Hlavní obsah

Děsivý muž dobývá UFC, bojuje s jedním okem. Svět ohromil nevídaným KO

Znovu předvedl své kvality, když na sobotním turnaji UFC 308 ve Spojených arabských emirátech sestřelil loktem z otočky arménského protivníka Armena Petrosjana. Na 30letého ruského bojovníka Sharabutdina Magomedova tak po právu směřuje vlna chvály, a to i s ohledem na to, že to má v kariéře podstatně komplikovanější než většina protivníků. Už několik let totiž bojuje s jedním funkčním okem.

Foto: Altaf Qadri, ČTK/AP

Sharabutdin Magomedov rozhodl ve druhém kole loktem z otočky.

Článek

Skoro byste si až řekli, že bez perfektního zraku žádnou oslnivou kariéru neuděláte. Rodák z ruské Machačkaly Magomedov vás ale jistě přesvědčí o opaku. Pravé oko si totiž poranil již před osmi lety a v domnění, že se nejedná o nic vážného, se k lékařské prohlídce neuchýlil. Udělal chybu. Do poraněného místa se mu dostala infekce, s níž bojoval rok a půl a absolvoval hned osm operací.

Hrozil například i konec kariéry. „Dva roky jsem netrénoval a neměl jsem zápasy. Byla to náročná situace, která mě stála hodně peněz. Nejvíc jsem se bál injekcí do oka, prošel jsem si různými fázemi a připadal jsem si, jako kdybych byl mučen,“ rozpovídal se Magomedov, jehož doktoři dokonce přesvědčovali, že bude nejlepší, když si oko nechá zcela odstranit. Pak ale slyšel: „To nejhorší, co se vašemu oku může stát, se už stalo. Můžete začít se znovu připravovat,“ byl překvapen.

A tak ruský bojovník v kleci používá jen jedno oko, na to druhé vůbec nevidí. Nechal se tak inspirovat někdejším bijcem UFC Michaelem Bispingem, který rovněž na sklonku kariéry zápasil pouze s jedním funkčním okem. To zdravé mu nahradila skleněná protéza. Navzdory značným omezením dokázal porazit hned sedm soupeřů, načež v roce 2017 skončil. Hrozilo mu, že oslepne úplně.

„Je to moje motivace. Vytyčil mi cestu a dal mi příklad. Je mnohem jednodušší následovat něčí cestu než se toulat ve tmě. Nejdůležitější je se nevzdat, jít vpřed a za svým snem,“ uvedl Magomedov ještě před turnajem UFC 308, na němž otevřel hlavní kartu.

Rus je ovšem i po svém 15. profesionálním duelu neporažen, hned čtyřikrát slavil i v prestižní UFC. Soupeřům se tak nadále nedaří najít recept, byť je Magomedov značně indisponován a prakticky by neměl vidět údery na část hlavy, kde má poraněné oko. Nyní například ve stylu ukončil Arménce Petrosjana, kterého skvostně sestřelil loktem z otočky a patrně se postaral o nejdrtivější knokaut akce UFC 308 v Abú Dhabí. „Zůstaňte na svých místech, tento ostrov je zajat pirátem,“ pobavil se majitel bonusu ve výši 50 tisíc dolarů (přes 1 milion korun) za výkon večera.

„Tenhle loket byl tím prvním, co jsem se učil v thajském boxu, ale nikdy jsem to nedokázal uplatnit v zápase. Teď je to ale moje! Nechal jsem si to patentovat,“ prohlásil vítěz duelu směrem do mikrofonu. „Jsem opravdu šťastný. Jsem nejlepší chlapík v divizi a rozdrtím i Israela Adesanyu,“ vyzval do vzájemného souboje bývalého šampiona střední divize, který ovšem poslední dva duely nezvládl.

Magomedov, který je znám i díky své zrzavé hřívě na hlavě a pořádným plnovousem, pokračuje v kvapíkovém tempu. Od příchodu do UFC v říjnu loňského roku zvládl hned čtyři duely. Vedení slavné ligy tak jistě začne uvažovat, zda nadějného Rusa neposune mezi patnáctku nejlepších střední divize. Jeho hvězda totiž září čím dál víc.

Související témata: