Hlavní obsah

Dávejte si pozor, co zveřejňujete, hlásí Pereirův tým na Procházkovo uniklé video

Osudová chyba, jíž se dalo předejít? Tábor kolem brazilského šampiona slavné UFC Alexe Pereiry totiž ukázal skvělé oko a přehled ještě před víkendovým odvetným titulovým bojem s českým bijcem Jiřím Procházkou, neboť odhalil možnou díru v soupeřově počínání krátce před soubojem v kleci. A patrně její důsledky stály za tím, že si jednatřicetiletý vousáč původem z Hostěradic v úvodu druhého kola neporadil s brutálním kopem na hlavu, který rozhodl.

Foto: Steve Marcus, ČTK/AP

Alex Pereira (vpravo) zkraje druhého kola poslal k zemi brutálním kopem Jiřího Procházku na UFC 303

Článek

Zprvu by si toho člověk zřejmě ani nevšiml, koneckonců záběry ze šaten několik desítek minut před bojem jsou tradiční záležitostí i slavné UFC, která se diváky snaží ještě více navnadit a přiblížit centru dění. Došlo také na Procházku, jehož kamera, byť tentokráte ne od organizace, nýbrž od člověka v téže místnosti, ho zabírala krátce před odvetným soubojem v době, kdy nacvičoval obranu a kontr útoky proti kopům na lýtko, díky nímž Pereira hrozil už v prvním duelu.

Příliš se ale nečekalo, že si záběrů z rozcvičky bleskově všimne i Brazilcův roh, který poznatky přenesl i do bojiště. „Dávejte si pozor, co před zápasem zveřejňujete. Procházeli jsme Instagram a viděli jsme, že někdo zveřejnil video, na němž tančíme a mezitím se Jiří připravuje. Způsob, jakým to dělal, protože předpokládal, že přijde kop na lýtko, byl špatný. Ukázal jsem to Alexovi, který řekl: Když to dělá, dává ruce dolů, kopnu ho do hlavy,“ prozradil Pereirův trenér Plinio Cruz pro zámořská média.

„Viděl jsem, jak se Jiří snaží bránit proti kopům na lýtko, a všiml jsem si, že se pokouší kontrolovat kop do nohy. Špatně to načasoval, navíc se soustředil tak, že nechával ruce dole a měl odkrytou hlavu. Proto jsem využil kopu na hlavu,“ upozorňoval na tiskové konferenci na nedostatek v defenzivě také pozdější vítěz duelu, který podruhé uhájil titul šampiona polotěžké divize.

Král z Jižní Ameriky tak svá předzápasová slova splnil do puntíku. Nahrála mu také koncovka prvního dějství, v níž si Procházka pro změnu nepohlídal obranu proti drtivému levému háku, jímž Pereira zadělal na problémy už několika soupeřům.

Uniklé video přesto vzbudilo poprask i na zahraničních bojových serverech, které to uvádějí jako jednu z možných příčin brzkého konce. „Nemyslím si, že by to mělo nějaký zásadní vliv. To, že bude mít Jiří naučenou obranu na kopy na lýtko, určitě Alex předpokládal. A že to viděl před zápasem, to konec podle mě nijak neovlivnilo,“ soudí elitní český trenér André Reinders. „Mohl mít dopředu připravenou kombinaci, že to po pár kopech dolů zvedne na hlavu, což bývá často využívaná finta. Alex je natolik zkušený, že si všiml toho, že Jiří měl ruce níž a byl otřesen z prvního kola. Použil dostupné zbraně, aby ho natrefoval znovu.“

„Když jsem to video viděl, tak byla zhruba hodina do zápasu. Trochu jsem neporozuměl tomu, proč se tento typ záběrů dává ven na jeho profil. Tyhle detaily se sledují,“ ví nejlepší český těžkotonážník Michal Martínek. „Jedna věc je ta, když člověk dělá video do kamery UFC, ale v tu dobu to není situované do zápasu. Tohle byl pohyb, který je lepší neukazovat, ale za to Jiří nemůže, ten se jen koncentroval na svůj výkon a hlavou už byl v boji.“

Procházka tak podruhé během sedmi měsíců narazil na Brazilcovo umění, na němž v polotěžké divizi selhal již třetí rival. „Měl dlouhou kariéru v kickboxu, byl starší a přicházel do UFC. Myslel jsem si, že se mu tady moc dobře nepovede. Vezmou ho na zem, rozdrtí ho tam, uškrtí ho, však víte. Ale člověče, pletl jsem se,“ uznal po turnaji šéf UFC Dana White, který Pereiru označil za monstrum.