Hlavní obsah

Král se rozhodl. Šampion Pereira se chce stát dvojnásobným šampionem UFC

Rozhodnutí hodné šampiona. S troufalým stanoviskem totiž přispěchal král slavné bojové organizace UFC v polotěžké váze Brazilec Alex Pereira, dvojnásobný přemožitel Jiřího Procházky, který po blížícím se říjnovém galavečeru UFC 307 cílí na přechod do střední divize, kde v minulosti zápasil a rovněž vybojoval titul. Nyní by tak mohl kralovat hned dvěma váhovým kategoriím.

Foto: Profimedia.cz

Alex Pereira (vlevo) během odvetného souboje proti Jiřímu Procházkovi

Článek

Pereiru sice už 6. října čeká třetí obhajoba titulu, přičemž v Salt Lake City vyzve místního Khalila Rountreeho, ale už teď v hlavě spřádá plány na nadcházející období. „Soustředím se na svůj další zápas a budu připraven, ale nikdy nevíte, co se může stát. Takže nehledě na výsledek chci jít ještě jednou dolů do střední váhy a jít si tam pro pás,“ stojí na Brazilcových sociálních sítích, kde si nezapomněl rýpnout do současného vládce divize, Jihoafričana Dricuse Du Plessise.

„Hej, Dricusi, ukaž svou vůli se mnou bojovat, abys mohl dokázat, že jsi lepší než já. S tvým veřejným prohlášením to bude snadné realizovat,“ pobavil se rodák z Brazílie na konto možného budoucího rivala, jehož by vzájemný střet rovněž lákal. Veřejně se o něm bavil například po nedávném vítězství nad Nigerijcem Israelem Adesanyou.

„Jestli ten zápas chce, tak je to skvělá zpráva, ale určitě pak uslyšíme výmluvy. Viděl jsem, jak ho (Pereiru) Adesanya vypnul v prvním kole. A pokud tě takhle Izzy vypne, tak v oktagonu nechceš být se mnou, obzvlášť pokud budeš mít výmluvy, jako například, že jsi shazoval moc kilogramů. Bude to tak, vím to,“ mluvil se vší vážností Du Plessis, který na další porážku čeká od roku 2018. V UFC navíc stále drží neporazitelnost.

V současné době to ale vypadá, že dalším titulovým vyzyvatelem pro Du Plessise bude Američan Sean Strickland, který má tuto možnost přislíbenou od vedení UFC. Dalším v řadě by následně mohl být již zmíněný Pereira. Sedmatřicetiletý rodák ze Sao Paula divizi do 84 kilogramů kraloval před dvěma lety.

Pro dominantního muže polotíhy by se každopádně jednalo o další velkou výzvu. Před časem navíc mluvil o tom, že by se chtěl přesunout do těžké váhy, kde by se v tuto chvíli nabízel střet s prozatímním králem divize, Angličanem Tomem Aspinallem. Na případného vítěze by následně čekal právoplatný vládce, legendární Jon Jones. Tento krok by se zamlouval i Gloveru Teixeirovi, Pereirově trenérovi.

„Budu rád, když se posune výš. V polotěžké váze se sice cítí pohodlně, protože nemusí tolik shazovat, ale myslím si, že má potenciál porazit kohokoli v těžké váze. Je to zvíře. Jeho síla je jako u těžké váhy, má údery jako těžká váha. Neměl by to být žádný problém,“ přemítá bývalý šampion Teixeira v rozhovoru pro RG.org.

Klíčové však bude zvládnout říjnovou zkoušku, jejíž složení překvapilo mnohé odborníky napříč UFC. Proti Pereirovi byl nasazen až osmý nejlepší muž polotěžké váhy. „Rountree je velmi tvrdý kluk. Neliší se to moc od ostatních zápasů, protože se může stát cokoliv. Je to skoro stejné, jako kdybychom zápasili proti Jamahalu Hillovi nebo Jiřímu Procházkovi,“ povídá ostřílený veterán a v současné době trenér během tréninkového kempu před UFC 307.

Pokud Pereira zvládne i další obhajobu titulu, zajisté by se nabízel další kariérní posun. A to i vzhledem k vyššímu věku (37 let), kvůli němuž mu ve vrcholné kariéře moc času nezbývá. I proto je vizitka dvojnásobného či dokonce trojnásobného šampiona víc než lákavá.