovat, kdo to odřekl.

Opravdu nemáte nějaké jméno, s nímž byste se chtěl porvat?

Na všechny jsem kývl, což Ondra může potvrdit.

Je možnost, že byste po případném vítězném duelu v září šel s Patrikem Kinclem o pás šampiona?

To se zeptejte Ondry, mně je to jedno. Přišel jsem z UFC, ale jsou tu kluci, co čekají a mají hodně odzápaseno. Takhle je to fér.

Jaký máte s Patrikem vztah? Měli jste spolu bojovat již v roce 2019, tehdy to ale nevyšlo kvůli nedodržení podmínek ze strany tehdejší organizace XFN.

Respektuju ho jako bojovníka i člověka, ale na kávu asi nepůjdeme. (smích) Už ho sleduji delší dobu a respektuju ho za to, co dokázal. Bojoval v KSW o titul, ale bohužel tam trochu nestačil. Byl jsem dokonce na jeho zápase v Rakousku proti Arbimu Agujevovi (2017), moc dobře si to pamatuji. Vím, na jaké je úrovni. Sportovně mě náš zápas láká, navíc má pás, který bych chtěl.

Kdo je podle vás nejbližší střední váha Oktagonu?

Já, ne? (smích)… Hele, existuje žebříček, šampionem je Patrik. Já jsem tady, za což jsem rád. Myslím si, že jsem udělal správné rozhodnutí. V září se ukáže.

Kolik byste chtěl do konce roku stihnout zápasů?

Minimálně dva. Můžeme ale cokoli plánovat a zítra se můžu zranit. Stejně tak jsem plánoval, že v UFC skončím až příští rok, ale bylo to jinak. Uvidíme, jak vydrží zdraví.

Co vlastně rozhodlo pro váš návrat do Oktagonu?

Doma je doma. V KSW mi sice předložili finančně lepší nabídku, dobrou nabídku mi dala i PFL, stejně tak slušné finance poslala i ONE FC, ale já už jsem starej takhle někam létat. Tady si sednu do auta a za dvě hodiny jsem kdekoli. Jsem rád, že budu zápasit v září v Česku.

Karlos Vémola na Oktagonu poprvé v roli komentátora. Dočkal se překvapivé výzvy od Piráta, ale dává přednost trilogii s Attilou Video: Sport.cz

Pokud se vám bude dařit, je možnost návratu do UFC?

Už nechci. Teď mi sice sdělili, že to můžeme projednat, ale stalo se to, že mi řekli, abych zápasil. Všichni ale ví, že když to není podle nich, tak zruší smlouvu, o čemž mě také informovali. Mysleli si, že kývnu a udělám, co řeknou. Měl jsem zápasit s Michelem Pereirou, ale chtěl jsem v červnu, což by bylo o čtyřicet dnů později. Řekli mi, buď vezmu tenhle termín (4. května), nebo zrušíme smlouvu. Tak se zrušila. Pro mě je nejdůležitější zdraví.

Takže je to uzavřená kapitola?

Nechci tam, tady jsem spokojený. Viděl jsem, jak mě tady lidi přivítali, a těším se na návrat. Určitě ale nebudu dlouho zápasit. Hodně lidí taky říká, abych šel do Tipsport Gamechangeru, kde jsou top bojovníci, ale já bych tenhle sport nedělal, pokud bych se někoho bál. Miluju všechno kolem toho. Kdo to nezažil, tak neví.

Co plány do budoucna?

Především chci vyhrát v září, pak bych si do konce roku chtěl dát ještě jeden zápas, ale uvidíme, co zdraví. Chtěl bych udělat i pár turnajů u nás v Uzbekistánu, jednou bych to chtěl udělat i tady v Česku. Respekt Ondrovi a Palovi (zakladatelé Oktagonu) za to, co dělají, protože to zvládat je sakra těžké. Je za tím hodně práce.