Hlavní obsah

Muradov marně bojuje s českými úřady. Nic špatného jsem neudělal, hájí se

Do Česka se poprvé vydal v roce 2011, jenomže o několik let později vypukl neúnavný boj s českými úřady, s nimiž se uzbecký bojovník Machmud Muradov snaží řešit udělení trvalého pobytu. Zvrat v případu nepřichází ani poté, co se bývalý bojovník slavné UFC vydal zpět do česko-slovenské organizace Oktagon MMA. „Omezuje mě to, ale díky podané žádosti mohu momentálně být v České republice. Během cestování se ale může stát i to, že mě do dané země nepustí,“ krčí rameny Muradov ve vyjádření pro Sport.cz. Jako první na případ upozornil Deník N.

Foto: Profimedia.cz

Uzbecký bojovník Machmud Muradov se vrátil do Oktagonu.

Článek

O udělení trvalého pobytu se snaží již osmým rokem, nepomáhá mu k tomu ani dcera Rumia, kterou od roku 2020 vychovává společně s bývalou partnerkou zpěvačkou Monikou Bagárovou. Muradov přitom Českou republiku bere jako druhý domov, nastartoval zde úspěšnou kariéru MMA bijce, kterou dotáhl až do slavné UFC. I před zápasy v zámoří se připravoval právě v českých podmínkách, kde si našel celou řadu přátel. V sobotu navíc zpečetil svůj návrat do Oktagonu.

„Mám návštěvní víza, protože v Česku mám dceru. Můžu tady být 90 dnů, následně musím 90 dnů pobývat mimo Evropskou unii. V České republice jsem už od roku 2011, ale už několikrát mi zamítli žádost o trvalý pobyt,“ podivuje se čtyřiatřicetiletý Uzbek. Důvod? „Říkají, že se jedná o utajené informace ve smyslu toho, že mám mít nějaké vztahy s balkánskou mafií. Nemůžu se k tomu ani vyjádřit a říct, co se děje. Myslím si, že to není fér,“ povídá.

Na území České republiky tak v tuto chvíli může pobývat, byť musí neustále vyřizovat nutné podklady. „Díky tomu, že jsem podal žádost o trvalý či přechodný pobyt, což znamená, že případ je v řízení, tak můžu být na území Evropské unie. Opakovaně mi to ale zamítají. Žádám, zamítnou. Takhle se to opakuje,“ štve populárního Uzbeka, který v tuzemsku tráví čas i s přítelkyní Sabinou.

Neustálý boj s úřady přináší řadu komplikací, Muradov musí například neustále docházet na cizineckou policii a ani zdaleka nežije plnohodnotný život. „Omezuje mě to, nemůžu tolik cestovat do světa, navíc kdykoli mohou říct, že mě do dané země nepustí. Neustále podávám nové žádosti. Teď jsem podal novou, díky níž mohu být v České republice,“ říká s tím, že vše řeší i právní cestou. „Měl jsem už čtyři nebo pět právníků, pracujeme na tom.“

Trable přitom měl už před dvěma lety, kdy mu české úřady dokonce zrušily vízum a nesměl do Evropy. „Někdo říká, že mám nějaké vztahy s podsvětím, ale nevím, kde je pravda, když mi neříkají, za co přesně to je. To je na tom to nejhorší. Kdyby mi řekli, že jsem se například na tomhle místě sešel s tímto člověkem, tak bych odpověděl: Ano, bylo to tak, protože chtěl spolupráci. Sedli jsme si, probrali jsme to. Ale nic špatného jsem neudělal, ani v rejstříku nemám žádný zápis,“ kroutí hlavou nad situací.

A právě věčný boj s úřady přiměl Muradova k tomu, aby při zápasech v UFC nosil do klece pouze uzbeckou vlajku. Pětiletá štace za oceánem však před necelým měsícem nečekaně skončila, slavný bijec byl z neznámých důvodů vyhozen. A jelikož následně projevil přání vrátit se do Evropy, vyhrál boj o jeho služby Oktagon, z nějž vzešel právě do UFC. Muradov se ale nadále bude vracet do rodného Uzbekistánu, kde rozjel vlastní bojovou organizaci s názvem Muradov Professional League.

Související témata:
Úřady