Hlavní obsah

Obři míří do klece, takřka čtvrt tuny v akci. Stačí jedna rána, ví dobře elitní Čech

Mimořádně důležitý duel v těžké váze se uskuteční již tento víkend 19. října v polských Gliwicích, kde na turnaji tamní organizace KSW na sebe narazí dva elitní zástupci – Čech Michal Martínek a Slovák Štefan Vojčák. V kleci, kde se bude konat nejen mezinárodní derby, ale také souboj o lepší pozici v žebříčku, se rovněž bude prohánět takřka čtvrt tuny živé váhy. „Pro polský trh se to vypsalo jako zápas o česko-slovenskou jedničku,“ uvědomuje si před bitvou Martínek v rozhovoru pro Sport.cz, kde se navíc vyjádřil i k sílícímu napětí mezi organizacemi KSW a Oktagon.

Foto: KSW

Michal Martínek (vpravo) v souboji se Srbem Darkem Stošičem. Archivní foto

Článek

Galavečer se původně měl konat v Ostravě, avšak organizace na poslední chvíli sáhla ke změně a kvůli nedávným povodním v Česku a s tím souvisejícím nízkým prodejem vstupenek raději akci stáhla do své země. Martínek proto bude společně s dalšími sedmi krajany hájit české barvy v polských Gliwicích . „Klec je jinak všude stejná,“ krčí rameny Martínek, který v souboji proti Vojčákovi bude usilovat o soupeřovu lepší žebříčkovou pozici.

Zbývá den do vážení. Jak na tom budete vy s váhou?

To zatím nechci zveřejňovat, je to soukromé info. Je to o tom, že naše váha se pohybuje a každý má nějaká očekávání o tom druhém. Já jsem ale spokojený, všechno si sedlo hezky. Soupeř bude vyšší i těžší.

Bojovat budete se Štefanam Vojčákem, což je dvojka váhy, blízko titulové šanci. Kam vás případná výhra může posunout?

On byl ještě nedávno sedmička a porazil čtyřku těžké váhy. Já jsem byl ještě v dubnu trojka, a aniž bych udělal cokoli špatně, tak jsem se propadl na páté místo. Štefan se posunul, po jednom vyhraném zápase je to velký skok. Nedělám z toho závěry, jen říkám, jak to je. KSW má svůj opodstatněný žebříček. Pokud ho teď porazím, tak podle mě budu dvojka já. Pak bude člověk zase v nebezpečných vodách a připravený na vrchol pyramidy.

Jste typ zápasníka, který se dívá na žebříček?

Samozřejmě mě to zajímá kvůli tomu, že nechci zápasit jen tak. Mám zájem se poměřovat s nejlepšími, což jsem takhle měl vždycky. Turnaj v Paříži byl specifický v tom, že tam nikdo z žebříčkových kluků nechtěl zápasit. Byl mi nabídnut několikanásobný šampion Hexagonu (Prince Aounallah), ve Francii je to snad aktivní dvojka nebo trojka v těžké váze. Bylo to zajímavé jméno, navíc kat Čechů.

V UFC se například ukázalo, že člověk může být až osmý v žebříčku, a přesto dostane možnost zabojovat o titul. Nedávno tuto šanci dostal Američan Khalil Rountree v souboji se šampionem Alexem Pereirou.

Určitě. Bavíme se o tom, že je to nějaké číslo a člověk má nějakou historii. Každý z borců je nebezpečný. Když se budeme bavit žebříčkově, tak třeba devět či deset nejlepších bojovníků v KSW je ve světové stovce, což je velká konkurence. Jsou to zápasy, kde může vyhrát kdokoli. Pak tu samozřejmě jsou ti dva – šampion De Fries a jednička váhy Stošič, kteří prohrajou maximálně proti sobě. Jsou statistikami odskočení a já je beru jako ty největší špičáky. Dělám vše pro to, abych se mezi ně znovu dostal.

Vojčák byl jedinou možností pro tento turnaj?

To nevím… Psal jsem si s Martinem Lewandowským (šéf KSW) a ten mi sdělil, že by si dokázal představit můj souboj s Vojčákem. Říkal jsem si, že by to byl pro Česko a Slovensko pekelný zápas a proč do něj nejít. Nefunguje to tak, že člověk má na výběr ze dvou tří možností. Spíš liga vyhodnotí, co je optimální a z toho se vychází.

