Hlavní obsah

Kincl v německém peklu padl. V Oktagonu přišel o titul šampiona

Napočtvrté už to nevyšlo. Šampion domácí organizace Oktagon MMA ve střední váze Patrik Kincl nezvládl titulovou bitvu před 59tisícovou návštěvou na fotbalovém stadionu bundesligového Eintrachtu Frankfurt. Sklonit se musel před německým vyzyvatelem Kerimem Engizekem, jenž zvítězil jednoznačně na body. Střední divize se po více než dvou letech dočkala nového šampiona.

Patrik Kincl ve Frankfurtu padl a přišel o titul šampiona. S Engizekem prohrál na body. Video: Sport.cz

Článek

Frankurt (od našeho zpravodaje) - Od úvodu se zdálo, že na zkušeného českého bijce dolehla tíha okamžiku. Před bouřlivým obecenstvem, které jej při nástupu hlasitě vypískalo, se dlouhou dobu hledal a hodně rychle zjistil, že čtvrtá obhajoba titulu nebude procházka růžovou zahradou. Němec Engizek byl dlouhou dobu aktivnější i pracovitější. Proto bezpečně ovládl úvodní dvě kola, v nichž soupeři takřka nedal čuchnout.

V podání českého šampiona se stále nic neměnilo ani v okamžiku, kdy mu začalo téct do bot. Útoky byly příliš pomalé a zbrklé. Engizek skvěle zvládnutou taktikou odvracel i pokusy o takedowny, a díky větší četnosti úderů a přesnosti ran bylo po třech pětiminutovkách jasno, že Kincl musí souboj ukončit před limitem, jinak prohraje.

Až ve čtvrtém kole české naděje ožily. Kinclovi se sice povedlo rivala hodit na zem, kde ho dlouhou dobu mačkal a hledal možnou pozici k úspěšné submisi. Neúspěšně. V závěru proto musel ze sebe vydat vše, což se bleskově zbortilo. Ve finiši měl více sil Engizek, který českého bijce dokonce dokázal skolit k zemi, byť ne ukončit. Německému kotli to ale vadit nemuselo, o vítězi bylo jasno.

K radosti publika se z triumfu radoval právě populární Engizek, který přesvědčil všechny tři bodové rozhodčí (49-46, 48-47 a 49-46) a stal se novým šampionem střední váhy. „Snad jsem všem, kteří mi nevěřili, zavřel pusu,“ řekl vítěz po zápase. Kinclovi naopak zbyly oči pro pláč, po dvou letech a třech úspěšných obhajobách o titul přišel. Nutno dodat, že se zdaleka nedostal do zápasu a podal spíše rozpačitý výkon.

Skvostné KO naopak divákům dokázal doručit irský bouřlivák Will Fleury, který po minutě a půl sestřelil k zemi jediného Slováka na turnaji Pavola Langera. Tvrdá zadní poslala holohlavého obrovitého muže obličejem přímo na podlahu, následně musel být ošetřován lékaři. Vstát dokázal až o několik desítek vteřin později.

Největší turnaj organizace Oktagon. Fanoušci MMA zaplnili fotbalový stadion ve Frankfurtu. Video: Sport.cz

A jelikož byl rozradostněný Fleury před zápasem trojkou divize, rovnou si řekl o případný souboj se šampionem polotěžké váhy Karlosem Vémolou. Ten sice soupeřova slova slyšel, neboť duel komentoval zpoza klece, do bojiště se ovšem neuráčil. Situaci doprovodil úsměvem. Terminátorovi se ovšem přihlásil možný rival do klece pro listopadový turnaj v Bratislavě, kde se měl původně popasovat se Samuelem Krištofičem. Patrně sešlo i z možné trilogie mezi Kinclem a Vémolou.

O velké překvapení se v ženské titulové postarala Američanka Mallory Martinová, jež zdolala dlouholetou královnu slámové divize Katharinu Dalisdaovou jednomyslně na body a oplatila jí tak porážku z roku 2022. Stejně tak si v epické bitvě dvou populárních Němců počínal Christian Eckerlin, jenž se stal „králem Německa“ a získal speciální pás v souboji proti Christianu Jungwirthovi.

Organizace na galavečeru navíc potvrdila divácký rekord, na stadion přivedla více než 59 tisíc fanoušků, čímž překonala sedm let starý počin polské KSW. Nového člena zaznamenala i Síň slávy, do níž byl jmenován legendární Němec Stephan Puetz, který se zařadil k dvojici Petr Macháček - Ilja Škondrič.

Související témata: