Hlavní obsah

Hvězda UFC pobouřila fanoušky. Chlubí se spojením s kontroverzním mužem

Přes rok nezápasil a nyní svedl jeden z nejtěžších bojů kariéry. 30letý Čečenec Khamzat Chimaev, který se před dvanácti lety přestěhoval do Švédska, vzbudil pozornost ještě před svým víkendovým bojem na turnaji UFC 308 ve Spojených arabských emirátech proti Robertu Whittakerovi. Na sociální sítě přidal společnou fotografii s kontroverzním čečenským diktátorem Ramzanem Kadyrovem, za což se na něj snáší vlna kritiky.

Foto: Profimedia.cz

UFC bojovník Khamzat Chimaev

Článek

Spojení mezi neporaženým Chimaevem a čečenským vůdcem Kadyrovem není žádným velkým tajemstvím. Prvně jmenovaný často na sociálních sítích sdílí fotografie, na nichž je mezi oběma muži patrné minimálně velké kamarádství. Někdy spolu večeří, či dokonce trénují. Kadyrov na oplátku nadějného bojovníka zasypává dárky včetně několika vozů značky Mercedes, luxusních vil v čečenském hlavním městě Groznyj a rovněž mu před lety pomohl uspořádat sňatek.

„Tento muž mi pomohl vrátit se do života, nejen mně, ale celému čečenskému lidu. Jsi mým hlavním motivátorem, člověk, k němuž vzhlížím,“ je vděčný hvězdný UFC bojovník, který například loni po triumfu nad Nigerijcem Kamaruem Usmanem vyslal do světa výzvu k míru, načež následně hlásil, že by místo v kleci raději bojoval ve válce.

Další slova ovšem nepronášel v angličtině, ale ve své rodné řeči, tedy čečensky. Prohlášení směřoval právě na Kadyrova, jehož podle překladů prosil o svolení, aby mohl jít bojovat. „Žádám vás, dejte mi zbraň, ať můžu jít bojovat za Palestinu. Jsem připraven zemřít za své muslimské bratry. Jsem připraven jít a zemřít, abych z lásky k Alláhovi bránil Palestinu,“ hlásil tehdy směrem k válečnému konfliktu mezi Izraelem a Palestinou.

Ač je třicetiletý ranař jedním z nejzvučnějších jmen slavné bojové organizace UFC, spojení s Kadyrovem mu nejen v MMA rozhodně nepomáhá a snáší se na něj velká vlna kritiky. Je tomu tak i nyní před důležitým střetem s Australanem Robertem Whittakerem na akci UFC 308 ve Spojených arabských emirátech. „Styď se,“ píšou někteří z lidí u příspěvku na sociálních sítích.

A tak není divu, že často reaguje i slavná zámořská liga, která například Chimaevův start na jubilejní akci UFC 300 v Las Vegas zatrhla právě z důvodů blízkého spojení s Kadyrovem. Je tak zřejmé, proč se ruskému bojovníkovi opětovně nedaří získat vízum v USA a výhradně může startovat pouze na galavečerech mimo Spojené státy. On sám však tato tvrzení vyvrací. „Můžu bojovat, kde budu chtít,“ tvrdí.

Chimaev bude v Abú Dhabí útočit na 14. profesionální vítězství, na první porážku naopak stále čeká. Také nyní bude v souboji s žebříčkovou trojkou střední divize v roli papírového favorita, byť on sám okupuje až třináctou pozici. „Očekávám, že to bude tvrdý a agresivní střet od první do poslední vteřiny. Podle toho jsem se na to připravoval. Jsem připraven bojovat klidně 25 minut, jdu tam válčit,“ věřil si na tiskové konferenci.

Oba si to přitom měli rozdat již 22. června, duel byl však zrušen ze zdravotních důvodů. „Khamzat je vážně, a myslím tím opravdu vážně, nemocný, takže pojede domů a snad se brzy uzdraví,“ uvedl šéf UFC Dana White. Chimaev tak absentuje od loňského října, kdy zároveň přešel z veltrové do střední váhy. Nyní navíc obstará hlavní předzápas před trhákem v pérové divizi mezi šampionem Iliou Topuriou a vyzyvatelem Maxem Hollowayem.

K turnaji UFC 308 dojde v sobotu 26. října. Turnaj startuje v 16:00 SEČ.

Související témata: