Hlavní obsah

Konkurence zpochybňuje rekord Oktagonu. Fraška, míní šéf evropského giganta

Přes 59 tisíc fanoušků si dle Oktagonu mělo najít cestu na turnaj s pořadovým číslem 62, k němuž došlo velkolepě na fotbalovém stadionu bundesligového Eintrachtu Franfkurt. Česko-slovenský gigant tímto číslem překonal světový rekord, který přes sedm let držela konkurenční organizace, polská KSW. A zatímco o milníku informuje většina světových serverů, jsou tu i značné pochybnosti z jiných stran. „Kdyby lhali, nebylo by to pro mě nic nového,“ tvrdí Martin Lewandowski, šéf organizace KSW.

Je i po turnaji ve Frankfurtu šance na trilogii Vémola vs. Kincl? O titul stále jít můžou, říká promotérVideo: Sport.cz

Článek

Oktagon o překonání rekordu informoval už několik desítek hodin před turnajem. V den jeho životní akce se už jen čekalo na konkrétní číslo, na něž se sice nepřišlo, avšak grafika na obrazovce na stadionu hovořila jasně – na stadionu je víc než 59 tisíc fanoušků. Rekord prolomen. Česko-slovenská organizace dobyla svět.

S vizitkou nejnavštěvovanější MMA akce v historii se pochopitelně pojí i velká pozornost. Oktagon se rázem dostal do popředí prestižních zahraničních serverů jako TheSun, TalkSport či DailyMail. Práva na galavečer dokonce získala i přední německá televize RTL, která patrně bude s Oktagonem spolupracovat i do budoucna. Zkrátka samé pozitivní zprávy.

Foto: Oktagon MMA

Organizace Oktagon MMA přivedla na stadion Eintrachtu Frankfurt přes 59 tisíc fanoušků.

Těm však nevěří konkurence. „Otázkou je, jestli jen bylo 59 tisíc lidí přítomno, nebo jestli se skutečně 59 tisíc lístků prodalo,“ zamýšlí se v rozhovoru pro In The Cage Martin Lewandowski, šéf konkurenční KSW, jejíž rekord z roku 2017 byl právě během sobotní noci překonán. Podle spoluzakladatele evropského giganta zatím neexistují důkazy.

„Lidi z Oktagonu znám dost dobře. Kdyby lhali, nebylo by to pro mě nic nového. Pokud ale za mnou přijdou, ukážou mi finanční zprávu, tak osobně říkám, že Novotnému a dalším lidem pogratuluju. Zatím je to PR fraška, kterou může říkat kdokoliv. Je to o určité obchodní etice, kterou prostě někdo nedodržuje,“ kroutí hlavou Lewandowski.

KSW přitom již tento víkend měla počtvrté zavítat právě na české území, kde se mělo představit i osm domácích bojovníků v čele s těžkotonážníkem Michalem Martínkem. V minulém týdnu ovšem byl plánovaný turnaj z Ostravy na poslední chvíli přesunut do polských Gliwic, kde je mnohem menší hala. Důvodem podle organizace mají být nedávné povodně v Česku. Dle mnohých se naopak nedařil prodej vstupenek.

„Občas je dobré přiznat, že jako promotérovi se ti něco nepovedlo. Nikdo neděláme jen skvělé věci a rozhodnutí. Nikomu z nás se věci nedaří a tohle je hrozně těžký byznys,“ prohlásil Novotný v pořadu MMA Letem Světem. „Za mě je vždycky lepší říct co největší část pravdy. Ta největší část je ta, že ta karta nikoho nezajímá. Neprodali lístky. Bylo lepší zmenšit halu a udělat to v Ostravě než se stěhovat pryč. Je ale potřeba být upřímný k fanouškovi, jinak je to poškozování brandu,“ myslí si šéf Oktagonu, že stěžejním důvodem stěhování do Polska byl neuspokojivý prodej lístků.

A byť KSW alespoň pro příští turnaj mizí z Česka, budoucích akcí by se to týkat nemělo. „Pokračovat budeme a uvidíme, jestli další galavečer oznámíme už teď na turnaji v Gliwicích. Pro nás to znamenalo tvrdou lekci, z níž se musíme poučit,“ říká Lewandowski a zároveň poukázal na špatné promování turnaje.

Rekord Oktagonu tak či tak zůstává v platnosti. Velkolepá akce navíc znamenala nejdražší turnaj, který údajně vyšel až na 177 milionů korun. „Takový večírek za 7 milionů eur, tak snad se to líbilo. Noc k zapamatování,“ nechal se slyšet Novotný. „Každý si myslí, že s Palem (Nerudou) po turnaji odskočíme a postavíme si barák, ale reálně to byla sázka na něco, co nemuselo vůbec vyjít. Je to večer, kde protočíte necelých 200 milionů korun, a někde je musíte vybrat,“ ví dobře.

Související témata: