Hlavní obsah

Oktagon s výjimkou nepochodil, festival boje má časové omezení

Horké počasí, sluneční brýle či míchané drinky. Česko-slovenská bojová organizace Oktagon MMA se předvede v letním kabátě již tento víkend 20. července, kdy chystá turnaj pod otevřeným nebem na tenisovém kurtu v Bratislavě. Pět tisícovek fanoušků tak bude sledovat atypickou zábavu na místě, na němž se jindy prohánějí sportovci s raketami v rukou. „Chceme si užít léto, během nějž jsou různé festivaly. Oktagon jde tomu naproti, žijeme tím,“ láká Pavol Neruda, spoluzakladatel Oktagonu, který dále uvádí jednu podmínku, na niž organizace musela přistoupit – turnaj musí skončit nejpozději ve 22 hodin.

Foto: Oktagon MMA

Zakladatelé Oktagonu Pavol Neruda (vlevo), Ondřej Novotný (vpravo) a šampion lehké váhy Ronald Paradeiser.

Článek

Zatímco ostatní galavečery zpravidla končily kolem půlnoci či krátce po ní, v Bratislavě tomu tak nebude. I proto turnaj Oktagon 59 startuje již v 17 hodin, aby skončil nejpozději kolem 22. hodiny. „Je to kvůli rušení nočního klidu, protože aréna se nachází v zastavěné oblasti,“ vysvětluje Neruda, který navzdory brzkému konci akce nehodlá smutnit.

Po více než měsíci další turnaj, těšíte se?

Jasně, těším se extrémně. Už před několika dny jsem se díval na zápasy jednotlivých bojovníků a jejich soupeřů a totálně jsem se navnadil na to, co nás v sobotu čeká. Musím říct, že karta je opravdu super, budou to fantastické zápasy. Je to jeden z těch turnajů, který bude bavit od začátku do konce. Diváci se dočkají například Ronalda Paradeisera v souboji s Danielem Torresem, Andrease Michailidise proti Piotru Wawrzyniakovi, vrací se i Ivan Buchinger. Navíc to bude turnaj pod otevřeným nebem, ale pro případ, že by pršelo, se dá zavřít střecha. Stiskneme tlačítko a do čtyř a půl minuty je střecha zavřená. Je to komfortnější, protože nemusíme vysílat energii do oblak, aby vyšlo počasí. (smích)

Místo původních dvanácti zápasů nakonec bude deset.

Je to něco, s čím jsme tak trochu počítali. V našem sportu to tak bývá, že občas odpadne jeden až dva zápasy. I z tohoto důvodu jich plánujeme víc, protože víme, že k tomuto může dojít. Ve výsledku pak skončíme na deseti jedenácti, což je i nyní. Teď je to deset našlapaných zápasů a vzhledem k tomu, že turnaj začíná už v 17 hodin a musíme skončit ve 22 h, tak je to úplně ideální počet.

Musíte tak končit kvůli možnému rušení nočního klidu?

Je to tak, aréna se totiž nachází v zastavěné oblasti. Dlouho jsme bojovali o výjimku, aby to mohlo skončit třeba ve 23 hodin, ale to se nám zatím nepodařilo. Budeme se s nějakou rezervou snažit všechno nasměrovat k té 22. hodině, ale může se stát, že lehce časově přetečeme. To bychom poté řešili.

V čem to bude podobné jako tradiční galavečery na pražské Štvanici, kam jste několikrát zavítali v předchozích letech?

V obou případech se jedná o turnaje v tenisových areálech, divák bude blízko dění v kleci, takže vznikne skvělá atmosféra. Co se týče Štvanice, tak ta byla vždycky výjimečná, symbolizovala takové to pohodové léto, což bude i nyní. I proto jsme tomu dali podtitul „Summer party“, protože tam bude DJ a zábava. Lidi to bude bavit, dokonce jsme vymysleli i to, že kdo přijde v havajské košili, tak dostane zdarma drink a havajský náhrdelník. Chceme si užít léto, během nějž jsou různé festivaly. Oktagon tomu jde naproti, žijeme tím.

Jaký je kapacitní rozdíl?

Bratislava má přes pět tisíc, Štvanice přes sedm tisíc, takže rozdíl dvou tisíc míst.

Je těžší vyprodat stadion na Slovensku, nebo v Česku?

Záleží, o jaký stadion se jedná. Spíš je ale potřeba říct, že lidi se jdou v tomto případě podívat na světovou elitu, protože Oktagon dnes už tolik narostl, že člověk může jet do Bratislavy na světovou show. Je to, jako by se tady hrál dobrý zápas fotbalové Ligy mistrů. Uvidíme spoustu skvělých zápasů vážně špičkových bojovníků.

Bude to letošní poslední turnaj na Slovensku?

Ještě něco chystáme, bude to stejně tak super. Zatím ale nemohu sdělit víc.

Foto: Oktagon MMA

Organizace Oktagon MMA v předchozích letech pořádala turnaje na pražské Štvanici.

Když přejdeme k zápasnické kartě, co říkáte na to, že ve věku 46 let vstoupí do klece legendární Petr Kníže?

Je to neskutečné, ani jsem nevěděl, že krátce po zápase má 47. narozeniny. Je to taková legenda, že si často říkám, že je to nejstarší datovaný zápasník, který měl první zápas už v roce 1999. Tohle v Česku a na Slovensku ani náhodou nikdo nedokázal, protože v té době se to ještě ani nejmenovalo MMA. Když měl Petr první zápasy, tak jsem poprvé četl v časopisech o sportu zvaném Vale Tudo. Dodnes mám před sebou ten článek o novém boji, který je bez pravidel. V té době to bylo neznámé, ale posunulo se to a spolu s tím i Kníže, který má zápas i v roce 2024. Je potřeba říct, že je stále super a nebezpečný. Až si říkám, co je to za člověka. (smích)

Na jaký zápas se těšíte nejvíc?

Právě na souboj Knížete s Úškrtem. Je to speciální zápas, něco jedinečného, co člověk nezažije každý den. Jednomu je téměř 47 let, Rado je naopak mnohem mladší. Na tento zápas se těším z fanouškovského pohledu. V rámci celého Oktagonu ale musím vyzdvihnout zápas Ronalda Paradeisera s Danielem Torresem. Z Ronyho se stal velký bojovník a jsem zvědavý, zda to zvládne. Zároveň si myslím, že tu mohou být dvě překvapení. Podle mě má velkou šanci Predrag Bogdanovič proti Losene Keitovi. Kdybych si mohl vsadit, tak dám na Predraga. Ve velkém nebezpečí by mohla být i Lucia Szabová.

Zmiňujete Paradeisera. Myslíte si, že je to aktuálně nejlepší slovenský zápasník mimo UFC?

Stále je na kartě Ivan Buchinger, což je obrovská legenda, ale v tuhle chvíli si myslím, že nejlepší je právě Rony.

Má ambici odejít právě do UFC? V minulosti už nabídka padla.

Pokud by odešel, tak by mě to překvapilo, ale člověk nikdy neví. Nevidím mu do hlavy a ani jsem se o tom s ním nebavil, ale byl bych překvapený. Kdyby u nás všechno vyhrál, obhajoval tituly a cítil by, že se nemá s kým porovnávat, tak bych v tu dobu řekl, že asi je ten čas. Splnil by všechno, co mohl, a musí jít dál. Ale nemyslím si, že se to stane v nejbližší době, protože váhy jsou extrémně nabité a bude to těžké. Neustále tady bude mít velké výzvy a tím, jak Oktagon roste, tak to bojovník chce zažít. Chce bojovat na největších platformách.

Související témata: