Hlavní obsah

Doping v UFC, rána pro Procházkovu divizi. Neúmyslné, hájí se bojovník

Koncem června se měl postavit ke svému největšímu zápasu kariéry na velkolepém galavečeru UFC 303, místo toho bude zpytovat svědomí. Osmička polotěžké divize, Američan Khalil Rountree, totiž neprošla dopingovou kontrolou, která v jeho těle objevila zakázané látky, kvůli čemuž tak přišel o střet s krajanem Jamahalem Hillem. „Neudělal jsem to úmyslně, omylem mi poslali něco jiného,“ hájí se čtyřiatřicetiletý bojovník. Hill tak přišel o soupeře a znovu se dostává do vyjednávacího kolotoče.

Foto: Profimedia.cz

Americký bojovník Khalil Rountree. Archivní foto.

Článek

Pět triumfů v řadě vyneslo velezkušeného Rountreeho na osmou pozici žebříčku polotěžké divize, což mu vzápětí přineslo obrovsky těžkou prověrku. Na opačnou stranu klece se v lasvegaské aréně 29. června měl totiž postavit bývalý titulový vyzyvatel Jamahal Hill, jenomže spadla klec. Prvně jmenovaný narazil na dopingové komisaře, kteří v nejbližší době z pozitivních testů vyvodí důsledky.

„Je mi líto, že vám všem musím oznámit tuto zprávu, ale na turnaji UFC 303 nebudu bojovat kvůli požití zakázané látky,“ rozepsal se Rountree na sociálních sítích. „Neudělal jsem to úmyslně, dělám vše pro to, aby se situace vyřešila. Šlo o to, že jsem požíval individuální, na míru vyrobenou doplňkovou službu od společnosti, které jsem důvěřoval a která chápala mé omezení v tom, co mohu a nemohu užívat.“

Podle zahraničních médií měl Rountree požít látku DHEA (steroidní hormon), která se za žádných okolností neslučuje s antidopingovou politikou UFC. Potetovaný Američan, jenž vyniká fantastickou muskulaturou, které koneckonců napomáhá i zmíněná zakázaná látka, tak přišel o červnový zápas turnaje, na němž se měl po třech letech vrátit i legendární Conor McGregor. „Omylem mi poslali smíšený doplněk, který obsahoval zakázanou látku zvanou DHEA. Až poté, co jsem ho spotřeboval, jsem si všiml jeho složení.“

Objev posledních let ve slavné bojové lize světa se hájil tím, že nedošlo k vědomému užití, jenomže stejně jako někteří další hříšníci z minulosti u komisařů nepochodil. „Poskytl jsem všechny informace, které ukazují, že se nejednalo o podvádění nebo o snahu o zvýšení výkonu,“ uvádí Rountree s tím, že už kontaktoval viceprezidenta pro dodržování antidopingových pravidel Jeffa Novitzkyho. O opaku ho ale přesvědčí horko těžko.

Zatím není známo, jak velký trest si Rountree s sebou ponese, s jistotou se ale nezúčastní červnového turnaje. „Přestože DHEA nezvyšuje výkonnost, jedná se o zakázanou látku, proto jsem dočasně suspendován,“ prozradil. O další souboj pod hlavičkou UFC přišel také zmíněný Hill, který tak musí čekat na nového soupeře. Z pozice trojky polotěžké divize má sice výhodnou pozici, jenomže moc adekvátních rivalů se v tuto chvíli nenabízí. Ze hry by měl být také Procházka, který jedná o odvetné titulové bitvě proti Brazilci Alexu Pereirovi.

O procesu testování bojovníků v UFC nedávno před odletem ke svému zatím poslednímu duelu hovořil právě i Procházka, který zažil první kontakt s novou dopingovou agenturou, jež v letošním roce zastoupila antidopingový program USADA. Ten se po osmileté spolupráci se zámořskou ligou rozloučil. „Musím říct, že to byla jedna z nejdůkladnějších kontrol, které jsem kdy absolvoval. Připadal jsem si jako ve školce, když jsem si musel stáhnout kalhoty až ke kotníkům. Důkladná kontrola,“ líčil s úsměvem.