Hlavní obsah

Poražený Procházka hledá novou výzvu. Zůstane v polotěžké váze, přemítá parťák

Byť od odvetného duelu českého bijce Jiřího Procházky s vládcem polotěžké divize slavné UFC Alexem Pereirou uplynul přesně týden, přesto se nadále hojně spekuluje nad tím, jaké další kroky budou čekat právě poraženého rodáka z Hostěradic, který má v těchto chvílích spoustu času na přemýšlení. Po drtivém pádu na turnaji UFC 303 se mu nabízí hned několik variant, přičemž jedna přebíjí tu druhou. „Určitě by teď měl dát tělu a hlavě odpočinek, přece jen inkasoval opravdu tvrdé údery,“ radí pro Sport.cz Matěj Peňáz, Procházkův kamarád a tréninkový parťák.

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

Jiří Procházka (vpravo) v souboji s Alexem Pereirou na UFC 303

Článek

Uprostřed týdne si Procházka splnil povinnosti s českými médii a bylo znát, jak jej porážka proti jihoamerickému šampionovi štve. Vinu drtivého konce neházel na nikoho jiného než na sebe. Sám moc dobře ví, že za neúspěchem stojí právě jeho nevydařený výkon v kleci, který může za další neúspěšné usilování o šampionský opasek zámořské bojové ligy.

„Myslím, že to prostě nebyl Jiřího den,“ povzdechl si sedmadvacetiletý bojovník Peňáz a pokračoval v rozebírání duelu. „Pereira zápas začal aktivněji a více tvořil, což se mu dařilo s jabem (úder z přední ruky) a jeho už pověstným calf kickem. Přišlo mi, že Jiří byl trošku opatrnější než v prvním zápase a nedokázal se dostat do stoprocentní „flow“. Vše nakonec rozhodl hák na konci prvního kola, kdy bylo vidět, že je Jiří otřesen, a kvůli tomu pak nedokázal správně zareagovat na kop na hlavu,“ vrací se v čase Procházkův tréninkový parťák, který si rovněž kvůli duelu rozhodl přivstat.

Pro Procházku se jednalo o druhou porážku z posledních tří duelů, což ho oddálilo od případné další titulové šance. Populární Čech si patrně sám moc dobře uvědomuje, že jej od další takové příležitosti dělí klidně dva tři vyhrané zápasy. „Teď je potřeba porazit kohokoli, koho přede mě postaví,“ prozradil Procházka s tím, že cílí na tři jména – Jamahal Hill, Magomed Ankalajev a Jan Blachowicz.

Nabízí se také varianta přechodu do střední váhy, což by pro jednatřicetiletého bývalého šampiona znamenalo novou výzvu a patřičný motor do možná zabržděné formy. „Já si naopak myslím, že Jiří bude pokračovat v polotěžké váze, protože stále je mezi nejlepšími pěti bojovníky divize a po 1–2 výhrách může znovu bojovat o pás. Jména, která se podle mě v tuto chvíli nabízí, jsou Blachowicz, Ankalajev nebo Hill,“ přikyvuje Peňáz.

Zámořská liga bude hledat i dalšího soka pro Pereiru do třetí titulové obhajoby. „Po pravdě si teď myslím, že UFC vybere právě Ankalajeva, Jiřího bych naopak rád viděl proti Hillovi. Oba v minulosti porazili Teixeiru, stejně tak se oba museli vzdát titulového pásu kvůli zranění,“ připomíná vytáhlý ranař, který Procházkovi pomáhal s přípravou například před úvodním střetem s Brazilcem Pereirou.

Procházka podle svých slov nikam spěchat nehodlá, v nejbližších týdnech odcestuje do zahraničí, přičemž si pohrával s myšlenkou, zda tuto výpravu uskuteční sám, nebo s někým dalším. Tak či tak chystá odpočinek, který je vzhledem k zápasovému vytížení nesmírně důležitý. „Teď si dáváme klid od všech věcí, ať to necháme vykrystalizovat. Potřebuji to trochu zvolnit, abych mohl s čerstvým pohledem na věc a s trochou odstupu pohlédnout na přístup a zápasení,“ povídal jednatřicetiletý skromný chlapík.

Po příletu z nepovedeného výletu ze zámoří ovšem fanoušky zaskočily záběry, na nichž jen pár desítek hodin poté, co utrpěl drtivou porážku, po které se těžko dostával zpět na nohy, trénoval v lese u Brna, kde bydlí. Bušil rukama do makiwary. „Cítil jsem inspiraci a to, že musím jít a nemůžu jen sedět. Když se člověk vzbudí a jediné, co mu probíhá hlavou, je tohle, tak je potřeba to ze sebe dostat. Teď je potřeba dát tělu odpočinek. Poupravím formu, ať se tělo dohojí,“ vysvětloval svůj počin.

„Tělu by určitě měl dát odpočinek, především hlavě. Přece jen inkasoval tvrdé údery, ale jak Jiřího znám, dlouhou dobu v odpočinkovém režimu nezůstane,“ přemítá Peňáz, který se rychlému návratu do tréninku rovněž podivoval. „Je potřeba říct, že tam stále jsou otřesy,“ krčí rameny.