Hlavní obsah

Jatka, přirovnávají organizátoři Brichtovu zkázu a zmiňují Sivákův konflikt v šatně

Bojové stáje IAF a RFA si po společném víkendovém galavečeru v Praze mohou mnout ruce. Do puntíku naplnily očekávání diváků, kterým dle jejich slov naservírovali nejpovedenější akci v jejich historii. „Zaznamenali jsme rekordní prodej PPV (placené přenosy), dosah byl obrovský,“ má radost Boris Marhanský, spoluzakladatel RFA. Kořením turnaje bylo jedenáct bitev, z nichž patrně nejvíc zaujala krvavá řežba v čele s opěvovaným Leem Brichtou. Neporazitelnost pro změnu uhájil hvězdný talent Václav Sivák, který toho na turnaji zvládl mnohem víc. Koučoval například i svého o dvacet let staršího otce.

Nejprve bílý ručník a nejhorší pocit v životě, pak KO. Nová cesta, všechno vypínat, má jasno Václav SivákVideo: Sport.cz

Článek

Galavečer v pražském O2 universum nabídl i řadu překvapení. Diváci trnuli hrůzou například při zlatém hřebu, z nějž si velké bolístky odnesl zmíněný Brichta, který selhal i ve druhé titulové bitvě v řadě a nestačil na soupeře z Brazílie. Před svým soupeřem se musel sklonit i krajan Patrik Záděra. Zadařilo se ovšem vytáhlému Matěji Kozubovskému či nadále neporaženému Václavu Sivákovi, jenž údajně měl i nečekaný konflikt před zápasem v šatně. „Byly to jen slovní výměny názorů, vyhrocené to ale bylo,“ povídá Marhanský.

Naplnil turnaj očekávání?

Rozhodně. Zaznamenali jsme rekordní prodej PPV (placený přenos), dosah byl obrovský. Narostly nám i sociální sítě, kde máme nové lidi, díky nímž jsme zaznamenali velká čísla. Máme z toho radost, protože galavečer byl skvělý – ať už návštěvností, atmosférou a v neposlední řadě i zápasy.

Byla to vaše nejpovedenější akce?

Teď už s klidným svědomím mohu říct, že ano. Lidi nám ji extrémně chválili, dokonce Majk Spirit, který tam vystupoval v rámci show time, říkal, že zápas Lea Brichty byl ten nejlepší, jaký kdy viděl. Myslím, že jsme tentokráte oslovili daleko širší veřejnost. Skvělý zážitek si odneslo daleko více lidí.

Hořká prohra Lea Brichty. Skončil zalitý krvíVideo: Sport.cz

Co vás nejvíc překvapilo?

Byly tam dva velmi vyrovnané zápasy, které jsem absolutně nečekal, že dopadnou tak, jak dopadly. První byl souboj Patrika Záděry s Dominikem Bereczkim, kde jsem to možná trochu víc přál Patrikovi (prohra na body). Zároveň jsem věděl, že Dominik je světová třída, což se ukázalo. Bylo to krásný zápas na pět kol. Rovněž jsem věděl, že i Leo Brichta bude mít těžkého soupeře. Jaira Pacheca nám pomáhal shánět Joilton Lutterbach, který má vedle sebe jenom kvalitní bojovníky. Tušil jsem, že to bude vyrovnaný zápas, byť jsem trochu víc favorizoval Lea. Možná tam rozhodovala i váhová převaha u Brazilce (převážil o 1,5 kg a nemohl bojovat o titul).

Brichta skončil celý od krve, měl velkou tržnou ránu a nakonec jednoznačně prohrál na body. Bolestivá porážka, viďte?

Lea to celé pochopitelně mrzí, ale i porážky člověka mohou něco naučit. Rozhodně se nemá za co stydět. Byl to neskutečný zápas a určitě si díky němu získal mnoho dalších fanoušků.

Byl to nejkrvavější zápas, který jste hostili?

Ano, a ještě spolu s ním souboj Vojtěcha Garby s Goranem Reljičem. Trochu jatka. (smích)

Jaké máte další plány s Brichtou? Má dvě porážky v řadě, neuspěl ve obou titulových zápasech.

