Hlavní obsah

Hádka v UFC, Rus se cítil uražen. Takhle mi neříkej! spustil před řežbou o titul

Nejslavnější bojová liga světa UFC je zpět. Číslovanou kartu s pořadovým číslem 302 tentokráte diváci uvidí v Prudential Centru v americkém New Jersey, kde bude potřetí titul šampiona lehké váhy hájit Rus Islam Machačev. Vyzyvatel? Američan Dustin Poirier, kteří si měl s králem divize několik desítek hodin před bojem rozhodně co říct. Představí se také bývalý vládce zámořské soutěže Sean Strickland, jenž rovněž zahájil slovní palbu. Hlavní karta startuje v neděli 2. června v 04:00 SEČ.

Foto: Profimedia.cz

Američan Dustin Poirier v titulové bitvě vyzve šampiona Islama Machačeva.

Článek

Divoké to bylo už během předzápasového staredownu před přítomnými diváky, kteří okamžitě vytáhli z kapes mobilní telefony, aby natočili hádku mezi aktéry jediné titulové bitvy nejbližšího galavečera organizace UFC. Co dělat měli také přítomní lidé, kteří nakonec po výměně slov museli oba bojovníky od sebe odtrhnout.

Spoušť přitom začal dvaatřicetiletý rodák z Dagestánu Machačev, pro nějž se bude jednat o třetí obhajobu titulu šampiona lehké váhy, který vybojoval před dvěma lety v říjnu. „V sobotu tě ukončím!“ vykřikl vyzyvatel Poirier před rozbouřeným davem. „Budeš tonout pod mýma nohama a modlit se. Budeš ležet na zemi a modlit se. Půjdeš spát, ty zk******ne!“ pokračoval s urážkami, jimiž se rivala dotkl. „Takhle mi neříkej!“ odpověděl rozzlobeně šampion.

Právě nadávka „motherfucker“, kterou používají zejména lidé za oceánem, byla příčinou následných slovních výpadů. „Upřímně řečeno, myslím si, že to bylo nedorozumění. Každý totiž pochází z různých kultur a Dustin řekl něco, co je v americké kultuře běžné, lidé si to mezi sebou říkají. Proti muslimům a Rusům něco takového použít nemůžete. Berou to, jako když mluvíte o jejich matce,“ vysvětloval zlobu pro MMA Fighting Ali Abdelaziz, Machačevův manažer.

Napětí eskalovalo, bijci pátrali po různých variantách urážek. A byť už se patrně blížil možný fyzický konflikt, jakékoli ohrožení duelu bylo včas zažehnáno. „Mám k tobě respekt, brácho. Ale nelez mi takhle do obličeje,“ dotkla se situace bývalého prozatímního šampiona UFC Poiriera, který o právoplatný pás bude bojovat už potřetí v kariéře. Jeho rival se naopak bude snažit vyrovnat rekord v po sobě jdoucích obhajobách titulu v lehké váze.

Zámořský ranař v kleci narazí na muže, v jehož trenérském rohu bude i legendární Chabíb Nurmagomedov, s nímž v roce 2019 neúspěšně zápolil. Pro neporaženého věhlasného ruského bijce se tehdy jednalo o předposlední duel kariéry, která byla bez ztráty kytičky. „Ten zápas byl už před lety, jestli nejsem lepší bojovník než tehdy, tak jsem promrhal roky života. Pokud trefím jeho bradu, tak půjde k zemi. V sobotu to pozná,“ pokývl symbolicky hlavou Poirier.

Na akci se představí také kontroverzní bývalý šampion střední divize Sean Strickland, který si znovu pustil pusu na špacír. Zkritizoval například nové rukavice, jež počínaje turnajem UFC 302 vstoupí v platnost. „Jsou k ničemu, můžu si promluvit s člověkem, který je navrhl? Byl někdy v životě na zápase? Jak jste si mohli myslet, že je to dobrý nápad? Takže ne, jsou na nic. V tomhle jste se na to vykašlali,“ trápilo Stricklanda.

Svérázný bijec se postaví Brazilci Paulu Costovi, sedmičce divize, který se podle původních plánů měl utkat s Jaredem Cannonierem, dalším uchazečem o pás šampiona. UFC však mělo jiné plány. „UFC mi Jareda nabídlo na červen, pak to ale úplně převrátilo a jen oznámilo, že 1. června půjdu se Seanem. Bezesporu je to skvělý zápas, myslím si, že ještě zábavnější než s Jaredem,“ přemítá hvězdný Jihoameričan.

Hlavní karta číslované akce UFC 302 vypukne v neděli 2. června v 04:00 SEČ. Turnaj můžete živě sledovat i na stanici Nova Sport 6.

Související témata: