Hlavní obsah

Legenda v ráži. Klec ovládl 46letý chlapík. Ještě nekončím, prohlašuje

Ať žije legenda! Jedním z vrcholů sobotního turnaje Oktagon 59 v Bratislavě byl i návrat veterána domácí bojové scény Petra Knížete, který čtyři dny před svými 47. narozeninami ovládl bitvu se slovenským střelcem Radovanem Úškrtem. Holohlavý chlapík původem z Prahy sice měl po tomto duelu ukončit bohatou kariéru, definitivní sbohem ale zatím neříká. „Pokud se naskytne vhodná příležitost a zajímavý zápas, tak nejsem proti,“ usmívá se šestačtyřicetiletý Kníže, který vyfasoval i bonus ve výši 5 tisíc eur za výkon večera.

Legendární Monster Kníže nekončí, pokračuje dál. Sedmačtyřicetiletý veterán porazil Slováka Úškrta a dlouho se necítil tak dobře.Video: Sport.cz

Článek

Pro Knížete se přitom jednalo o návrat do Oktagonu po více než roce a půl. Naposledy pod žlutočernou organizací bojoval v roce 2022 v titulové bitvě veltrové váhy proti Davidu Kozmovi. Nyní pro změnu svedl tuhou řežbu s obávaným Slovákem Úškrtem. Po krvavém prvním kole, v němž se českému veteránovi utvořila tržná rána na čele, přišla mnohem povedenější prostřední sekvence, v níž zaúřadoval se vší parádou. I přihlížející parťák Karlos Vémola sledoval ukázkové škrcení, které se podobalo tomu jeho z nedávné Odvety století proti Attilovi Véghovi.

Po zápase jste říkal, že to šlo hladce. Panuje tedy obrovská spokojenost?

Myslel jsem to tak, že příprava šla podle mých představ. Samozřejmě to vždycky může být o něco lepší, například kondičně, silově, ale příprava jako celek mi hrozně vyhovovala. Měl jsem klid a čas na zápas, mohl jsem odjet na kemp do Polska. Do zápasu jsem šel o váhu výš, než jsem zvyklý, ale takhle dobře jsem ji nikdy neudělal. Udělal jsem jí už v posteli. Spadl mi kámen ze srdce. Bylo to fajn.

I před duelem bylo vše v pořádku?

Trocha stresu, ale to k tomu patří. Šel jsem tam s tím, že tam klidně půjdu na tři kola a zkusím to odzápasit na body, protože jsem si chtěli dát bacha v postoji, aby něco neprošlo, což se sice nepovedlo, protože tam prolétlo koleno, ale bylo to celkem v pohodě. Mám pocit, že to bylo podle mých představ.

Co teď bude dál?

Teď budou prázdniny, trochu se uklidním. Musím pořešit zrušený zápas Dominika Humburgera, pak si dám na chvíli volno. Následně nastane příprava na Machův (Machmud Muradov) zápas v Oktagonu, ale jsou tam i další věci. Teď si dam aspoň čtrnáct dnů oraz.

Karlos Vémola na Oktagonu poprvé v roli komentátora. Dočkal se překvapivé výzvy od Piráta, ale dává přednost trilogii s Attilou Video: Sport.cz

A vy? Plánujete navzdory různým spekulacím o konci kariéry dál zápasit?

Teď žádný zápas neplánuju. Sice nemám v úmyslu končit, stejně tak ale nemá smysl hned jít zápasit, protože chci mít čas na přípravu. Pokud se naskytne vhodná příležitost a zajímavý zápas, tak nejsem proti.

To bude kdy?

To opravdu nevím, zatím nemám žádné představy. Dal bych tomu čas, až zregeneruji a pověnuji se osobním záležitostem. Až bude volno, tak se třeba něco naskytne.

Chuť dál zápasit ale máte?

Říkal jsem, že nejsem ten typ trenéra, který sedí v rohu a jen to diriguje, ale chci s kluky trénovat a ukazovat jim techniky. Máme sice trenéry, kteří jsou super, ale s profíky rád dělám přípravu a specifické věci. Když to člověk dělá třeba s Machmudem, tak to musí být v kondici, jinak není dobrým tréninkovým parťákem.

Co jste říkal na to, že to měl být váš poslední zápas?

Nechtěl jsem se o tom bavit, protože nerad plánuji. Věřím, že nás vede něco vyššího a hlubšího v nás, a pokud se budu cítit dobře, jakože se teď cítím perfektně, tak nemám důvod, proč bych dál nezápasil. I veteráni v judu zápasí ještě v pokročilém věku. Já se na svůj věk rozhodně necítím, spíš o deset let mladší.

Cítíte zadostiučinění tím, že jste to zvládl?

Mám radost, že se to povedlo, ale byl bych spokojený, i kdyby to nevyšlo. Přípravu jsem cítil opravdu tak dobře, že jsem byl spokojený sám se sebou. Všechno mi vycházelo, prošel jsem si sparingy a těžkou kondicí. Člověk se v tu chvíli těší na každou vteřinu, kdy to má skončit. Cítil jsem se opravdu perfektně a říkal jsem si, že se stále mohu dostat na vrchol připravenosti.

KO za 14 vteřin. Milan Ďatelinka při svém comebacku do organizace Oktagon bleskurychle vyřídil Ondřeje RaškuVideo: Sport.cz

A pokud byste prohrál?

Každý může dostat knokaut, je to sport. Vrcholoví sportovci mají dny, kdy předvedou top výkon, a jindy se to nepovede. Vnímal bych to spíš podle toho, pokud by se mi nepovedla příprava a zápas bych projel, tak bych řekl, že už to dál nejde. Usoudil bych, že je na čase se věnovat něčemu jinému. Teď to celé šlo jednoduše, takže třeba do budoucna něco přijde. Neříkám, že to tak bude stoprocentně, ale když se budu cítit dobře, budu mít čas na přípravu a naskytne se vhodná příležitost, tak se tomu nebráním.

24. července vám bude 47 let. Chystáte nějakou oslavu?

Takové věci vůbec neslavím, v rámci rodiny samozřejmě ano, ale nemám rád velké oslavy. Líbí se mi, když se v blízkém okruhu lidí máme rádi celý rok a můžeme si dávat překvapení, a ne jen v momentě, kdy má člověk zrovna svátek či narozeniny. Tohle mě nebaví. Když si lidi vzpomenou nebo rodina se chce sejít a popovídat, tak proč ne. Jinak na žádné velké párty nehraju.