Teď je opravdu velmi brzo nad tím spekulovat, ještě jsme spolu ani nemluvili. Jen jsem komunikoval s jeho trenérem Pavlem Bechtoldem, který chválil soupeře a říkal, že jim to prostě nevyšlo. Lea teď necháme vydechnout, ať to vstřebá. Pak začneme komunikovat. Vím, že jak KSW, tak i my mu budeme chtít dát zápas. Bude jen na něm, jakou další cestou půjde. Dvě prohry v řadě sice na papíře vypadají hrůzostrašně, ale jednalo se o zápasy o titul. I tak to podle mě je největší talent na česko-slovenské scéně. Stejný jako třeba Ronald Paradeiser. Má na ty nejlepší, jen to teď nebyl jeho den.

Václav Sivák starší svůj první zápas prohrál. Co bude dál? Nevím, budu o tom přemýšletVideo: Sport.cz

Na turnaji prohrál i talentovaný Patrik Záděra. Má jeho nezdar vliv na případné nasazení do milionového zápasu proti Václavu Sivákovi příští rok v únoru?

Tohle byl zápas o váhu výš, s milionovým zápasem to nemělo nic společného. Vašek po zápase ale řekl nějaké jména zahraničních soupeřů, které by do zápasu chtěl. Tento týden bych s ním rád komunikoval a zjistím, zda je možnost přivézt ruského bojovníka (Mamuka Usubyan). Pokud by to bylo možné, tak bych mu ho nabídl klidně už na turnaj v Košicích (16. listopadu). Co se týče milionového zápasu v Ostravě, to si budeme muset s Pínem (Petr Ondruš) sednout a nějak to celé uzavřít a ohlásit.

Ve 45 letech má premiéru v bojových sportech za sebou i Václav Sivák starší. Prohrál ve druhém kole proti zkušenému Erkanu Muratovi, přesto si nepočínal vůbec špatně. Jak se vám líbil jeho výkon?

Když jsem s ním po zápase mluvil, tak říkal, že byl velmi zklamaný z porážky, ale on nastoupil proti velmi kvalitnímu soupeři, který má přes 30 profesionálních zápasů. Je to skvělý zápasník zvyklý na takto velké turnaje. Na Václava to dost možná celé dolehlo a nedivím se jeho synovi, který hodil do klece ručník. Je to totiž jeho otec a přeje mu jen to nejlepší.

Jednalo se o jeho první a zároveň poslední duel?

Myslím si, že to poslední zápas nebyl. Co jsem slyšel, tak by se měl na konci rok ukázat i na turnaji v Lucerně. I proto si myslím, že si pár zápasů ještě dá. Uvidíme.

30. profesionální triumf si naopak připsal jeho syn, pětadvacetiletý Václav Sivák mladší, který uspěl již ve druhém kole a uhájil neporazitelnost.

Vašek byl celý turnaj taková neřízená střela. Začalo to na vážení, kde nezvládal emoce a nechoval se nejlépe k rozhodčím a doktorům. Musel být upozorněný. Na turnaji došlo ke konfliktu i v šatně, neboť se střetl se Záděrovým trenérem Ondřejem Hutníkem. Když ale šel on sám zápasit a vyhrál, tak to z něj opadlo. Je klidnější. Je to sice takový Badboy, ale v zápase ukázal, že je to světová špička. Soupeř byl nebezpečný, ale Vašek měl od začátku taktiku, že půjde na spodek těla. Zasáhl přesně tak, jak měl, a rivalovi zlámal žebra.

Foto: RFA

Václav Sivák mladší si připsal 30. profesionální vítězství.

Zmiňujete konflikt v šatně. Došlo i k fyzickému napadení?

Byly to jen slovní výměny názorů, vyhrocené to ale bylo.

Nejrychleji (23 vteřin) dokázal vyhrát Tagir Machmudov, domácí talent, jemuž se před zápasem protočilo snad pět variant soupeřů.

Původně měl mít zápas s Michalem Dubou, který se ale zranil. Následně jsme domluvili německého bojovníka, který měl dokonce koupené letenky. V den odletu nám to ale zrušil z nepochopitelných důvodů. Rozmyslel si to a řekl, že chce zápasit někde jinde. Nerozuměli jsme tomu, protože jsme s ním měli podepsanou dohodu a koupené letenky. Následně řekl, že je zraněný, ale bylo nám jasné, že si vymýšlí. Rázem jsme volali všechny možné manažery a jediný, kdo byl v přípravě, byl tento Srb (Bojan Veljkovič). Na Tagira ale neměl ani náhodou, bylo to jednoznačné. I tak se těším, co nám Tagir do budoucna převede. Má celou kariéru před sebou.