Hlavní obsah

MMA touží po olympiádě. Šéfové už jednají

Dojde k diskutabilní novince? O zásadní krok se podle zahraničních médií pokoušejí šéfové MMA, kteří společně s Mezinárodním olympijským výborem jednají o zařazení smíšených bojových umění do programu letní olympiády už pro rok 2028, kdy obrovsky sledovanou sportovní událost hostí americké Los Angeles.

Foto: Profimedia.cz

MMA se nevzdává snu o zařazení do olympijského programu. Ilustrační foto

Článek

Je jasné, že MMA na olympiádě vzbudí různé reakce, neboť tento postup má řadu zastánců i odpůrců, naděje však žije. Běh na dlouhou trať by v dohledné době mohl skončit i díky generálnímu řediteli organizace PFL Peteru Murraymu, který vyzývá MOV a Mezinárodní federaci smíšených bojových umění (IMMAF), aby provedly zásadní změny.

„Postavili jsme základy, nyní jde o to, předvést náš sport MMA vlivným zástupcům z řad MOV a IMMAF,“ povídá Murray pro SunSport. „V každém koutě světa existuje obrovská místní a amatérská komunita mezi bojovníky MMA, kde lidé soutěží v turnajích, aby proti sobě ukázali své dovednosti a zjistili, kdo je nejlepší. Tento duch a soutěživost MMA sportovců shrnují to, o čem olympiáda je, a teď je na nás, abychom o tom dali vědět těm správným lidem,“ přibližuje další kroky.

Murray věří, že MMA narostlo do takové velikosti, jež mu zajistí místo na vysněné olympiádě. „MMA vyrostlo ze svého negativního obrazu, který kdysi mělo, a nyní je vnímáno jako sportovní soutěž vysoce připravených jedinců, kteří musí zvládnout hned několik disciplín, aby porazili svého soupeře podle psaných pravidel,“ říká argumenty.

„Máme tu bojovníky, stejně tak fanouškovskou základnu, teď jen musíme spolupracovat s MOV na platformě tohoto neuvěřitelného sportu, který vybudoval komunity po celém světě,“ pokračuje. „Chápeme, že bude potřeba zavést opatření k zajištění bezpečnosti bojovníků, ale jsme si jisti, že toto je něco, o čem jsme přesvědčeni, že to lze udělat efektivně, abychom hlídali zdraví a pohodlí a zároveň odměnili bojovníky MMA medailemi, které si zaslouží.“

Další letní olympijské hry bude v roce 2028 hostit Los Angeles a Murray doufá, že bude první, kdo zařadí MMA do kategorie medailových sportů. „V PFL chceme být hlavní hybnou silou toho, aby MOV rozpoznal potenciál v MMA. A jsme si jistí, že do roku 2028 v Los Angeles pochopí, že si smíšená bojová umění zaslouží být medailovým sportem,“ věří v lepší zítřky.

Murray o této myšlence mluvil již před několika lety a stále se nevzdává snu, že se jeden z nejrychleji rostoucích sportů skutečně podívá na výsluní. „Je to sport, který si určitě zaslouží olympijský prostor, a věříme, že máme formát, abychom MMA na olympiádu doručili,“ říká šéf organizace PFL.

Jednalo by se o vskutku přelomové rozhodnutí, které se zamlouvá i legendárnímu českému bojovníkovi Karlosi Vémolovi. „Jsem přesvědčený, stejně jako jsem byl v dobách, kdy jsme zápasili v hotelích a v O2 arenách, že můj sport jednou bude olympijský. To je ten cíl, neuvěřitelná meta. Představte si, kdybych byl reprezentační trenér České republiky pro tyhle mladé frajery,“ povídal zkraje roku při představení svého filmu Karlos.

Ještě slavnější šéf UFC Dana White tvrdí, že by zařazení MMA do olympijského programu znamenalo pro televizní stanice výrazně větší sledovanost, která dle jeho slov v posledních letech značně pokulhává. „Jedním z velkých problémů, které teď olympijské hry mají, je sledovanost. Chcete diváky? Zařaďte MMA na olympiádu,“ navrhuje.

Pokud by MMA skutečně našlo místo pod pěti kruhy, velkou změnu by jistě poznala pravidla. Nabízí se například otázka četnosti duelů, neboť bojovníkům mnohdy vznikají různá zranění a následně jsou na dny či týdny vyřazeni i z klasického tréninku.