Bojovníci sice říkají, že každý zápas je stejně důležitý, ale přesto se zeptám. Jak je tento důležitý pro vás?

Nacházím se na pátém místě, byť jsem byl trojka a nic jsem neprohrál. Je to důležité v tom, že žebříčkově se chci dostat co nejblíž k titulové možnosti. Vnímám to i tak, že se to pro polský trh vypsalo jako zápas o česko-slovenskou jedničku. Jinak to beru jako každý další zápas. Člověk chce zúročit přípravu a vyhrát.

Je to pro vás speciální? Půjdete proti Slovákovi.

Štefan něco říkal v traileru, ale takhle to já nemám. Spíš je to o tom, že je to souboj o česko-slovenskou jedničku. Beru to jako zápas s člověkem, který je vyššího vzrůstu, wrestler a celkově mě zajímají jeho silné aspekty. Nekoukám na národnost, ale spíš na číslo v žebříčku.

Foto: KSW

Michal Martínek (vlevo) naposledy uspěl v souboji s Princem Aounallahem.

Co od souboje očekáváte?

Rychlý nebo dlouhý průběh. Já jsem připraven na všechny varianty. Myslím si, že se nevyhneme kvalitnímu strikingu, wrestlení i zemi. Štefan je všestranný zápasník a čekám univerzální boj. Jsme těžké váhy a každý úder to může ukončit. I díky tomu jsou zápasy atraktivní, většina z nich končí před limitem.

Původně jste měl mít výhodu domácího prostředí, ale turnaj se více než týden před svým konáním přesunul z Ostravy do polských Gliwic. Jak moc velký zásah to pro vás je?

Mě to spíš mrzí kvůli fanouškům, kteří si koupili v Ostravě ubytování a narychlo to musí měnit. Jsou to přejezdy a všechno potrvá déle. Je to sice hodina cesty, což není nic hrozného, ale člověk to pojede i po zápase. Klec je jinak všude stejná, není to zas tak daleko od sebe. Informace, že je to v Polsku, je dost zavádějící. Bavíme se o 77 kilometrech, což není takový průser.

Z osmi českých bojovníků platíte za největší hvězdu, ale bojovat budete v Polsku.

Tak to je. Asi je lepší solidní počet fanoušků v menší hale než mít třeba 20 % kapacity ve velké aréně. Atmosféru to bude mít paradoxně lepší.

Co říkáte na vztah KSW s Oktagonem? V poslední době se k sobě znovu vyjadřovaly, šéf KSW dokonce zpochybnil nedávný divácký rekord Oktagonu a rovněž prozradil, že by jej nepřekvapilo, kdyby v tomto ohledu lhali.

Mám tři dny do zápasu, tyhle věci jdou mimo mě, ale samozřejmě jsem to zaznamenal. Je to logické, je to konkurence, což je asi na místě. Konkurence občas neuškodí v tom ohledu, že o to lepší zápasy a peníze pro zápasníky mohou být.

V Oktagonu jste před pěti lety působil, jak to mezi sebou máte teď?

Jasně. Byl jsem jejich první šampion, startoval jsem na prvním turnaji. Dohromady jsem to měl u nich 7-0. Vztahy jsou dlouhodobé a myslím si, že na solidní úrovni.

Je možné, že se tam ještě v budoucnu ukážete?

To záleží. Mám svou rodinu, čekáme dítě, takže člověk už nezápasí jen kvůli svému vnitřnímu egu, ale že chce zabezpečit rodinu. Bude záležet na výkonnosti i finanční struktuře. V rámci fanoušků si myslím, že by se to někdy nabízelo, dveře jsem nikdy nezavřel, což si myslím, že je oboustranné. Momentálně ale mám v KSW kontrakt ještě na tři zápasy a uvidíme, jak si povedu dál. Vycházel bych právě z toho.

Sledoval jste poslední akci Oktagonu? V Německu zaznamenali divácký rekord, který je v tuto chvíli stanoven na 59 148 fanoušků.

Bylo to krásný, fantastická akce. Česko-slovenská liga, která vyprodala Německo. Udělat něco takového i s německými zápasníky, svědčí o dobrém promotérství, marketingu a managementu. Klobouček dolů.

Související témata: