Hlavní obsah

K.O. od UFC šampiona! Legenda padla, Pereirovi se přihlásil nový vyzyvatel

Jedna z neočekávanějších bojových akcí letošního roku je fuč. Na číslovaném turnaji slavné organizace UFC s pořadovým číslem 308 ve Spojených arabských emirátech uhájil pás šampiona pérové váhy Ilia Topuria, který v hlavním trháku doslova sestřelil amerického vyzyvatele Maxe Hollowaye. Dařilo se i rodilým ruským bojovníkům. Neporazitelnost uhájili Khamzat Chimaev či Sharabutdin Magomedov. Patrně poslední krok na cestě k titulové šanci učinil Magomed Ankalaev, jenž po triumfu vyzval ke vzájemnému střetu šampiona polotíhy Alexe Pereiru.

Foto: Altaf Qadri, ČTK/AP

Ilia Topuria (vpravo) dokázal legendárního Maxe Hollowaye ukončit ve třetím kole.

Článek
Fotogalerie

Přestřelky, boj na krátkou vzdálenost či tuhý souboj v přesnosti. Nejen to bylo k vidění v bitvě o titul pérové váhy, do níž v roli šampiona vstupoval reprezentant Gruzie a Španělska Ilia Topuria. Oblíbený Američan Max Holloway byl dlouhou dobu minimálně vyrovnaným sokem, který nacházel celou řadu světlých momentů. A výhradně se jelo tak, jak si před duelem přál – v postoji.

Paradoxně se mu to ale vymstilo. Španělský střelec ve třetím kole rozkmital horní končetiny a ze soupeře si udělal boxovací pytel. A byť to vypadalo, že „nahulený“ Holloway přežil nejtěžší chvíle, rival se k němu přiřítil jako rozzuřený býk a tvrdě jej sestřelil k podlaze. Takhle pálí šampion, jemuž v hledišti tleskal například i populární fotbalista Sergio Ramos. Zámořská legenda naopak drtivě padla, vůbec poprvé v kariéře KO!

„Porazit legendu, jako je Max, je něco, čemu jsem nemohl uvěřit. Sledoval jsem ho celou svou kariéru, inspiruje mě. Doufám, že budu alespoň z části pro lidi příkladem, jako je on,“ smekl šampion k poraženému. Rovněž pořádně potlučený Topuria (16-0) přiznal, že je otevřený odvetě s Australanem Alexandrem Volkanovskim, který za ním dokonce přišel do klece. Ve hře by ovšem mohl být i Američan Diego Lopes, trojka divize.

Neskutečnou práci předvedl nadále neporažený Čečenec Khamzat Chimaev, jenž proti žebříčkové trojce a bývalému šampionovi střední váhy Australanu Robertu Whittakerovi ukázal světu školu hrou. Protivníkovi prakticky nedovolil jediný pořádný úder (podle oficiálních statistik celkově 2), a okamžitě ho navalil k zemi, kde tak dlouho hledal adekvátní pozici pro škrcení, až se povedlo. Konec v čase 3:34 prvního kola na rear-naked choke. Dokonce panují obavy, zda Whittaker nemá zlomenou čelist.

Třicetiletý Chimaev, jenž bojoval po více než roce, tak uspěl i ve 14. profesionálním duelu a je jisté, že výrazně poskočí žebříčkem a bude dotírat na pozici vyzyvatele divize. „Dano (White), co je s UFC? Dejte mi ten pás, všichni šampioni přede mnou utíkají!“ vykřikl drze vousáč směrem k šéfovi zámořské ligy ve snaze vydupat si šampionský opasek za každou cenu.

Důležitá, a především vyrovnaná bitva proběhla v polotěžké váze, kde se patrně rozhodlo o příštím titulovém vyzyvateli. Výhodnější pozici už před zápasem měl první muž žebříčku Rus Magomed Ankalaev, v jehož podání to proti Rakušanovi Aleksandaru Rakičovi, pětce váhy, sice byl trpělivý výkon, nicméně o žádné úchvatné podívané nemohla být ani řeč. Jeho soupeř dokonce bodově ovládl první kolo, a tak bylo jasné, že šest let neporažený Rus bude muset zabrat.

Dagestánec přesto postupem času nacházel skulinky v soupeřově obraně, a byť duel nabídl minimum nebezpečí a na signifikantní údery vyhrál právě Rakič, byl to právě Ankalaev, jehož aktivita a čistěji trefené údery rozhodly. Na jeho triumfu poměrem 29-28 se shodli všichni tři bodoví sudí. „Aleksandar byl velmi nepříjemný soupeř, nenechal mě pracovat tak, jak jsem chtěl,“ připustil vítěz duelu a rovnou si řekl o střet s králem divize Alexem Pereirou.

„Myslím, že jsem udělal vše pro to, abych si zasloužil další titulovou šanci. Rád bych Alexovi vzkázal, ať přede mnou přestane utíkat. Měli bychom se konečně utkat. To je to, co chce každý vidět,“ říká. Otázkou zůstává, zda výkon bude stačit i vedení UFC, které v minulosti ukázalo, že k Rusovi nemá zrovna vřelý vztah. „Za mě by to mělo stačit, kdo jiný by tu šanci měl získat? Magomed v zápase dělal, co musel a co fungovalo. Byl dobře připravený, což platilo i o Rakičovi,“ komentuje pro Sport.cz Martin Karaivanov, trenér a manažer českého bijce Jiřího Procházky.

Skvostné KO si připsal „jednooký“ Rus Sharabutdin Magomedov, jenž hlavní kartu turnaje otevřel ve velkém stylu. Rychlostí blesku se dostal přes úvodní problémy, načež nekompromisně rozhodl v závěru druhého kola, kdy arménského soupeře Armena Petrosyana přitloukl k podlaze loktem z otočky. Magomedov nepadl ani ve čtvrtém duelu v UFC a vylepšil si bilanci na 15-0. „Když jsem začínal s thajským boxem, tak tohle bylo to první, co jsem se naučil. Nechal jsem si to patentovat a dneska to krásně přistálo!“ žasl.