Hlavní obsah

Muradov jde do akce. Papíry mi zamítli, ale jsem tady, hlásí

Po pěti letech zpět v Česku. Uzbecký bojovník Machmud Muradov po červnovém návratu do organizace Oktagon MMA již za několik málo hodin bude úřadovat v kleci, kde bude platit za jednu z největších hvězd brněnského turnaje Oktagon 61. Poprvé se tak představí po konci ve slavné zámořské stáji UFC. „Chci dát fanouškům i hejtrům to, co si zaslouží, aby dostali,“ říká jasně čtyřiatřicetiletý bojovník, který v případě triumfu nad britským tvrďákem Scottem Askhamem může pomýšlet nad titulovou šancí.

Machmud Muradov bude v sobotu po pěti letech zápasit v Česku. Rozhodnutí soudu ho prý nijak neomezuje Video: OKTAGON MMA

Článek

Pokud to do sebe zapadne skvěle, může si nažhavený Muradov skutečně mnout ruce. Jako první ale musí sestřelit bývalého šampiona polské KSW, který může být vstupenkou do bitvy o vysněné titulové žezlo ve střední váze. Tím to ale pro usměvavého Uzbeka rozhodně nekončí. A to i s ohledem na to, že byl v posledních týdnech znovu spojován s neudělením trvalého či přechodného pobytu v Česku, kde vychovává svou tříletou dceru.

Naposledy jste před českými fanoušky zápasil v roce 2019, jak se na návrat těšíte?

Těším se moc, protože na turnaji v Edenu (červen) byla famózní atmosféra, kterou doteď prožívám. Když se podívám na video, jak mě lidi tehdy vítali, tak mám, jak říkají Slováci, zimomriavky (husí kůže).

Myslíte si, že jste mezi domácími fanoušky oblíbený?

Je mi to jedno. Za fanoušky se nijak extra neženu, nechci být mezi nimi ten nejlepší. Já žiju život, který miluju, a dělám to, co miluju. Když mi někdo fandí, tak mockrát děkuju, a pokud mě někdo hejtuje, tak také děkuju, protože i oni mě posouvají dopředu.

Už máte definitivně z hlavy angažmá v UFC, kde jste strávil pět let?

Ano. UFC je sice UFC, ale když se jedny dveře zavřou, tak se otevřou další. Měl jsem nabídku zápasit někde v Saúdské Arábii. Nebudu říkat s kým, ale já tam nechtěl. Navíc jsem v tu dobu už měl podepsanou smlouvu s Oktagonem. Hotovo.

Co vám štace v zámoří dala?

Popularitu u nás v Uzbekistánu, protože díky UFC jsem se stal prvním Uzbekem, který se tam dostal. To je skvělé. To stejné v Čechách. UFC je prostě UFC.

V Brně vás čeká Scott Askham, který v minulosti působil i v prestižní KSW, kde se stal šampionem. Jakou jste měl přípravu?

Příprava byla super. Byl jsem dva měsíce v Polsku, jezdil jsem i do Prahy. Cítím se dobře, všechno šlo podle plánů, ani nebylo žádné zranění. Teď už se jen těším na zápas.

Jaké máte plány po zápase?

Chci především vyhrát v Brně, pak další a další zápas. Je jedno, jestli to bude o titul, nebo jen tak. Jdu vyhrávat a chci dát fanouškům ty nejkrásnější možné zápasy. Chci jim dát to, co si zaslouží, aby dostali. Stejně tak hejtrům.

Údajně je ve hře váš možný titulový zápas se šampionem střední váhy Patrikem Kinclem.

Tohle nemám rád. Já mám teď práci 21. září v Brně. Chci si to užít, po pěti letech jsem zpět. Patrik má svoji práci. Pak uvidíme, co bude dál. Vezmu, koho mi organizace dá. Nikdy jsem si soupeře nevybíral.

Foto: Oktagon MMA

Staredown mezi Scottem Askhamem a Machmudem Muradovem.

Cítíte na sebe tlak?

Nemyslím si. Nebylo tomu tak ani před prvním zápasem v UFC. Já dělám, co miluju. Připravil jsem se pořádně, což chystám prodat v zápase. Chci si ten zápas užít a dát fanouškům to, co si zaslouží.

Neovlivnil přípravu nedávný soud? Znovu jste s žádostí o přechodný pobyt rodinného příslušníka EU totiž neuspěl. Verdikt městského soudu je pravomocný.

Není to poprvé, co mi zamítli papíry. Jak já říkám, budu bojovat, protože mám nárok o to bojovat. Jen o tom napsal jeden novinář. Papíry mi sice zamítli, ale jsem tady a všechno je v pořádku. Nijak mě to neomezuje.

Azra Drozdek, advokátka, o případu Machmuda Muradova
Pan Muradov má stále několik dalších možností, jako je podání žádosti o vízum na ambasádě mimo ČR nebo podání nové žádosti o přechodný pobyt, kde by ovšem musel předkládat nové skutečnosti. Pokud ale nebude mít povolení k pobytu či vízum, ani nebude přiznán odkladný účinek kasační stížnosti, mohl by se vystavovat riziku nelegálního pobytu a případnému správnímu vyhoštění, které může vést až k zákazu pobytu v Schengenu na 10 let. Vzhledem k tomu, že nyní soud toto rozhodnutí potvrdil, musí pan Muradov opustit zemi ve zbytku přiznané lhůty. Nyní má možnost podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu a žádat přiznání tzv. odkladného účinku. Pokud by NSS odkladný účinek přiznal, byl by oprávněn tu zůstat po dobu trvání řízení.

Podle ministerstva vnitra udržujete styky s příslušníky organizovaného zločinu. Skutečně věříte, že máte šanci povolení získat?

Šance je vždycky, protože já vím, že jsem nic neudělal. Nemají nic, a i proto jsem říkal, že uděláme výslech, kde řeknu, kde, co, jak a proč. Oni ale nechtějí. Říkají, že mám nějaké vztahy s nějakým podsvětím. Já nemůžu za to, že někdo něco dělá a tamten zas dělá něco jiného.

Související témata: