Hlavní obsah

Jaký syn, takový otec. Sivákové se pobijou v Praze. Senzace, mnou si ruce organizátoři

Zatímco pětadvacetiletý Václav Sivák patří mezi největší talenty domácí bojové scény a divákům se znovu ukáže již tuto sobotu 28. září na turnaji organizací RFA a IAF, poprvé na témže galavečeru do akce půjde i jeho pětačtyřicetiletý otec Václav, pro nějž se bude jednat o vůbec první zápas kariéry. „Chce si splnit svůj sen a na něco dosáhnout. Zároveň to bere s velkým respektem,“ uvádí v rozhovoru pro Sport.cz spoluzakladatel organizace RFA Boris Marhanský, který bojovou kartu v pražském O2 universum označuje za nejlepší v historii organizace.

Foto: RFA

Šampion v K1 Václav Sivák se představí divákům v Praze.

Článek

Již v sobotu vypukne váš další turnaj, jaká máte očekávání?

Ta největší. Je to opravdu naše nejlepší karta, kterou jsme kdy měli. Říkám to sice u každé karty, ale teď to opravdu překonalo všechno. Jako RFA jsme si splnili dva milníky, které jsme měli. Jeden z nich je ten, aby Leo Brichta šel o titul, a ten druhý, abychom udělali turnaj v O2 universum. Je skvělé mít největší talenty česko-slovenské scény na jednom turnaji. Věřím, že zápasy, které máme, už zůstanou a žádný se nezruší.

Startovku zasáhlo hned několik změn, hodně zápasníků odpadlo. Kolik rošád jste dohromady napočítal?

Úplně od začátku to mohlo být třeba deset změn. Některé zápasy byly dohodnuté, ale nebyly zveřejněné, ale mezitím se zrušily. Dělo se hodně věcí. I třeba to, že turnaj původně měl být již 21. září, ale je to až teď. Měli jsme celkem pakárnu, ale o to víc nám pomáhá spojení s IAF. Jsme dvě organizace, máme na to víc lidí.

Jak prožíváte závěrečné dny jako promotér před turnajem? Nemáte strach, čí jméno se objeví u vás na telefonu, aby například nezrušil zápas?

S každým jsme si teď volali, všichni vypadají zdravotně v pořádku. Jsou připravení. Doufám, že už se nic nestane. Ale do vážení ještě několik hodin zbývá…

V hlavním zápase se představí Leo Brichta. Bude to stěžejní trhák turnaje i pro vás?

Leo má proti sobě nového soupeře (Jairo Pacheco), Brazilce, který je lépe postavený než původní soupeř. Jsem přesvědčený, že bude extrémně silný. Pro Lea to bude náročný zápas, ale přeju mu to. Když k nám před lety přestupoval, tak jsem si s ním podával ruku a říkal jsem mu, že jednoho dne bude u nás šampion. Teď má šanci.

Jak reagoval na změnu soupeře?

Leo mi přijde, že tento turnaj je velký flegmatik. Když jsme mu poslali jméno nového soupeře, tak odepsal: tak jo. Analýza netrvala dlouho. Ví, že jde o titul a nikdo lehký proti němu být nemůže. Leo je světový fighter a ví, že v takových výškách si člověk nevybírá.

Jaké s ním máte plány do budoucna?

Pokud získá titul, tak bych určitě chtěl, aby ho obhajoval. Zároveň bych byl rád, aby si to do budoucna rozdal s Arbim Mezhidovem, původním soupeřem, o titul, který drží stále Arbi.

Nedávno jste zmiňoval možný souboj Brichty se Sivákem, je to do budoucna možné?

Záleží na Leovi, nabídku má. On se ale teď chce soustředit na MMA. Viděl jsem, že chce odvetu v KSW proti Valeriu Mirceovi, s nímž prohrál. Teď jde primárně pro titul právě v Polsku, kde má nejen dobré peníze, ale milují ho tam i fanoušci. Rozumím, že se mu teď nechce jít do postojového zápasu, ale na druhou stranu, když jsem se teď naposledy díval na jeho poslední souboje v postoji, tak si myslím, že by to byl skvělý zápas. Mojí snahou bude ho přesvědčit, ale jestli se to povede, to si netroufnu říct.

Co byste vypíchl dále?

Představí se také otec Václava Siváka, pro nějž se bude jednat o první zápas. Nikdy neměl nic ani mezi amatéry. Má skvělého soupeře (Erkan Murat), který má přes třicet zápasů. Bude to pro něj těžké sousto.

Jak těžké bylo ho do zápasu přesvědčit?

Těžké to nebylo, sám to chtěl. Oslovili nás, hned jsme se s Pínem (Petr Ondruš) domluvili, protože mít otce a syna na jedné kartě je rarita. Něco, co na domácí scéně nebylo. Přišlo nám to jako senzace, která nakonec je reálná. Dokonce se s námi chtěl domluvit i na další zápasy. Říkal jsem mu, že tímhle tempem ještě doběhne svého syna. Má sice 45 let, ale baví ho to. Kondičně je na tom ale výborně. Celý život cvičí, maká. Teď si chce splnit svůj sen a na něco dosáhnout. Zároveň to bere s velkým respektem.

Představí se i talentovaný Patrik Záděra. Pokud získá titul, je to vstupenka do světových organizací?

Má více nabídek ze zahraničí. Zmiňoval, že by chtěl do ONE Championship, ale oni nedávají dobré kontrakty. Negarantují zápasy a rovněž má pro česko-slovenské zápasníky hodně nevýhod. Uvidíme, zda bude zápasit u nás, v Glory nebo jinde. Ve hře je i milionový zápas proti Sivákovi, o němž se rozhodně právě po sobotním turnaji.

Poprvé se vašimi křídly ukáže i mimořádně talentovaný Tagir Machmudov, jeden z největších objevů domácí scény. Co si od něj slibujete?

Hodně. Je to jeden z největších talentů v MMA. Říkal, že bych chtěl časem získat titul. Údajně by neměl problém jít ani s Alexandrem Butenkem, což bylo pro mě velké překvapení. Očividně si hodně věří. Ale uvidíme, jak se mu povede zápas. Určitě bychom mu do budoucna chtěli dát co nejvíc příležitostí, aby v případě, kdy by dosahoval kvalit, šel o titul.

Údajně jste zvažovali i podpis legendárního Tonyho Fergusona. Jak se jeho angažování vyvíjí?

Bohužel to nyní nevyšlo, ale usilovně pracujeme na tom, abychom ho alespoň na jeden zápas dokázali dohodnout a viděli bychom ho v kleci třeba v průběhu šesti sedmi měsíců na Slovensku.