Hlavní obsah

Gigant se znovu hrne do Česka, místo tají. Loví Muradova, Peňáze nikoliv

Expanze polské MMA organizace KSW na českém území bude pokračovat, v pořadí již ke čtvrtému galavečeru by přitom mohlo dojít ještě v letošním roce. „Brzy oznámíme některé novinky,“ prozradil pro Sport.cz Wojslaw Rysiewski, sportovní ředitel KSW. Polská strana v těchto dnech usiluje i o služby uzbeckého bojovníka Machmuda Muradova, který byl nedávno propuštěn ze zámořské UFC. Pozornost míří i směrem ke konkurenčnímu Oktagonu, jímž v minulém týdnu hýbala kauza kolem bojovníka Matěje Peňáze.

Foto: KSW

Český bijec Leo Brichta (vlevo) v souboji s Valeriem Mirceou. Archivní foto.

Článek

Liberec, Třinec, Liberec. Polský gigant KSW během jediného roku zvládl hned tři galavečery na českém území, v tomto trendu pochopitelně bude pokračovat. A byť zatím není známo konkrétní místo čtvrté akce, hodně se spekuluje nad stěhováním do Prahy, kde se nabízí O2 arena či o poznání menší O2 universum.

„Aktuálně pracujeme na dalším turnaji v České republice, diváci mohou novinky očekávat v nadcházejících týdnech. Zatím nemohu být konkrétní, ale už máme vybrané i konkrétní město, kam se podíváme,“ tají sportovní ředitel KSW Rysiewski. V kuloárech se ovšem často zmiňuje zářijový či říjnový termín.

Vše podstatné se ovšem uskuteční bez českého bijce Patrika Kincla, který nedávno stvrdil s domácím Oktagonem nový kontrakt. KSW, pod níž odkroutil dva duely, tak v přetahování o jeho služby tahala za kratší konec. „O Patrika jsme usilovali, chtěli jsme ho znovu mít ve svých řadách, ale zároveň chápeme, že pro něj jako pro českého bojovníka mělo větší smysl zůstat v největší české organizaci. Patrikovu kariéru budeme bedlivě sledovat a snad se nám ho někdy podaří přivést do KSW,“ přeje si polská strana.

V těchto dnech se navíc vedou jednání o novém působišti populárního Uzbeka Machmuda Muradova, který po nečekaném konci v UFC neskrýval přání vrátit se do Evropy. Znovu tak dojde na střet KSW s Oktagonem. „Šance je, uvidíme, jak to dopadne,“ potvrzuje Rysiewski, který nemůže být o podobě jednacích procesů konkrétní.

Polský gigant monitoruje i situaci kolem Matěje Peňáze, který po neshodách s Oktagonem ohledně zápasu na pražském Edenu dokonce projevil přání největší domácí organizaci opustit. Vytáhlý KO ranař pro Sport.cz přiznal, že velkým lákadlem je právě KSW, která do svých řad získala už několik českých či slovenských jmen.

„Do určité míry se tuhle kauzu snažím sledovat, ale tyhle věci jsou pro někoho, kdo nemluví česky, těžko pochopitelné a srozumitelné. Já ale věřím, že na konci dne obě strany najdou společnou řeč,“ přiznává Rysiewski. „A jestli o něj máme zájem? Matěj má v Oktagonu platnou smlouvu, my nechceme podepisovat bojovníka, který má kontrakt někde jinde. Dokud Matěj není volným ,hráčem‘, jsou to jen internetové řeči.“

Řeší se také možné překonání rekordu, který v předchozích letech nastolila právě KSW, jež drží první místo v návštěvnosti na MMA akcích. Světový rekord totiž stanovila v roce 2022, kdy se na Národní fotbalový stadion ve Varšavě přišlo podívat 57 776 diváků. Tahle meta bude v říjnu patrně překonána. Oktagon se chystá na fotbalový stadion do Frankfurtu, kde by se v případě vyprodání všech míst mohlo objevit více než 58 tisíc fanoušků.

„Nejsem si jistý, zda by to kapacita frankfurtského stadionu umožnila, ale já jim za sebe přeju jen to nejlepší. Oktagon se snaží budovat MMA v Evropě, což motivuje i nás. My jsme se dvakrát podívali na Národní stadion ve Varšavě a rádi bychom to v nadcházejících letech zopakovali,“ uzavírá Rysiewski.