Hlavní obsah

Historický moment, UFC čeká česko-slovenský nájezd. Poklona a respekt, smeká těžká váha

Byť je ve stínu nejúspěšnějšího českého bojovníka Jiřího Procházky, který se již 29. června představí v odvetné bitvě o titul polotěžké divize s šampionem Alexem Pereirou, přesto bude součástí historického okamžiku pro domácí MMA scénu. Na číslované akci UFC 303 v Las Vegas totiž zabojuje také těžkotonážník Martin Buday, poprvé během jedné zámořské akce tak půjde do akce český i slovenský zástupce. Před rostoucí kvalitou česko-slovenské scény smeká v rozhovoru pro Sport.cz bojovník těžké váhy Michal Martínek, který před pěti lety sám neúspěšně usiloval o kontrakt s UFC.

Foto: se souhlasem Jiřího Procházky

Jiří Procházka se brzo dočká dalšího zápasu v UFC. Ilustrační foto.

Článek

Zatímco Procházka bude Pereirovi v Las Vegas čelit v hlavním zápase celé akce, těžkotonážník Martin Buday, pro nějž se jedná o šestý duel v UFC, pro změnu půjde do akce jako třetí v pořadí. Narazí na legendárního Bělorusa Andreje Arlovského, pro něhož to bude v MMA patrně derniéra. „Já si to znovu užiju z televizního studia, bude to krásná karta,“ říká Martínek, který bude coby expert odborně komentovat galavečer na stanici Nova Sport, jež akci vysílá v živém přenosu.

Co říkáte tomu, že na jedné kartě, dokonce číslované, bude český a slovenský zástupce?

Je to úžasné, před třinácti roky, kdy jsem začínal mezi amatéry, jsme neměli představu o tom, že by se to vyšplhalo takhle vysoko. Jen to ukazuje, jak se vyvíjí česko-slovenská scéna a že kluci, co tam jsou, mají obrovskou kvalitu. Poklona a respekt k nim.

Když jste byli ve studiu při dubnovém zápase Procházky s Rakičem, tak se následně objevily záběry „skryté“ kamery, která ukazovala vaše bezprostřední emoce během souboje. Jaké to bylo?

(smích). Jestli Jiří něco umí, tak vyvolat emoce a zvednout ze židle i takového pecivála, jakým jsem já. Na začátku nám řekli, že tam bude nějaká kamerka, ale po nějakých devíti hodinách, co jsme tam byli, na to člověk zapomene. Trochu jsme se tam rozvášnili.

Foto: se souhlasem Michala Martínka

Michal Martínek (vlevo), Jiří Procházka, Petr Kníže, Machmud Muradov a Karlos Vémola během společného tréninku.

Jak to ve studiu zvládáte?

Rozebíráme zápasy, analyzujeme to, děláme si zápisky z atraktivních zápasů. A mimo to, že jsme sami zápasníci, tak jsme i nadšenci a rádi to sledujeme. Mě to baví a myslím si, že k tomu mám co říct.

Největší pozornost se stáčí na Jiřího Procházku, který si to podruhé během sedmi měsíců rozdá s Alexem Pereirou. Je to adekvátní rozestup mezi prvním zápasem a odvetou?

Myslím si, že je to dobré vzhledem k tomu, že Jiří se v duelu s Rakičem nedostal do nějakých závažných problémů. Byl to krásný atraktivní zápas, ale také známe, že ty Jiřího zápasy se jedou v takovém tempu a úsilí, že tam pak může vzniknout nějaká damage. Teď těch úderů nedostal tolik a myslím si, že bude připraven. Je rozjetý, během jediného roku má třetí zápas. Na vlně je také Pereira, což je super, protože člověk se ukáže v opravdovém zápase a nemusí dostávat údery během tréninku. Zápas a trénink jsou dva rozdílné světy. Každopádně je zaděláno na libový zápas.

Pereira měl ale po dubnovém zápase dva zlomené prsty na nohou, přesto kývl na červen…

Tento typ vrcholových sportovců kolem sebe má ty nejlepší doktory, analýzy zdraví a různé prostředky, které urychlují regeneraci třeba o čtyřicet procent. Běžný člověk by se z toho dostával třeba sedm měsíců, ale tihle kluci to dokážou zvládnout rychleji, protože k tomu mají výborné podmínky.

Co se týče podmínek v přípravě, tak ani jeden z nich to neodjel stoprocentně. Procházka dokonce zmiňoval, že si pár týdnů zpátky dokonce dal pouze dva nebo tři ostré sparingy.

Oba měli nedávno zápas, poté si příliš dlouho neodpočinuli. Opravdu pak stačí třeba šest tréninků týdně na 70-80 % svého maximálního výkonu. A jelikož to jsou zkušení zápasníci, tak se velice rychle dostanou do maximálních obrátek. Mají podmínky k tomu, aby byli neustále v pohodě.

Foto: se souhlasem Jiřího Procházky

Martin Buday (třetí zprava) a Jiří Procházka (druhý zprava) před turnajem UFC 303.

Kdo bude pod větším tlakem?

Prvně je potřeba říct, že Jiří jde v pátém zápase v UFC potřetí hlavní zápas, což je úžasná bilance a svědčí to o jeho kvalitě. Když beru v potaz to, že v kariéře měl jednu odvetu, a sice v Rizinu s Muhammedem Lawalem, tak si s ní dokázal poradit. Tehdy věděl, do čeho jde, a ví to i teď. Podle mě tam Jiří půjde jako outsider vzhledem k tomu, že první zápas vyhrál Pereira. Může překvapit, ale já si myslím, že Jiří si s tímhle umí poradit. Má kolem sebe špičkové lidi, světovou kvalitu. Stal se z něj ještě komplexnější bojovník.

Jakou zvolí taktiku?

V prvním zápase bylo vidět, že Jiří má rád, když na něj někdo trochu zatlačí a pak se rozjede. Pereira má naopak strašně zvláštní strikerský styl, nikam nespěchá. Brutálně si věří, na což má úplné právo, protože je to bývalý šampion organizace Glory, což je nejslavnější postojářská liga v kickboxu. Je chladnokrevný, na nic nečeká. Má obrovský rozsah a oko. Musím vyzdvihnout jeho ohromný granát, celkově je to nepříjemný typ soupeře. A calf kicky, které má? To jsou rány jak z biče. Piluje to celý život, jeho schopnosti jsou na výborné úrovni.

Co byste tedy Jiřímu poradil?

Kdybych se rozhodoval podle svého úhlu pohledu, tak mu Jiří může zkusit třeba zavařit ruce a vzít mu kyslík. Do toho může poslat nějaké pušky nebo zápas přesunout na pletivo či zem. Zkrátka mu vzít sílu z rukou, protože pokud má Pereira adekvátní prostor na údery, tak se jedná o knokautové rány. Já jsem si dal hodně práce, když jsem koukal, jak Pereira spáruje a musím říct, že je to nevšední typ strikerského zápasníka. Reaguje na každý úder, je precizní.

Čekáte mezi nimi nějaké napětí?

Když proti sobě stáli v kleci poprvé a dívali se na sebe, tak jsem měl husí kůži. V tu chvíli jsem je neviděl jen jako sportovce, ale jako bojovníky. Panovala mezi nimi obrovská energie a byla vidět obrovská psychická odolnost, síla a to, jak jsou v hlavě odskočení. V těchto okamžicích to jsou ty nejupřímnější pohledy, a i proto z toho jde mráz po zádech.

Myslíte, že stoupla jejich hodnota poté, co „zachránili“ turnaj za zraněného Conora McGregora patnáct dnů před galavečerem?

Ocení to i fanoušci. Tihle bojovníci jsou totiž furt ready, nemají žádné větší prodlevy, natož nějaké večírky. Pereira byl pár dnů po zápase na tréninku, oba dělají různé semináře pro fanoušky. Nehnou se z tělocvičny, pak se dokážou rychle adaptovat na rychlou proměnnou, třeba co se týče rychlého zápasu. Ne každý zápasník si na to troufne, což jednoznačně dokazuje obrovské sebevědomí, které tihle kluci mají. Pereira samozřejmě nechce přijít o titul a skalp borce, co má skóre 30 výher a čtyři porážky. Jiří bude pod tlakem kvůli tomu, že první zápas prohrál, ale teď chce být znovu šampionem. Pokud by se mu to povedlo, tak by to bylo úžasné. Pevně doufám, že to urve. Nabízí se totiž hromada benefitů – porazí jedničku Brazílie, vyhraje titul UFC, vydělá hromadu peněz, reprezentuje zemi, svůj gym, rodinu a podobně.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.