Hlavní obsah

Krutá česká noc. Čest zachránila kontroverzní bojovnice

Pouze jediný z osmi českých bojovníků se radoval z triumfu na galavečeru polské organizace KSW, která pořádala turnaj s pořadovým číslem 99 v Gliwicích. Čest českým barvám nakonec zachránila talentovaná Hana Gelnarová, jež přitom svedla teprve první profesionální duel. V hlavní bitvě galavečera naopak padl nejlepší domácí těžkotonážník Michal Martínek, kterému se po prohře se slovenský obrem Štefanem Vojčákem pořádně zkomplikovala cesta k titulu.

Foto: KSW

Radost Hany Gelnarové po první profesionální výhře

Článek
Fotogalerie

Česko-slovenská bitva mezi Vojčákem a Martínkem přitom měla určit další postup v žebříčku těžké váhy polské organizace. Blíže k titulovému střetu nakonec nakročil obrovitý gigant původem z Bratislavy, který dlouhou dobu vyrovnanou partii završil ve velkém stylu. Stěžejní byla druhá pětiminutovka, v níž svými pověstnými ranami dostal českého rivala do úzkých a vydláždil si cestu za triumfem. Dílo zkázy přišlo po tvrdém dobíjení na zemi.

„Michal mě ničím nepřekvapil, ale musím pochválit, že byl velmi dobře připravený na takedowny,“ zmínil Slovák dobrou soupeřovu taktiku, která spočívala především v pečlivé obraně a krátkých kombinacích. Potlučený a zklamaný Martínek, jenž v KSW padl potřetí, výmluvy nehledal. „Bylo znát, že má tvrdé údery a byl připravený na můj specifický striking. Byl to těžký zápas, který mě prověřil a ukázal, že je na čem pracovat,“ zoufá si elitní český bijec.

Vousáč z Prahy v prvním kole sváděl vyrovnanou bitvu a rovněž několikrát slušně zahrozil z postoje. Postupem času si ale rival začínal nacházet prostor pro tvrdé výpady, které byly pro něj fatální. „Soustředil jsem se, aby mě nehodil a abych zároveň trefoval tvrdé údery. Dobře to načetl, nenechal mě vstát a dal mi sérii tvrdých úderů. Jeden mě nahulil trochu víc,“ uznává český bojovník, který před duelem okupoval páté místo těžké váhy. Vojčák by z předzápasového druhého umístění mohl dosáhnout na bitvu o titul.

Jako jediná z osmi českých zástupců uspěla třiadvacetiletá Hana Gelnarová, která po řadě bizarních duelů zvládla premiéru mezi profesionálkami. Souboj proti Polce Dominice Steczkowské, v němž Češka byla v roli jasné outsiderky, zároveň představoval první ostrou prověrku. Ženský střet nakonec přinesl jak bitvu na zemi, tak v postoji, přičemž se zdálo, že více ze zápasu má druhá jmenovaná, která odbojovala i s tržnou ránou u obočí. A byť to vypadalo, že právě Polka kráčí za vítězstvím, opak byl pravda.

Gelnarová totiž k překvapení polského publika přesvědčila hned dva bodové rozhodčí a připsala si vydřené vítězství, které ji dojalo. „Dala jsem do toho úplně všechno, trénovala jsem, jak nejvíc jsem mohla. Jak jsem říkala, cítím, že mám srdce bojovníka, a doufám, že jsem teď překvapila všechny hejtry na sociálních sítích, co tvrdili, že nevydržím ani jedno kolo,“ plakala Gelnarova po zápase, který si paradoxně nechala ujít česká stanice Nova Sport, jež turnaj živě vysílala. Zareagovala totiž na nedávnou kauzu kolem videa na sociálních sítích, na němž Češka hajlovala, a tak přišla o jediný domácí triumf.

Další k nelibosti fanoušků totiž už nepřišel. V hlavním předzápase neuspěl ani favorizovaný Matúš Juráček, který těsně na body nestačil na Kacpera Koziorzebskiho. Prohrál také elitní český boxer Vasil Ducár, jemuž nevyšel ani další duel pod taktovkou KSW, a také Vojtěch Garba. Shodně na škrcení podlehli talentovaní Viktor Červinský a Josef Štummer. Bleskově se před soupeřem musel sklonit i Matěj Val.

Polský MMA gigant se v České republice počtvrté představí příští rok 21. února, kdy se znovu podívá do liberecké Home Credit Areny, kam už ohlásil rovnou tři jména. V nové váze se divákům ukáže Leo Brichta, který si vyzkouší pérovou divizi, úřadovat budou i vojáci Dominik Humburger či Josef Štummer.

Související témata: