Hlavní obsah

Krvavý gejzír v kleci. Tvrďák Brichta narazil, soupeř se mu vyřádil na obličeji

Zápas večera. Krvavá bouře v kleci. Velice nečekaný nezdar si v domácím prostředí připsal opěvovaný český bijec Leo Brichta, který v hlavním souboji galavečera organizací RFA a IAF nestačil na brazilského nájezdníka Jaira Pacheca. Nelítostná titulová bitka v kategorii do 70 kg trvala kompletních pětadvacet minut, napětím trnuli i diváci. Tvrdou šichtu ale nakonec ovládl Jihoameričan, který přesto kvůli nesplnění váhového limitu šampionský pás nezískal. „Žádné velké překvapení to nebylo,“ míní organizátoři turnaje v Praze.

Hořká prohra Lea Brichty. Skončil zalitý krvíVideo: Sport.cz

Článek
Fotogalerie

Ač byl Brichta před zlatým hřebem očekávané akce v roli velkého favorita a cítil nemalou chuť napravit nezdar z letošní titulové bitvy v polské organizaci KSW, kde nestačil na Moldavana Valeria Mirceu, přesto po další vyčerpávající řežbě musel znovu sklonit hlavu. Soupeř přitom na nabídku vzájemného souboje kývl necelé tři týdny před jeho konáním.

Šestadvacetiletý Pacheco, jenž má zkušenosti i z prestižní zámořské organizace Bellator, kde dvakrát prohrál, absolutně vyvrátil předzápasové prognózy. Ukázal své nejsilnější stránky a favorizovanému Brichtovi se dlouhou dobu nedařilo najít ideální recept. Málem přitom odklepal konec zápasu už ve druhém kole, tehdy ale utekl hrobníkovi z lopaty. Dobře chycené škrcení nakonec silou vůle dokázal ubránit.

Nejprve bílý ručník a nejhorší pocit v životě, pak KO. Nová cesta, všechno vypínat, má jasno Václav SivákVideo: Sport.cz

Brichtovi se ovšem nadále nedařilo. Daleko od předčasného nezdaru nebyl ani ve čtvrtém kole, kdy u pletiva vyfasoval takové rány, že mu vytryskl krvavý gejzír z čela. Následky úderů vznikla obrovská tržná rána, jejíž rozsah musel kontrolovat i přítomný lékař. Mohlo se však pokračovat, byť oba bojovníci doslova klouzali po krvi, a především Čech měl problém s optimálním viděním. V nejtěžších momentech jej za zády hřál alespoň bouřlivý kotel fanoušků.

Odhodlání, touha ani nebojácnost nestačila. Jeden z nejtalentovanějších tuzemských bijců strádal v každém aspektu boje. O tom koneckonců svědčila Brichtova zdemolovaná tvář bezprostředně po duelu, která rozhodně neměla důvod k radosti. Všichni tři bodoví sudí totiž přisoudili triumf Brazilcovi. Titulový pás ovšem nezískal, neboť se během vážení nevešel do váhového limitu a převážil o 1,5 kg. „Vyhrál bych i tak,“ míní Pacheco. Duel tedy zůstal bez šampiona.

„Velkým překvapením bych to nenazval, protože oba mají velkou úroveň. Pacheco je veterán Bellatoru, Leo čtyřka v KSW. Od začátku jsme věděli, že to bude vyrovnané. Byl to zápas světové třídy, společně s Patrikem Záděrou nejlepší na turnaji,“ povídá pro Sport.cz Boris Marhanský, spoluzakladatel RFA. „Je škoda, že to Leovi nevyšlo, ale pořád je potřeba říct, že je to jen sport. Věřím, že se dá co nejdříve do pořádku a znovu ho uvidíme v kleci.“

Václav Sivák starší svůj první zápas prohrál. Co bude dál? Nevím, budu o tom přemýšletVideo: Sport.cz

Zklamaný Brichta tak neuspěl ve druhém titulovém zápase v řadě a nabízí se otázka, co s ním v budoucnu bude. Před několik týdny vyzval k odvetě výše zmíněného Mirceu. Není ale jasné, zda se to hodí i organizátorům polské KSW, kteří rázem musejí brát v potaz další nečekanou porážku. A to navíc pořádně krvavou i bolestivou.

Kdo ale pořádně překvapil, to byl dosud nepříliš známý Pacheco, pro nějž se jednalo o vůbec první duel na česko-slovenské scéně. Už teď je jasné, že si svým výkonem získal nejen organizátory, ale i fanoušky. „Dokážu si představit, že by teď mohl vyzvat Arbiho Mezhidova o titul RFA,“ nabízí jednu z variant Marhanský.