Hlavní obsah

Hvězdy z klece věří Procházkovi. Budou létat granáty, finiš až v pozdních kolech

Jiří Procházka, nebo Alex Pereira? Před titulovou bitvou slavné bojové organizace UFC, k níž dojde 29. června lasvegaského času v tamní T-Mobile Areně, nemají o osudu duelu jasno ani ti největší odborníci. Šampionskou pozici sice bude hájit zkušený Jihoameričan, nicméně jej čeká nájezd nažhaveného českého vyzyvatele, který již v minulosti před odvetou v Japonsku dokázal napravit zaváhání z úvodního měření sil. Redakce Sport.cz oslovila přední česká jména bojové scény, aby odhadla, kdo zůstane na trůnu polotěžké divize a jak samotný duel dopadne.

Foto: se souhlasem Jiřího Procházky

Staredown mezi Alexem Pereirou (vlevo) a Jiřím Procházkou.

Článek

Mnozí vycházeli z prvního duelu, v němž Procházka před zhruba sedmi měsíci padl ve druhém kole na technický knokaut. Český bijec ovšem následně zdůraznil, že do zápasu nešel ani zdaleka připravený a sužovaly jej zdravotní problémy. „Když se oprostím od emocí, tak to vidím 50 na 50. Jiří v prvním duelu na to nešel úplně špatně, ale nebyl třeba zvyklý, že ho soupeř až tak moc presuje. Když už něco padlo, tak to byl opravdu granát,“ vrací se v čase elitní těžkotonážník Michal Martínek.

„Teď si myslím, že se bude Alexe pokoušet víc rozpohybovat a bude to o tom, kdo si dřív prosadí ten svůj šílený granát z rukou. Ten, kdo ho trefí, tak si za tím půjde. O výsledku hodně napoví samotný začátek, kde by mohl jeden či druhý něco trefit. Půjdou po sobě, ale reálně to nevidím na více než tři kola,“ doplňuje vousáč Martínek, který bude zápas komentovat ve studiu stanice Nova Sport.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

První vzájemný souboj ovládl Alex Pereira (vlevo), který se stal šampionem polotěžké divize.

Velkým nebezpečím je Jihoameričanův postoj, na nějž nachytal celou řadu protivníků. I proto se z Procházkova pohledu zdá být výhodné bojovat spíše na zemi. „Má na to dostat Alexe na zem, což se mu povedlo už v prvním duelu. Rovněž by bylo super Pereiru utahat, aby byl unavenější a nebyl takovou hrozbou,“ hodnotí David Dvořák, další Čech bojující v UFC, který nesnižuje ani Procházkovy dovednosti v postoji.

„Jiří má v rukou granáty a jsem přesvědčený, že má větší ránu než Israel Adesanya, který v minulosti Alexe ukončil. A pokud ho vypnul on, tak se to může povést i Jiřímu. Zároveň si myslím, že ve prospěch Procházky hraje mnohem lepší fyzička, ale zas na druhou stranu jeho soupeř většinou končil hodně brzo. Pokud se mu povede Alexe fyzicky unavit, tak ho svým tlakem přejede. Jiří v pozdních kolech umí být extrémně nebezpečný,“ přemítá. „Čím delší zápas, tím větší šance na Procházkovu výhru.“

Dvořák tak vidí konec duelu spíše v pozdních minutách. „Osobně bych to viděl na čtvrté kolo, v němž Jiří vyhraje na technický knokaut. Bude to hodně podobné jako souboj s Aleksandarem Rakičem. Stát se ale může cokoli, bude tam toho hodně létat, ale myslím si, že by to takhle mohlo dopadnout,“ usmívá se.

Duel si nenechá ujít ani Procházkův bývalý tréninkový parťák Matěj Peňáz, který prvně jmenovanému pomáhal v přípravě právě na úvodní řežbu s Pereirou, jež dopadla nezdarem.

„Věřím tomu, že Jiří vyhraje. Viděl bych to na třetí čtvrté kolo technický knokaut. Spíše ale čtvrté, v němž by si Jiří mohl prosadit ground and pound, popřípadě dobře trefený úder. Každopádně bych to viděl spíše na pozdější kola i díky tomu, že Pereira na začátku zápasu je opravdu nebezpečný. Čím bude delší zápas a Jirka bude kombinovat postoj s wrestlingem, tak věřím, že by to mohlo přijít,“ přeje si sedmadvacetiletý vytáhlý ranař domácí organizace Oktagon MMA.

„Jiří se s ním určitě může měřit i v postoji, ale pokud se nebude pouštět do delších kombinací, tak nebude riskovat nějaký hák. Je navíc potřeba říct, že mezi nimi je velký rozdíl v tom, jak MMA dělají dlouho. Jiří bude mít v tomhle ohledu ve wrestlingu a na zemi hodně navrch, mohl by ho tam ukontrolovat, ukončit nebo mu jeho styl narušit, aby to nebyl jen postojový zápas,“ dodává Peňáz.

Hlavní karta turnaje UFC 303 startuje 30. června v 04:00 SELČ. K titulovému souboji Procházky s Pereirou dojde zhruba v 06:00. Galavečer živě vysílá stanice Nova Sport 6.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.