Hlavní obsah

Jako rány bičem. Procházka jde pro titul vstříc nebezpečí, kolegové ho varují

Už si to jednou rozdali, z větší části už vědí, co od sebe očekávat. A právě to by mohlo hrát do karet českému bojovníkovi Jiřímu Procházkovi, který během loňské úvodní řežby s šampionem polotěžké divize Alexem Pereirou naplno okusil sílu bývalého krále kickboxu. Neplechu tehdy napáchaly například tvrdé kopy na Procházkovu nohu, což v českém táboře vzbuzuje před odvetou (29. června) značné varování. „Jako by to byly rány bičem,“ přirovnává pro Sport.cz tvrdost Brazilcových kopů bijec Michal Martínek. Pozadu nezůstal ani kolega David Dvořák, podle jehož mínění se jedná o věc, která se krajanovi v UFC nemusí do budoucna vyplatit.

Foto: se souhlasem Jiřího Procházky

Jiří Procházka s trenéry Jaroslavem Hovězákem (vpravo) a Martinem Karaivanovem.

Článek
Fotogalerie

Den zúčtování se blíží, český bijec Jiří Procházka bude mít v horkém Las Vegas na svědomí další atak na šampionský trůn slavné bojové ligy UFC, kde pozici krále divize hájí obávaný Jihoameričan Alex Pereira. Brazilec se přitom teprve před několika lety vydal do světa MMA, kde prozatím padl dvakrát. Rovněž se ukazuje, jaké kvality a zkušenosti nabral během veleúspěšného vystupování v kickboxu, kde za deset let svedl čtyři desítky bitev. V drtivé většině pochopitelně vítězně.

Procházka se o tom koneckonců přesvědčil loni v New Yorku, kde proti Pereirovi padl ve druhém kole. Pořádnou bolest tehdy snesly jeho dolní končetiny, do nichž bylo vystřeleno nespočet tvrdých ran. Při jednom z kopů se Čech dokonce svalil na zem. „Zatím to Jirkovi vždycky fungovalo tak, že to zvládl otočit a noha fungovala. Nicméně si myslím, že mikro traumata v končetině mohou být dlouhou dobu,“ přemítá David Dvořák, další Čech bojující pod značkou UFC.

Brazilskému katovi taktika zafungovala, logicky se o to samé v dubnu pokoušel také Rakušan Aleksandar Rakič, který chytře využíval Procházkův široký postoj a posílal jeden kop za druhým. Nohy českého vousáče znovu zažívaly nepříjemné otřesy. „Když jsem měl já rozkopanou nohu, tak mi tam popraskaly nebo se natrhly svaly. Léčení je hrozně dlouhé a velice rychle se obnovuje. Kdybych si ji nechával neustále rozkopávat, tak si myslím, že její životnost se bude zkracovat. To je podle mě jediná věc, kterou si Jiří musí pohlídat,“ varuje Dvořák.

Procházka krušné chvíle pokaždé přečkal, v příštích duelech to ale platit nemusí. „Vždycky to zvládl, ale to, co fungovalo, tentokrát nemusí. Jiří z toho může udělat svou zbraň, nechat se tam párkrát trefit a když bude Pereira nepozorný, tak to vykontrovat,“ radí rodák z Hořic. „Pereira posílá kopy hodně rovně a velice nepříjemně, přičemž nejsou příliš vidět. Jiří je díky širokému postoji dokáže sežrat a je to věc, která by se do budoucna nemusela vyplatit,“ upozorňuje před možným nezdarem Dvořák.

Není proto překvapením, že Pereira upřednostňuje bitvu v postoji, kde nedávno bleskově nachytal bývalého šampiona Jamahala Hilla, stejně tak si vyšlápl na vládce střední divize Israela Adesanyu. Jihoameričanova síla tkví v perfektní kombinaci kopů s údery. „Je chladnokrevný, na nic nečeká. Má obrovský rozsah a oko. Musím vyzdvihnout jeho ohromný granát, celkově je to nepříjemný typ soupeře. A calf kicky, které kope? Rány jak z biče. Piluje to celý život, jeho schopnosti jsou na výborné úrovni,“ poukazuje na kvality nejlepší český těžkotonážník Michal Martínek.

„Kdybych se rozhodoval podle svého úhlu pohledu, tak mu Jiří může zkusit třeba zavařit ruce a vzít mu kyslík. Do toho může poslat nějaké pušky nebo zápas přesunout na pletivo či zem. Zkrátka mu vzít sílou z rukou, protože pokud má Pereira adekvátní prostor na údery, tak se jedná o knokautové rány,“ ví vousáč Martínek, bojovník polské KSW. „Jiří má rád, když na něj někdo trochu zatlačí a pak se rozjede. Pereira má naopak hrozně zvláštní styl, úplně nespěchá. Brutálně si věří, na což má plné právo vzhledem k tomu, že je to bývalý šampion Glory,“ připomíná Brazilcovy nemalé úspěchy.

Zmiňuje se také poměrně krátká příprava, během níž Procházka svedl minimum ostrých sparingů. „Jasně, nevytrénuje se taková ta dravost a to, že chce druhého vypnout, ale pokud to má natrénované z minulosti, tak si myslím, že sparing není úplně potřeba. Já sám bych se chtěl do budoucna dostat k tomu, že bych ostře spároval třeba jednou za čtrnáct dnů. Zbytek technicky, kondičně a silově. Není potřeba se řezat,“ konstatuje Dvořák.

„Oba měli nedávno zápas, poté si příliš dlouho neodpočinuli. Opravdu pak stačí třeba šest tréninků týdně na 70-80 % svého maximálního výkonu. A jelikož to jsou zkušení zápasníci, tak se velice rychle dostanou do maximálních obrátek. Mají podmínky k tomu, aby byli neustále v pohodě,“ uzavírá těžká váha z Prahy.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.